De Netflix docu Rising Phoenix werpt een blik op de Paralympische Spelen

Vandaag komt Rising Phoenix (2020) uit op Netflix, een documentaire die zal focussen op en rond de Paralympische Spelen, met een geschiedenis van het grote sportevenement en verhalen van enkele van ’s werelds beste atleten. Rising Phoenix zal interviews bevatten met atleten zoals Bebe Vio, Ellie Cole en Jean-Baptiste Aliaze. Ook in de eenmalige documentaire zal Prins Harry een bijzondere verschijning maken.

Van het begin aan het einde van de Tweede Wereldoorlog tot één van de grootste sportevenementen ter wereld, hebben de Paralympische Spelen ertoe bijgedragen de manier waarop mensen naar handicaps kijken te veranderen. Een belangrijke voorvechter van deze beweging in de afgelopen jaren is Prins Harry, de oprichter van The Invictus Games, die bedoeld zijn voor gewonde, gewonde of zieke militairen en hun veteranen. Gepassioneerd door het onderwerp, had Prins Harry meteen zijn naar verluidt graag betrokken raken bij de Netflix-documentaire van Ian Bonhôte en Peter Ettedgui.

De docu weeft de geschiedenis van de Paralympische Spelen rond het leven van de atleten en de financiële ups en downs van de beweging. Het bevat ook fragmenten over Dr. Ludwig Guttmann, een vluchteling uit nazi-Duitsland die in 1948 in Groot-Brittannië een atletiekwedstrijd voor gehandicapten organiseerde om veteranen uit de Tweede Wereldoorlog met ruggenmergletsel te helpen behandelen. Het geeft ook weer wat de doodsteek had kunnen zijn voor de Paralympische Spelen, slechts vier jaar geleden in Rio de Janeiro, toen lokale organisatoren de Paralympische functionarissen een maand voor de start vertelden dat ze geen geld meer hadden om het evenement te organiseren. Miljoenen van het Paralympische budget waren gejat om de door problemen geplaagde Olympische Spelen af te werken. Alleen een reddingsoperatie van de regering redde de Paralympische Spelen in Rio, en slechts een paar maanden later werd Carlos Nuzman, een lid van het Internationaal Olympisch Comité en hoofd van het organiserend comité, gearresteerd op verdenking van witwassen, belastingontduiking en afpersing.


Het is de enige competitie die ik ken waar de lichamen van de deelnemers er niet hetzelfde uitzien, ook al zijn ze gelijk in strijdlust en fitness. Mensen die vaak te horen kregen dat ze nergens goed voor waren en de ene afwijzing na de andere hebben doorstaan, maar die altijd hebben blijven vechten. Als je iemand ziet, wil je gewoon eerst zijn verhaal weten. Waarom heeft hij een been verloren? Vanwaar de drang om basketbal-speler te worden. Soms zijn er grappige verhalen en soms ook minder grappige verhalen. In ieder geval is het een docu om niet te missen.

*** Rising Phoenix trailer ***

3 Comments

 1. Noa

  Prachtige docu. Toch nog iets waar Netflix goed in is.

  Reply
 2. Eliza

  Mooie docu

  Reply
 3. Linux

  Geen betere dienst als Netflix voor documentaires

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *