Twee Covid-19 documentaires op ground zero in Wuhan

Gezien iedereen op deze planeet gedwongen is om rekening te houden met één van de meest besmettelijke virussen uit onze tijd duiken er heel wat pandemie-boeken op en nu ook de eerste nieuwe documentaires, opgenomen in delicate omstandigheden. Het verschil met een reportage vertelt een documentaire een verhaal, en het verhaal die iedereen wil kennen is dat wat er zich precies heeft afgespeeld in Wuhan. En dat zullen we binnenkort wel te horen krijgen in de nieuwe documentaire Wuhan: A Season in Hell (2020) van de Oscaraward-winnende Malcolm Clarke.

De doc zal exclusieve interviews bevatten met handelaren op die fameuze “wet market”, maar ook interviews met lokale artsen, vrijwilligers, hoge functionarissen die de uitbraak van het virus onderzoeken en enkele van de eerste patiënten met de diagnose COVID-19. Het belooft ons in ieder geval een reis naar ground zero van deze pandemie die naar verluidt waarschijnlijk wel eens zou kunnen zijn ontsnapt uit een labo in Wuhan. Of deze docu de vinger op de wonde zal leggen valt nog te bezien.

Voor deze docu reisde Clarke naar de provincie Hubei, waar zijn team van 20 filmmakers zich vestigde in een beveiligd hotel naast de ‘wet market’ waar het virus zou zijn verhandelt als we de eerste berichten mogen geloven. In Wuhan reconstrueren de filmmakers de gebeurtenissen, vergezeld van een specialist in infectieziekten. Het is een nauwkeurig onderzochte analyse van wat er werkelijk gebeurde in Wuhan tijdens de eerste dagen na de ontdekking van het coronavirus, inclusief de mobilisatie van tienduizenden medische professionals en de bouw van twee ziekenhuizen.

Maar Clarke heeft concurrentie van een andere Oscar-winnende producer. Blijkbaar zou ook Donna Gigliotti ter plaatse aanwezig zijn voor haar Wuhan versie van de gebeurtenissen met Wuhan! Wuhan! (2020). Deze docu vertelt 36 uur in het leven van verschillende mensen die verweven zijn met elkaar door het virus die de besmette stad Wuhan in lockdown zet. Beide docu’s zijn gemaakt met de steun van China, dus dan blijft de vraag hoe kritisch ze docu’s wel zullen zijn.

“Dit is verreweg de meest uitdagende film die ik ooit heb gemaakt, een film opnemen op een plek waar het land, de hele samenleving, zich heeft ingezet voor ‘oorlog’,” zei Clarke aan The Hollywood Reporter. “Deze film gaat over verantwoordelijkheid; het zijn de verhalen van degenen die hun leven omver hebben gegooid en hun leven hebben geriskeerd, en de verhalen van degenen die veel meer hadden kunnen doen.” … waarin hij misschien al een punt van kritiek laat horen.Wuhan: A Season in Hell © ARTeFACT Entertainment

Het is in ieder geval een akelige onderneming voor een filmmaker die het gehele productieproces ingepakt zijn met verschillende lagen van Personal Protective Equipment (PPE), inclusief het cameramateriaal. En nu is uiteraard de vraag waar en wanneer kunnen we deze documentaires zien? Wel op dit ogenblik zijn de gesprekken nog bezig bij Netflix maar vermoedelijk zal het ergens voor dit najaar zijn. Ook is er nog niets bekend over een mogelijke presentatie op een filmfestival.

1 Comment

  1. BlackMoon

    Co-produced by China … hmmm, daar gaat de geloofwaardigheid.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *