Dawn of the Dead (2004) *** Blu-ray review

Gezien Zack Snyder binnenkort zijn Army of the Dead (2021) zal loslaten op het Netflix publiek vonden wij het misschien interessant om eens die Blu-ray van zijn vorige zombiefilm te bespreken, tevens zijn debuutfilm, met name Dawn of the Dead (2004).

Korte inhoud: Ana (Sarah Polley) gaat naar huis in haar rustige buitenwijk, maar ze is onaangenaam verrast de ochtend die daarop volgt wanneer haar man op brute wijze wordt aangevallen door haar buurman, klaarblijkelijk in een zombie-staat. In de chaos van haar eens zo pittoreske wijk vlucht Ana en stuit ze op een politieagent genaamd Kenneth (Ving Rhames), samen met meer overlevenden besluiten ze dat hun beste overlevingskansen liggen in het verlaten Crossroads Shopping Center. Wanneer de voorraden opraken en andere gevangen overlevenden hulp nodig hebben, komt de groep tot het besef dat ze niet voor altijd in het winkelcentrum kunnen blijven en bedenken ze een plan om te ontsnappen.

De film werd geschreven door James Gunn en gebaseerd op de gelijknamige film van George A. Romero, Dawn of the Dead (1978). Dit was toen een ware zombie hit en bracht nog meer zombiefilms tot leven met Day of the Dead (1985), Land of the Dead (2005), Diary of the Dead (2007) en Survival of the Dead (2009). Romero zelf was naar verluidt onder de indruk van de remake: “Het was beter dan ik had verwacht. … De eerste 15, 20 minuten waren geweldig, maar het verloor min of meer zijn reden van bestaan. Het was meer een videogame. Ik ben niet bang voor dingen die op me aflopen; het is zoals Space Invaders. Er was niets aan de hand.”

De remake was uiteindelijk ook wel een succes met een bioscooprecette van 102 miljoen dollar met een productiebudget van 26 miljoen dollar. Een krap budget als je weet dat ze een compleet shoppingcentrum hebben gerenoveerd en overal nieuwe decoraties moesten voorzien in de winkels gezien ketens zoals Starbucks blijkbaar geen bloedspatten op hun logo wilden. Hadden ze dan vergeten wat de impact was van Superman die General Zod doorheen een Coca-Cola neonlicht-reclamebord wierp in Superman II (1980)? Productplacement is nog steeds de beste reclame voor om het even welk product. Maar Universal was voorzichtig na de House of the Dead (2003) flop en Snyder moest het met minder doen.

Je kan geen goede zombie film of serie maken zonder goede make-up en dat was hier zeker wel het geval onder de leiding van David LeRoy Anderson, die al zijn zombies ging bewerken op basis van foto’s die van forensische experts kwamen. De zombie-acteurs hadden tevens remotes in hun handen waarmee ze bloed konden laten vloeien, en dat bloed had verschillende kleuren naargelang de ouderdom van de zombie. Rood was pas een zombie, bruin was al een paar dagen oud en zwart was een oude zombie. En het bloed was in liters aanwezig op de set dat de crew speciale plastic pakken moest gaan dragen om hun kleren niet alle dagen vuil te maken. In deze prent werden maar liefst 3000 zombie make-up effecten gebruikt. Zelfs de bekende title designer Kyle Cooper heeft heel wat bloed gebruikt voor zijn titels.


© Universal Pictures Home Entertainment

Snyder had tevens het idee van snelle zombies gepikt van 28 Days Later (2002) van Danny Boyle, een idee dat een grote ommekeer was op de slenterende zombies uit zowat alle andere zombiefilms. De oorsprong van de zombie-uitbraak is echter niet zo specifiek als in de Boyle film, maar de makers blijven hier zowat op de vlakte. Ofwel is het een virusuitbraak en dus een wetenschappelijke oorzaak zoals in 28 Days Later, ofwel is het een vorm van vampirisme waarbij één zombie verschillende andere contamineert en dan heeft het meer een fantasy basis. Het woord zombie wordt echter nooit gebruikt in de film.

Dawn of the Dead is een geslaagde debuutfilm en een niet onaardige zombieprent, die voldoende spanning creëert en je van begin tot eind op scherp zet. Het acteerwerk is niet altijd even geslaagd en de karakterontwikkeling is filterdun tot onbestaand. Maar zoals bij veel Snyderfilms gaat het vooral om de spektakelwaarde, en niet om het uiteindelijke drama. Ik heb het origineel gezien en in deze remake hebben ze komaf gemaakt met de satirische grondlaag en het misschien allemaal net iets meer verteerbaar gemaakt voor een mainstream-publiek. Het verhaal speelt zich af in de tijdspanne van een paar maanden terwijl het origineel tot bijna een jaar duurt.

Let wel op bij het aanschaffen van de Blu-ray dat jullie kiezen voor de ongecensureerde Snyder-cut van de film. Blijkbaar heeft Universal wat zitten knoeien met het beeld van een naakte vrouw in het begin van de film, en dat zou in de uncut versie onaangeroerd zijn gebleven. In de scene 10 minuten in de film zien we een topless vrouw voorbijlopen doorheen een gebroken voorruit van een wagen. In de gecensureerde versie hebben ze bloedspatten toegevoegd op de voorruit zodat je de borsten niet ziet. En bij deze ook een mooi staaltje van de waanzin van censuur waarbij bloed en gore toegelaten is, maar ohwee als er een blote tiet in de film zit. Dawn of the Dead kwam bij ons in de bioscoop op .


Review Dawn of the Dead (2004)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** Dawn of the Dead trailer ***

1 Comment

  1. Xander

    Ben echt wel hard into zombies de laatste tijd met een The Walking Dead bingewatch. 28 Days Later vind ik wel nog steeds een betere film, ook al vloog het einde wat uit de bocht.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *