Lethal Weapon 4 (1998) **½ Blu-ray recensie

Hoe je het ook draait of keert, net zoals bij de Die Hard films is de eerste Lethal Weapon (1987) de beste van de reeks. De vervolgfilms zijn repetities en variaties op een concept dat het publiek heeft kunnen bekoren. Deze Lethal Weapon 4 (1998) is misschien wel de zwakste van de vier, maar het begint beloftevol en het einde maakt veel goed. Alles wat tussendoor gebeurd is pure onzin.

Korte inhoud: De rechercheurs Martin Riggs (Mel Gibson), Roger Murtaugh (Danny Glover) en Lorna Cole (Rene Russo) zijn terug, samen met de hyperactieve Leo Getz (Joe Pesci). Het viertal wordt ditmaal bijgestaan door assistent-rechercheur Lee Butters (Chris Rock) in hun onderzoek naar de mensensmokkel die georganiseerd wordt door een Aziatische misdaadorganisatie. Ze worden al snel geconfronteerd met Wah Sing Ku (Jet Li), de harde man in de organisatie. Dan blijkt al snel dat het oprollen van deze Chinese maffia-bende een zware, dodelijke klus zou kunnen worden voor Riggs en Murtaugh.

Het grootste probleem met deze twee uur durende film is dat het plan van de slechterik nooit echt duidelijk is. Het gaat over vals geld, over Chinese maffia en clandestiene Chinese burgers, maar het blijft allemaal heel vaag. En de focus lag dan maar op de hoofd-slechterik gespeeld door Jet Li en zijn aanwezigheid is wel een meerwaarde aan deze prent. Zijn vechtstijl was tevens zo snel dat de cameraman hem vroeg iets trager te vechten want de camera-shutter was niet snel genoeg om zijn bewegingen op te nemen. Regisseur Richard Donner en scenarist Channing Gibson (geen familie van Mel) hadden wel een aantal setpieces in zijn hoofd die hij wilde uitwerken, zoals een gevecht tijdens een dolle rit op een autosnelweg. En dergelijke scènes houden je wel wakker. De film was meer komedie dan een actie thriller, met weinig interesse in menselijke ontwikkeling of interpersoonlijke relaties en simpelweg meer gekibbel tussen de hoofdpersonen. De film is overdreven en luid, met slechts af en toe een vleugje originaliteit. Toch voel je dat deze prent een crowd-pleaser moest worden.

De setting is 1998 en Riggs heeft uiteindelijk zijn haar laten knippen. Hij staat ook op het punt vader te worden met zijn inwonende vriendin, Lorna. Voor het eerst voelt Riggs zijn leeftijd: nadat we naar Murtaugh hebben geluisterd voor de zoveelste keer dat hij ’te oud wordt voor deze shit’, horen we Riggs eindelijk ook toegeven dat de tijd ook een invloed heeft op zijn persoon. Murtaugh, die in de eerste film beweerde dat hij klaar was om met pensioen te gaan, is nog steeds niet met pensioen en lijkt geen intentie te hebben om met pensioen te gaan. Blijkbaar is hij tijdloos. De filmmakers laten hem ook toe om zijn shirt uit te trekken en tweemaal zijn borst te ontbloten. Hij staat op het punt een grootvader te worden. En hij neemt een illegale Chinese vluchtelingenfamilie op, die het ziet als een vorm van ‘slaven bevrijden’ – een daad die hij had willen doen met zijn eigen voorouders. Plakkerige melodrama van de meest zeemzoete soort.© Warner Home Video

Leo is terug, dit keer als Riggs en Murtaugh’s beste maatje. Het personage was inmiddels een sentimentele favoriet van het publiek geworden, dus de filmmakers verzachten zijn persoonlijkheid aanzienlijk voor deze laatste aflevering om hem nog sympathieker te maken. Jet Li had met deze film zijn Amerikaanse filmdebuut en speelde voor het eerst in zijn carrière een slechterik. Jet Li steelt de film als de gemene, bijna onoverwinnelijke moordenaar; jammer dat zijn karakter zo klein is. Chris Rock komt ook in beeld en speelt een snel sprekende, hyperactieve agent. Maar zijn rol is ook zo klein dat je bijna kan spreken van edel-figuratie. De reden waarom hij in de film zat was uiteraard om nog meer humor in de film te steken, ook al volstond het duo Gibson en Glover. De film heeft 140 miljoen dollar gekost – wat toen één van de duurste filmproducties was – maar bracht wereldwijd maar 285 miljoen dollar op. Gelukkig was de film wel een hit op de dvd-markt.

Kortom, buiten de 2 à 3 coole actiescènes en het bijzonder geslaagde einde zit je een flutverhaaltje die enkel dienst doet om de verschillende grappen, gevechten en explosies mee aan elkaar te plakken. Maar indien jullie vanavond zoeken naar een verstand-op-nul actiefilm dan verschijnt Lethal Weapon 4 om 21:20 (hoe kan het ook anders) op VIER.

Review Lethal Weapon 4 (1998)Recensie door op

Beoordeling: 2.5 / 5

rating

*** Lethal Weapon 4 trailer ***
1 Comment

  1. Bat-Man

    Memo aan filmmakers: weet wanneer je de stekker uit sequels moet trekken.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *