Poms (2019) ** Blu-ray recensie

In de jaren ’70 en ‘80 was Diane Keaton een stijlicoon en stond ze op de A-list in Hollywood. Dat had ze vooral te danken aan haar samenwerkingen met regisseur Woody Allen, zoals Annie Hall en Manhattan. “In real life, Keaton believes in God. But she also believes that the radio works because there are tiny people inside it”, liet Allen zich eens ontvallen. Allen en Keaton zouden uiteindelijk 8 keer samenwerken. Inmiddels is Keaton 74 jaar en acteert ze nog steeds. De afgelopen jaren was ze een stem in Finding Dory en was ze ook te zien in Book Club (2016) waarin ze samen met enkele vriendinnen op leeftijd met rode oortjes ‘Vijftig tinten grijs’ leest. In Poms (2019) gaat Keaton dan weer cheerleaden. Dat resulteert in een vermakelijke feelgoodfilm waarin de universele boodschappen er soms iets te nadrukkelijk op liggen. Anderzijds, de film predikt ‘live everyday like it’s your last’, dan gun je Keaton op haar 74 dit verzetje.

Korte inhoud: Martha (Diane Keaton) is een ietwat cynische vrouw die bijna vijftig jaar in hetzelfde appartement in New York heeft gewoond. Haar oude dag besluit ze door te brengen in Sun Springs in Georgia, een bejaardencomplex waar de zon altijd schijnt. Martha wil in stilte genieten van de laatste fase van haar leven, maar dat is gerekend buiten Vicki (Celia Weston), het zelfverklaarde hoofd van Sun Springs die elke bewoner aanspoort om deel te nemen aan minstens één van de honderden activiteiten. Zo blijf je immers fit en helder.

Maar dat niet alle oudjes in Vicki’s strenge pas lopen, bewijst Martha’s buurvrouw Sheryl (Jacki Weaver) die ’s avonds ‘illegale’ pokertoernooitjes organiseert. Na een moeizame start klikt het wonderwel tussen Martha en Sheryl en Martha bekent aan Sheryl haar grote jeugddroom om ooit cheerleader te worden. Samen besluiten ze in Sun Springs een team cheerleaders op te starten. Dik tegen de zin van Vicki die er alles aan doet om de club te boycotten. Maar na een genant filmpje op YouTube belanden de dames tot hun eigen verbazing in een echte competitie.

Poms werd geregisseerd door de Britse Zara Hayes voor wie dit haar fictiedebuut is. Hayes is vooral bekend als documentairemaakster, o.a. van Diane Fossey: Secrets in the Mist. Het scenario werd geschreven door Shane Atkinson een andere filmdebutant, die vooral kortfilms op zijn naam heeft staan. Een regisseur en scenarist met niet zo veel ervaring dus en dat valt wel op bij de veilige keuzes die gemaakt worden. Poms springt er nergens bovenuit op het vlak van beeldregie of verhaallijnen, iets meer durf en pit zouden de film nochtans goed gedaan hebben.

Het gebrek aan ervaring achter de schermen staat in schril contrast met de cast. Naast ervaren rot Diane Keaton zien we ook Celia Weston (Far From Heaven, Dead Man Walking), Jacki Weaver (Animal Kingdom, Silver Linings Playbook), Pam Grier (Jackie Brown, “The L Word”), Rhea Perlman (“Cheers”) en Phyllis Somerville (Little Children, The Curious Case of Benjamin Button). Jammer is dat deze actrices een beetje in de schaduw blijven staan van het personage van Keaton en eigenlijk veel te weinig te doen krijgen. Hun rol blijft beperkt tot in de achtergrond met pompoms zwaaien.


© Remain in Light

Oudere vrouwen die gaan cheerleaden, het zou snel genante beelden kunnen opleveren, maar gelukkig voor de dames blijft het beperkt tot een al bij al nog vrij braaf filmpje op YouTube. Het vormt voor de makers ook een ideale opstap om wat jeugd in de film te smokkelen. Zo worden Martha en co onder de vleugels genomen van ‘echte’ cheerleader Chloe (Alisha Boe) en dj Ben (Charlie Tahan). Het excuus om hippe muziek en spectaculaire beelden van jonge cheerleaders in Poms te steken.

Meer dan het cheerleaden op zich draait het in Poms vooral rond boodschappen als ‘je bent nooit te oud om je dromen na te jagen’, ‘leef alsof het je laatste dag is’ en ‘koester je vriendschappen’. Mooie boodschappen die er weliswaar soms iets te dik op liggen, maar het kan nooit kwaad om er nog eens aan herinnerd te worden. Poms is een feelgoodmovie met een dun verhaal, maar het enthousiasme van de oudere actrices maakt veel goed en geeft je na afloop een warm gevoel.

De Blu-ray van Poms is beschikbaar vanaf . Hierop geen extra’s.

Review Poms (2019)
Recensie door op

Beoordeling: 2 / 5

rating

*** Poms trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *