Book Club (2018) ** DVD review

Na o.a. It’s Complicated, The Best Marigold Hotel of Hope Springs weten we al dat senioren ook een liefdesleven kunnen hebben of kunnen op zoek gaan naar een nieuwe partner. Het leven stopt niet als je de zestig bent gepasseerd en dat is meteen de belangrijkste boodschap van de romantische komedie Book Club (2018). Bovendien zijn senioren een belangrijke bron van inkomsten voor bioscoopketens en uiteraard zien zij ook wel graag eens een film met personages van hun eigen leeftijd. Book Club is een vlot wegkijkende, maar ook risicoloze film die het vooral moet hebben van het samenspel van de castleden.

Korte inhoud: De vier vriendinnen Diane, Vivian, Sharon en Carol komen elke maand samen om een zelfgekozen boek te bespreken in hun boekenclub. Wanneer een van de dames ‘Fifty Shades of Grey’ van E.L. James voorstelt, beginnen ze elk op hun eigen wijze aan hun liefdesleven te twijfelen. Diane (Diane Keaton) is een weduwe die onder druk van haar dochters Adrianne (Katie Aselton) en Jill (Alicia Silverstone) naar Arizona zal verhuizen om zo dichter bij haar familie te zijn. Op het vliegtuig ontmoet ze echter de charmante Mitchell (Andy Garcia) die haar weer in de liefde doet geloven.

Vivian (Jane Fonda) is een eeuwige vrijgezel die problemen heeft om naast mannen in slaap te vallen tot ze Arthur (Don Johnson) leert kennen. Sharon (Candice Bergen) is rechter van beroep en worstelt nog steeds met de naweeën van de scheiding van haar man Tom (Ed Begley Jr.) achttien jaar geleden. En tenslotte is er het koppel Carol (Mary Steenburgen) en Bruce (Craig T. Nelson), gelukkig getrouwd, maar het vuur is volledig uit hun relatie verdwenen. Door het lezen van de ‘Fifty Shades’-trilogie gaat er een heel nieuwe wereld voor de vier vrouwen open.

Book Club is geregisseerd door debutant Bill Holderman die het idee voor de film naar verluidt kreeg toen hij zijn eigen moeder voor moederdag de boekentrilogie van E.L. James cadeau deed. Scenariste Erin Simms vond dit een merkwaardig idee, maar toen ze hoorde hoe blij moeder Holderman met de boeken was, begon ze in het concept te geloven. Het boek werd daarna naar familieleden van de crew verzonden en hun reacties inspireerden de makers.

Tot bijzonder grote inspiraties heeft dit echter allemaal niet geleid want het scenario van Book Club blinkt niet echt uit in originaliteit. Verwacht je niet aan onverwachte plotwendingen of spectaculaire grappen – de obligate grapjes over viagra of belegen poesjes zitten wel degelijk in de film en de seksmetaforen vliegen om je oren. Het einde zal wellicht voor niemand een verrassing zijn en past uitstekend in de boodschap van de film dat het nooit te laat is om te leven en lief te hebben.


© Remain in Light Home Entertainment

Wel merk je dat de cast erg veel plezier had tijdens het maken van Book Club. Fonda, Bergen, Keaton en Steenburgen genieten duidelijk van hun rol en de avonturen die hun personages meemaken. Het helpt dat actrices ook het soort personages voorgeschoteld kregen die ze al meermaals in hun lange carrières gespeeld hebben. Maar ook hun mannelijke collega’s Don Johnson, Craig T. Nelson, Ed Begley en Andy Garcia amuseren zich duidelijk in hun rol. De acteurs zijn goed op elkaar ingespeeld en hun plezier werkt aanstekelijk.

Book Club trekt zich goed op gang maar halverwege stokt het tempo een beetje waardoor het wachten is tot de finale waarin alle verhalen hun climax (pun intended) krijgen. De film speelt vooral op veilig en neemt geen enkel risico. Zo is het personage van Keaton verward komisch, is Fonda lenig en fit, Bergen droog sarcastisch en Steenburgen gezellig charmant. Het zijn rollen die de actrices als gegoten zitten en het spelplezier van de acteurs kan het gebrek aan originaliteit enigszins camoufleren.

De DVD van Book Club is sinds 12 december 2018 verkrijgbaar.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 7 januari 2019

*** Book Club Trailer ***

1 Comment

  1. Cath

    De cast is erg goed en de film was erg grappig, toch was het einde voor mij erg voorspelbaar maar daarom niet minder leuk. Vond de reacties wel goed van de dames toen ze het boek aan het lezen waren. Kortom, een heerlijke film waarvan ik erg van heb genoten. Zeker een aanrader.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.