Cats goed op weg om grootste flop van 2019 te worden

Ik ga er maar meteen bij vertellen dat ik niets af weet van de stage musical ‘Cats’, en ik de film Cats (2019) eigenlijk ook niet ga bekijken voor de simpele reden dat er teveel andere films zijn die ik eerst wil gaan zien. Indien er nog tijd is zal ik deze gaan bekijken tussen kerst en nieuw maar niets spreekt me aan in deze verfilming. En ik ben blijkbaar niet alleen wat deze 100 miljoen dollar productie heeft wereldwijd in zijn openingsweekend slechts 10 miljoen dollar opgehaald en dat is ver beneden alle verwachtingen. De film zou een 200 miljoen moeten ophalen voor een break-even, iets wat het met deze cijfers nooit zal halen. Een serieuze streep door de rekening van Amblin Entertainment.

Pittig detail, Amblin is eigendom van Steven Spielberg, Frank Marshall en Kathleen Kennedy en die laatste heeft misschien haar eigen productie gekelderd door Cats op dezelfde dag uit te brengen als haar eigen Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker (2019). Deze film haalde een slordige 175 miljoen dollar op in de States en zowat 374 miljoen wereldwijd – wat bijna de totale recette is van Solo: A Star Wars Story (2018). Star Wars deed wat het moest doen, ook al hadden de producers gehoopt op 190 miljoen in de States, maar dat zijn luxe problemen in vergelijking tot wat met Cats gebeurde. Kennedy had wel geen creatieve beslissingen in deze, Steven Spielberg wel.

Korte inhoud: Op de meest speciale avond van het jaar, waarop de ‘Jellicle’-katten hun grote bal vieren zal een van hen door Old Deuteronomy (Judi Dench) worden uitverkoren om opnieuw te worden geboren. Een teruggekeerde kat, Grizabella (Jennifer Hudson) genaamd, keert ook deze avond terug. Niemand moet echter wat van haar weten. De avond wordt wreed verstoord wanneer Old Deuteronomy wordt ontvoerd en de katten hun krachten moeten zien te bundelen.

De film werd geregisseerd en geschreven door de Brit Tom Hooper die een Oscar won voor Beste Regie voor The King’s Speech (2010) en veel lof kreeg voor zijn drama The Danish Girl (2015), maar hier met één film als zijn krediet heeft verspeeld. En gezien de cast – met namen als Idris Elba, Rebel Wilson, Ian McKellen, Mette Towley, Taylor Swift en de beroemde ballerina Francesca Hayward, kan je de schuld toch niet op hen steken. Zelfs op de muziek van Andrew Lloyd Webber kan je niets op aanmerken. Het probleem was dat het gewoon geen goed idee was om hiervan een live action film te willen maken.

Waarom heeft een musical als The Greatest Showman (2017) met Hugh Jackman succes en deze niet? Wel, op z’n minst gaat het publiek al naar een film met Hugh Jackman terwijl Cats toch niet meteen een acteurs-gezicht had. Daarnaast kreeg de film ook véél betere reviews en dat zorgt voor een iets betere mond-aand-mond reclame, en in tegenstelling tot film-franchisen hebben dergelijke producties wel nood aan wat positieve reclame. Hoewel, The Greatest Showman is ook heel traag op gang gekomen. Toch denk ik niet dat Cats te redden valt.

*** Cats trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *