Avatar 2 gaat nu voor een jaar in post-productie

En terwijl iedereen dacht dat Avatar 2 (2021) slecht een gerucht was die elk jaar wel eens de kop opstak, hebben we vernomen via de officiële Twitter account dat Avatar 2 zijn live-action sequenties heeft afgerond en het nu voor minstens een jaar in post productie zal vertoeven in de bekwame handen van Weta Digital. James Cameron had de productie gestart in 2007 in Nieuw-Zeeland. Indien deze eerste film een hit wordt zouden we Avatar films kunnen krijgen tot en met 2027.


© Twentieth Century Fox

Vorige vrijdag op 29 november 2019 hadden ze bovenstaande foto gepubliceerd van de Avatar 2-set, waarop je een watertank zag met iets wat leek op een boot met onderwater capsules. Een voorproefje van de nieuwe Na’vi-technologie die bekend staat als de Sea Dragon. Cameron is sinds Titanic (1997), een eeuwigheid geleden, nog steeds verzot op alles wat maar naar diepzee ruikt en er zelfs een paar documentaires over maakte. Twaalf jaar na zijn megasucces herhaalde hij zijn ‘tour de force’ met de 3D sci-fi film Avatar (2009) en nu dweept hij een beetje met het imago van een “blockbuster filmmaker”, die alles in goud verandert wat hij aanraakt. Hoewel, aan veel dingen is hij de laatste 10 jaar niet gezeten als regisseur, wel als producent. Met name aan Alita: Battle Angel (2019) en Terminator: Dark Fate (2019) had hij een zekere invloed op het creatief proces maar de films waren toch niet meteen box-office successen.

En of Avatar 2 een succes zal worden is nog maar de vraag. Deze productie heeft anders wel tonnen geld gekost en zal nog meer gaan kosten alvorens het 1 euro/dollar return ziet. Het productiebudget zou nu al flirten rond de 250 miljoen dollar. Reken daar nog een mega-promo campagne bij (want deze film ga je niet stilletjes uitbrengen), dan moet deze prent al gemakkelijk een half miljard dollar ophalen voor nog maar een break-even. Maar Cameron heeft er alle vertrouwen in, zeker omdat de eerste film wereldwijd 2,789 miljard dollar heeft opgebracht. Avengers: Endgame (2019) staat wel op #1 met 2,797 miljard maar rekening houdend met inflatiecijfers kan je er niet omheen dat Avatar de meest succesvolle film was ooit. Dus ja, de franchise (want dat is het met die ene film al geworden) straalt wel een zeker gezag uit, ook al ken ik niet veel filmfreaks die hier echt wakker van liggen. Het is en blijft een sequel en de nieuwigheid is er toch wat van af, en 10 jaar is een lange tijd.


© Twentieth Century Fox

Sommige details over Avatar 2 zijn de afgelopen jaren al gedeeld, ondermeer dat de tweede film zich zou afspelen enkele jaren na Avatar en zich mogelijks richt op de kinderen van Jake en Neytiri. We weten ook dat Avatar 2 net zo goed een op zichzelf staande film zal zijn die een compleet verhaal zal vertellen als een voortzetting van het verhaal dat in Avatar is begonnen. Zo willen ze het althans verkopen, maar het is grotendeels met dezelfde cast en dus wel degelijk een sequel. Zoe Saldana speelt nog altijd Neytiri en Sam Worthington zien we opnieuw als Jake Sully en Sigourney Weaver als Dr. Grace Augustine. Ook Stephen Lang is terug, Joel David Moore en Giovanni Ribisi. De nieuwe gezichten zijn Kate Winslet, Michelle Yeoh en David Thewlis. Er is zelfs een gerucht dat Vin Diesel van de partij zou zijn.

Voor de rest zal het afwachten zijn. Normaal gezien zou het een slopende back-to-back productie moeten worden, onder de Twentieth Century Fox vlag die ondertussen eigendom is geworden van Disney. Benieuwd tot hoever ze deze “kip met de potentieel gouden eieren” zullen blijven financieren in 2020 zonder enige vorm van return. The Lord of the Rings trilogie werd ook op deze manier gefinancierd door New Line Cinema. Enerzijds is het kostenbesparend (kostuum/decor/acteur-gewijs) maar anderzijds wel een serieus financieel risico voor de studio. Het verschil, met één Avatar film maak je bijna drie Lord of the Rings films. Ik zit gewoon met één grote vrees, en dat is dat Josh Friedman het script met Cameron heeft geschreven en hij is verantwoordelijk voor toch heel wat tegenvallende verhalen (Terminator: Dark Fate, War of the Worlds, The Black Dahlia). Als die eerste film tegenvalt dan zou het kaartenhuisje wel eens in mekaar kunnen storten.

1 Comment

 1. Maarten

  Het zal er fantastisch uitzien, maar het zal zeker niet aan de verwachting voldoen.
  Tijden veranderen en mensen haken snel af als er slechte reclame is.
  Een Joker doet het steeds beter vanwege de goede reacties terwijl een afsluitend epos als Star Wars 9 veel gemengde reacties krijgt.
  Uiteraard blijft de consument bepalen, maar er is geen 3D meer waar de mensen op afkomen zoals de eerste film had.
  Er wordt al jaren verteld dat Avatar te lang duurt. Het publiek is 10 jaar ouder en interesses veranderen. Daarnaast was voor velen het verhaal toen al niet bijster goed.
  Kortom, mensen zitten er niet meer op te wachten.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *