Greta (2018) *** Blu-ray recensie

Het hoogtepunt van de carrière van Neil Jordan speelde zich vooral in de jaren ’90 af toen de Ierse regisseur o.a. Interview with a Vampire, The Crying Game en The End of the Affair maakte. Breakfast on Pluto en The Brave One volgden nog, maar sinds 2013 en Byzantium is Jordan van de filmradar verdwenen. Nu keert hij terug met Greta (2018), een wraakthriller die eigenlijk niet spannend genoeg is om de stempel thriller te verdienen. Wel overtuigend zijn de vertolkingen van Chloë Grace Moretz en vooral Isabelle Huppert.

Korte inhoud: Frances McCullen (Chloë Grace Moretz) is een jonge twintiger die werkt als serveerster in een chique restaurant in Manhattan. Samen met haar beste vriendin Erica (Maika Monroe) woont ze in een appartement dat eigendom is van Erica’s vader. New York is een nieuwe stad voor Frances en ze zoekt haar plaats nog in een wereld die veel onpersoonlijker en killer is dan waar ze vandaan komt.

Op een dag vindt Frances in de metro een chique handtas. Ondanks de waarschuwingen van Erica (“In Manhattan, you find a bag, you don’t return it, you call the bomb squad”) gaat Frances toch op zoek naar de eigenares van de tas. Dat blijkt Greta Hideg (Isabelle Huppert) te zijn, een eenzame oudere vrouw van Franse afkomst die alleen woont. Ondanks het leeftijdsverschil ontwikkelt zich snel een hechte vriendschap tussen de twee vrouwen. Maar wanneer Greta steeds bezittiger wordt, vraagt Frances zich af of Greta wel is wie ze beweert.

Greta bouwt vooral op de band tussen Frances en Greta. Aanvankelijk lijken de twee samengebracht door het lot en hoewel de verschillen tussen hen duidelijk zijn, is er ook iets dat hen verbindt. Beide vrouwen voelen zich immers eenzaam en rouwen. Weduwe Greta mist haar dochter die ver uit haar buurt woont en Frances mist haar moeder die onlangs is overleden. In Greta vindt ze een vervangmoeder met wie ze een hondje kan gaan kopen of een etentje houden. Dat is wat hen bij elkaar brengt en wat hun plotse vriendschap verklaart.

Jordan neemt de tijd om de ontluikende vriendschap tussen Frances en Greta in beeld te brengen, en hoewel dit zeker helpt om vooral Frances te begrijpen, ligt het tempo in het eerste deel van de film niet hoog. De spanning bevindt zich vooral op psychologisch vlak, want als kijker besef je eerder dan Frances dat er iets niet spoort aan Greta maar je kan er nog niet de vinger op leggen. De naïviteit van Frances wordt goed vertolkt door Chloë Grace Moretz die met haar grote ogen onschuld en goedheid uitstraalt.

De echte ster van Greta is echter Isabelle Huppert die haar personage met zichtbaar genoegen vertolkt. Greta is een weduwe en mist haar dochter, ze komt beschaafd en kwetsbaar over, maar er zit ook iets verraderlijk en ongemakkelijk achter haar glimlach en Franse accent. De kijker beseft dit eerder dan Frances, maar wanneer deze laatste tijdens een etentje per ongeluk het verkeerde kastje opentrekt, wordt snel duidelijk dat een vriendschap met Greta niet snel beëindigd kan worden (“I’m like chewing gum, I tend to stick around”).

Het is dan ook de gelaagde vertolking van Huppert die de grote troef is van Greta. Het scenario van Ray Wright (The Crazies, Case 39) is niet origineel genoeg om de film naar een hoger niveau te tillen. Jordan heeft het script nog wel bewerkt, maar Greta voelt te standaard aan. De setting is anders goed: New York is een metropool waar je nooit alleen bent, maar wel snel eenzaam bent en de atypische New Yorkse woonst van Greta vormt een soort peperkoekenhuisje voor Frances.


© Remain in Light

Mits een beetje meer aandacht voor de spanning in de plot, had hier veel meer ingezeten. Aanvankelijk is de dreiging van Greta voelbaar, zoals wanneer ze postvat bij de uitgang van Frances’ werk. Een oude eenzame vrouw die dreigend aan de overkant van de straat staat en waartegen de politie niets kan doen. Het scenario neemt daarna echter een paar onlogische wendingen waardoor het geheel niet meer realistisch aanvoelt.

Jammer, want een beetje meer durf en originaliteit had Greta zeker goed gedaan. Nu blijven Jordan en co netjes op de reeds platgetrapte paden van de stalker-revengethriller. Met uitstekende vertolkingen van Huppert en Grace Moretz, dat wel.

De Blu-ray van Greta is reeds beschikbaar. Hierop geen extra’s.

rating

Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 20 november 2019

*** Greta trailer***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *