Top 10 Irritaties bij een Bioscoopbezoek

Ik ben een frequent bezoeker van het multiplex, hoewel ik steeds meer naar Blu-rays kijk, en gezien de invasie van home cinema’s met hun perfomate QLED flat screens alsook de betere streamingsdiensten, ziet de toekomst er niet rooskleurig uit voor bioscoopuitbaters. En toch zijn er films die je gewoon op een groot scherm moet gaan zien, zoals bijvoorbeeld een Alita: Battle Angel (2019) of een Avengers: Endgame (2019). Thuis kan je niet dezelfde 3D of Imax ervaring beleven als in de bioscoop.

Kinepolis is trouwens ook al een tijdje bezig met de ontwikkeling van 4DX. Dankzij een mix van realistische en synchrone bewegingseffecten en weersimulaties (zoals water-, wind-, licht- en misteffecten) biedt 4DX je de meest revolutionaire cinema-ervaring ooit. Een film die je momenteel kan zien in 4DX is Lion King (2019) en Crawl (2019). Niet enkel een goede stoel is belangrijk, maar ook een adequate klank en beeldkwaliteit, en vandaag worden de zintuigen met dit systeem nog meer geprikkeld.

Maar soms worden de zintuigen ook in negatieve zin geprikkeld. En gezien de dalende tendens van het bioscoopbezoek hebben we eens een lijstje gemaakt van 10 werkpunten waar studio’s en bioscoopuitbaters eens aan moeten denken. In The Hollywood Reporter stond tevens een interessant artikel van studio’s die willen experimenteren met variabele cinemaprijzen. Dit zijn het soort interessante maatregelen die misschien deze neerwaartse spiraal kunnen gaan stabiliseren.

Top 10 irritaties bij een bioscoopbezoek

1. De kostprijs van een filmticket

En hier heb je het al. Het normaaltarief voor een filmticket kost al gemakkelijk 11,40 euro. Reken daar nog eventueel 1 euro bij voor een éénmalig gebruik van een 3D-bril, en eventueel een supplement van 4 euro voor een Imax projectie, of 2 euro 50 voor een Laser Ultra projectie om nog maar te zwijgen van 6 euro extra voor een 4DX ervaring. Bij films langer dan 2u15 wordt ook een kleine toeslag gerekend van 0,75 euro.

2. Pratende mensen tijdens de film én gsm gebruik

Vooral teenagers. Dit is tevens meteen ook een reden om woensdagen en weekends te vermijden wil je in totale rust kunnen genieten van een film. In bepaalde zalen in de UGB van Brussel heb je geen internet noch telefoonontvangst en dat help al een beetje in de strijd tegen het smartphone gebruik tijdens de film. Hoewel, er is nog altijd dat fel licht bij smartphones die zo vervelend kunnen zijn. En dat zie je dus al van 10 rijen verder, laat staan dat je er naast zit.

3. Nacho’s en andere stinkende brol

Hou die rommel met die kaassaus zo ver mogelijk uit mijn buurt. Popcorn kan ik nog wel verdragen, chips een stuk minder want dat maakt dan weer veel lawaai.

4. Een pixel op het scherm

Ja, ik kan je in Brussel zeggen welke zalen je best moet mijden omwille van die ene pixel te midden van je beeld. Ik ken mensen die nooit iets zien, maar na een precieze flikkering van het beeld kan je het opmerken en dat zie je niets anders dan pixel. In Antwerpen is er een UGC zaal met zo’n minuscule pixel te midden van het scherm en naar verluidt wil het moederhuis geen geld investeren om het gehele doek te gaan vervangen voor die ene pixel. Dat is begrijpbaar, maar mij zal je nooit aantreffen in één van die zalen. Het probleem van onscherpe projecties is gelukkig genoeg compleet verdwenen.

5. Dure snackbar

Een bioscoopbezoek met kinderen moet een fortuin kosten. Niet alleen het ticket kost geld, maar vaak ook de parking, het toilet en éénmaal binnen wil iedereen dan ook wat versnaperingen. Voor je het weet zit je aan 40 euro voor het gehele gezin van 4. Enerzijds begrijp ik dat bioscoopuitbaters ergens hun winst moeten maken, maar hoeft een kleine koffie nu echt 3euro50 te zijn? Anderzijds… maak die nacho’s met kaassaus gewoon duurder 😉

6. Mensen die tegen je stoel schoppen

Ja, er zijn blijkbaar mensen met lange benen en zenuwpezen die met hun benen geen weg kunnen. Ga er maar eens achter zitten. Om zot van te worden. En ik zwijg nog over mensen die gewoon met hun voeten tegen de rugleuning leunen. Gelukkig heb ik er zelf nog geen tegen gekomen die hun voeten laten rusten op de zetel voor hen.

7. De klank in de zaal is te stil

Dit is mij nog nooit overgekomen in Kinepolis en UGC (vroeger wel) maar in kleinere cinema’s kan het wel eens gebeuren dat het volume niet correct is afgestemd?

8. Basketball-spelers die net wanneer de film begint voor je neus komen zitten

E meestal hebben die dan nog krullend haar en zakken die ook niet door hun zetel gezien hun knieën plakken tegen de rug van de stoel voor hen. Dit is in vele zalen in Kinepolis en UGC bijna nooit echt probleem gezien de meeste zalen voldoende beenwijdte hebben. In de White Cinema in Brussel heb je dat niet en daar is het wel wat uitkijken. Met genummerde plaatsen ken je echter niet meer gaan zitten waar je wil, tenzij je gaat verspringen wanneer de lichten doven. Maar dan vorm je zelf weer een nieuwe irritatie die ik nog niet aan deze lijst heb toegevoegd. En dus ga ik dat meteen doen.

9. Laatkomers en toiletbezoekers

Met genummerde plaatsen is dat echt wel een miserie want dan willen sommigen nog iedereen gaan storen omdat ze in het midden zitten. Een regel zou moeten zijn, ben je te laat, ga dan meteen aan de zijkant plaats nemen. Deze zones zouden dan niet genummerd moeten zijn. Mensen die naar toilet gaan moeten misschien eens denken om naar het toilet te gaan vóór de film in plaats van tijdens, of gewoon minder drinken.

10. Een 3D bril voor mensen met een bril

Dit probleem is voor diegene die geen lezen dragen maar gewoon nog een bril. Wel bij een 3D film heb je dus 2 brillen op je neus. Aangenaam is anders. Een systeem met clips die je voor je bril kan clicken zou misschien een optie zijn (ook al kost het iets meer of verkoop je die gewoon ipv eenmalig gebruik).

24 Comments

 1. karen

  Mijn top 10 staat er ook op. We hebben een paar dezelfde ergernissen maar ook een paar andere maar remember always look on the bright side of life 🙂

  Reply
 2. maarten

  een slechte film in de bios is anders ook wel irritant. Ik heb ook een hekel aan slecht werkende air-conditie. Vooral in die kleine zaaltjes is dit in de zomer verschrikkelijk.

  Reply
 3. wowbagger

  Babbelen, lawaai, rondlopen, vooral in de ugc antwerpen, verschikkelijk!!
  Tegenwoordig ook meer en meer van die mini-bendes die daar wat komen ambras zoeken in het midden van de film en een half uur later gaan lopen.

  Reply
 4. dave

  daar hebben ze in Kinepolis Brussel ook last van. Een tijd geleden hadden ze zelfs alles moeten ontruimen na hevige rellen in een zaal. Je zit daar niet ver van Molenbeek, en dit is toch wel iets woeliger dan Schaarbeek.
  airconditioning. Ik ben al blij dat er airconditioning aanwezig is, maar in de UGC-Eldorado (centrum Brussel) werkt die soms echt nodeloos op volle toeren en is het er KOUD.

  Reply
 5. RotopDutchies

  In Metropolis Antwerpen is de grootste ergenis de scheepsvrachten Nederlanders die er komen. Zo’n lawaaierige bende. Tjonge jonge. Voor ons een reden om daar meteen zaterdagavonden gewoon weg te blijven.
  Echter is dat natuurlijk wel spijtig, dat je in je eigen leefomgeving niet eens meer rustig kan genieten, zonder gestoord te worden door luidruchtig vort.

  Reply
 6. |sm|

  dat staat ook in mijn lijstje. heb ik wel veel last van gehad in brussel.

  Reply
 7. joke_r

  ik heb een gloeiende hekel aan pauze midden in de film. Ik woon in een boeregehucht waar ze blijkbaar nog niet door hebben dat andere bioskopen die irritante pauzes al lang heeft afgelast.

  Maar hun prijzen zijn wel minder dan bij Kinepolis. Ik betaal 5euro50 voor een plaatsje.

  😉

  Reply
 8. |sm|

  idd, heb ik ook een hekel aan. maar gelukkig gebeurt da tegenwoordig nie zoveel meer!

  Reply
 9. lord cms

  nja ik kan in uw irraties wel inkomen…
  ik hebiets tgen pauzes tenzij ik hoogstdringen dnaar de wc moet opeens
  en bloethete zalen zoals de studio’s in de zomer zijn ook niet om uit te houden :s

  Reply
 10. snofsky

  mensen die veel te laat komen staat er bij mij ook zeker bij en dan nog het ergste van al… als de film zelf te laat begint ! Ooit heb ik eens meegemaakt dat de lichten nog gewoon een kwartier branden in de zaal én op het scherm. Zeer vervelend natuurlijk. Gelukkig kan ik nu in Siniscoop Sint-Niklaas met een simpel SMSje alle irritaties doorSMSsen. Zéér handig bij onscherpe ondertitels, verspringend beeld en andere…

  Reply
 11. Bomber

  Helaas, Je hebt helemaal gelijk als je die vervelende groot bekken van barband bedoel. zij verstieren de film. gelukig ga ik niet naar de Metropolis.
  Ik Nederlander, ben de hollands bioscoop uitgevlucht waar de allogtonen de boel verzieken.
  ik kom dus naar Antwerpen … en gedraag me daar als gast.

  Nu nog maar 1 ergenis… het geluid staat vaak te hard. geluid vervormd en is niet meer uit te houden. en dat terwijl ik maar 70% van mijn gehoor heb..
  Hoe moet het voor iemands zijn met 100% gehoor?

  Reply
 12. Mich

  1. Mensen die hunnen bek nie kunne houde
  2. Kinderachtigemensen die me laserkes bezig zijn
  3. Als mijn kameraad domme vragen aan mij stelt en constant zegt “ik snap het niemeer.”
  4. ZET U GSM AF !!!
  5. Als ik lach met een horrorscene en mensne raar naa rmij beginne kijke …

  Reply
 13. mich

  De lange files
  De ticket prijs
  Dat men moet betalen voor te plassen
  Het slecht geluid van sommige zalen
  Zoals een nummer behandeld zijn. Vroegen waren er ouvreuse, et dat was heerlijk
  Files voor snoep
  Maar, het is voor mij, verleden tijd, ik ga als part-time movie journaliste gratis naar pers-visies.
  Toffe blog; toffe kerels…maar aub, cinéma niet mengelen met rellen uit molenbeek en schaerbeek
  Mich cinéma (Brussels)

  Reply
 14. JANNNNNN

  [size=7]irritaties[/size]

  IK haat als er zo van die vervelende giecheltrienen in je buurt zitten en bij elke knappe jongen op het schermen beginnen te grinniken

  Bij ons in de cinema van Geel is het popcornmaschien soms stuk en dan heb je zo super veel goestink om daar van te ete en dan is er dan ni

  wat ik ook vreselijk vind zijn zo van de mensen die hun schoenen uit doen tijdens de film, om van te sterven

  Of anders zo van die mensen die niet stil kunnen eten, dan krijg je zo de helft van de zijn popcorn in je nek gespuugt

  als laatste zou ik er nog bij willen voegen dat ik het ook verschrikkelijk haat dat als er zo kleine kinderen hun flesjes drank onder de stoellen door laten rollen en dat je dan cola of zo op je schoenen krijgt

  Reply
 15. trixie

  Ik ben een brabo, maar ook voor brabo’s is t irritant als de mensen luidruchtig zijn in de film, dat zij hier in de regio geen allochtonen, maar verwende niet goed opgevoedde jeugdigen, die voordat de film begint al ellendig veel chips&snoep hebben verorberd +tijdens de film dit nog 3x over doen.
  Dus herrie en chips knagend in je oor
  Ook kreeg ik een aantal keren gewoon de jeugd zowat op schoot, damn, ieder heeft zijn eigen stoel, je hoeft niet met je benen of je hoofd over de leuning heen of mn schouder of in mn armen te komen liggen, zot
  En het trappen tegen de stoelen, geen dames, maar wederom jeugd die gewoon met voeten hoog gaan en stampen, ddat is zoooo stoer vinden ze zelf
  Snoep gooien, ook superirri & pijnlijk, zo’n pinda m&m komt hard aan, belachelijk toch, en zonde, is keiduur dat snoep
  Prijs kaartje, reguliere film 8.80€ en 3D nog es €2,50 toeslag, maar o zo gaaf 🙂 al1wel n kromme bril,dus vor de wissel stuk film gemist, de poten stonden dusdanig ver uiteen dat de bril niet op mijn oren paste, moest ik mijn hoofd 10cm breder maken…
  Toch is de bios heel gaaf, maar jammer soms v ’n aantal irritaties.daar proberen doorheen te prikken en lekker genieten vd movie!
  Thnx

  Reply
 16. Bjorn

  Mijn grootste irritatie blijft de hoge prijs. Ik weet wel dat distributeurs afhankelijk zijn van de studio’s, maar misschien moeten ze maar eens hun politiek herzien. Kinepolis heeft bij ons toch zo goed als een monopolie.

  Reply
 17. The Dude

  Die defecte pixel (als die er is – zelf nog niet gezien) zit niet in het scherm (want dat is gewoon een reflecterend doek) maar in de DLP chip van de digitale projector. Die chip vervangen zal wel niet goedkoop zijn, maar het kan volgens mij vrij eenvoudig.

  Reply
  1. Natalie

   In Brussel zit een klein krasje in het doek, en ik dacht dat het ook het geval was in Antwerpen.

   Reply
 18. Kevin De Groote

  Ik ga niet meer naar Kinepolis in Oostende (nochtans de dichtste) want het zit er altijd vol met tieners die op alle mogelijke manieren irritant zijn, het beeldscherm vind ik enorm troebel en het geluid is veel te stil. Dus ga ik dan maar naar Kinepolis Brugge waar het beeld en geluid veel beter zijn maar van die tieners kun je soms niet onderuit..

  Reply
  1. Damien

   Er zijn nog wel wat dingen in verval in Oostende, maar ik ga naar de Studio Skoop in Gent. Prijzen liggen lager en irritante pubers kom je er zelden tot nooit tegen. Mensen gaan daar omdat ze in de meeste gevallen cinefiel zijn.

   Reply
 19. Shifty

  Een horror film; vergeet het maar, altijd iemand die verbaal zijn ‘onbevreesheid’ moet etaleren.

  weg sfeer!

  Reply
 20. Govert

  Gewoon alle films via indirect streaming op virtual reality 3d bril met koptelefoon en Interactieve stoel

  Reply
 21. Kapreles Artware

  Wat mij stoort is te donkere projectie en flikkerend beeld. Ik heb sinds 2014 (ongeveer rond de tijd dat men van analoge projectie overschakelde naar digitale projectie) al alle soorten flikkering gezien: zachte flikkering (als het écht niet anders kan preferabel, maar toch liever niet), harde flikkering, te donkere projectie en/of flikkerend beeld. Vooral tijdens nachtscènes kan een te donkere projectie storend werken.

  Het komt ook wel voor dat de cinematografie niet deugt (denk maar aan ‘Solo: A Star Wars Story’) en dan ligt het niét aan de projectie. Bij analoge projectie kwam dit probleem vroeger bij mij weten nooit voor. Men wacht te lang om de lamp te vervangen in de projector, want bij een nieuwe lamp is het beeld haarscherp en stabiel (tenzij in zalen waar men ook 3D-films draait; dan is er een grijze waas over het beeld bij 2D-projectie, al kan dat meevallen).

  Eigenlijk zijn films die op 35 mm zijn geschoten en worden vertoond met een analoge projector het beste. Men zegt me steeds om naar Kinepolis te gaan, maar ik heb een abonnement elders. Gelukkig zijn er ook nog genoeg films die in goede omstandigheden worden vertoond.

  Reply
 22. Conan the Librarian

  Ik zou neer weten waar te beginnen, maar toch vooral de duur, niet zozeer de film maar alles wat er rond komt.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *