An unfinished Life (2005) *** Blu-ray review

Een film die we hier nog niet hebben behandeld is de Blu-ray van An unfinished Life (2005) van de Zweed Lasse Hallström, een regisseur die in het verleden toch wel een aantal sterke film heeft gemaakt (The Cider House Rules, What’s Eating Gilbert Grape, My Life as a Dog). Dit was echter een zondags romantische film.

Korte inhoud: Einar Gilkyson (Robert Redford) is een oude, verbitterde boer die zichzelf en zijn ranch heeft laten verloederen na de dood van zijn zoon, tien jaar geleden. Het enige waar Einar nog tijd en energie in stopt is zijn beste vriend Mitch (Morgan Freeman), die gehandicapt is geraakt na een ontmoeting met een beer. Op een dag staat Jean (Jennifer Lopez), Einar’s schoondochter, bij hem op de stoep. De relatie tussen de twee is ernstig verstoord, want Einar geeft Jean de schuld van de dood van zijn zoon. Jean is gevlucht voor haar agressieve vriend. Ze heeft haar dochtertje Griff bij zich, die haar opa nog nooit heeft gezien. Door het contact met zijn kleindochter, die op zoek is naar een vaderfiguur en grote interesse heeft in het ranchleven, krijgt Einar sinds lange tijd weer wat plezier in het leven. Ook zijn houding naar Jean toe verbetert. Maar dan komt haar bezitterige vriend opdagen.

Naast de bovenvermelde namen was er ook een rol voor Josh Lucas en Damian Lewis. Heel wat klasbakken dus en bijgevolg is deze prent wel het bekijken waard. Elke film met Morgen Freeman is de moeite om te bekijken. Het was een Miramax film (van Harvey Weinstein) en gezien de “professionele reputatie” van het productiehuis had ik er toch een goed gevoel bij en de film heeft me uiteindelijk niet teleurgesteld.

An unfinished Life is een onderhoudend en kabbelend drama over oude wonden. Iedereen in de film heeft een oude wonde die nog steeds niet is genezen, en de intrede van Jean in het leven van Einar heropent oude wonden en wrok die hij niet kan loslaten. Robert Redford is hier fantastisch zoals gewoonlijk. De man was toen nog steeds een verdomd goede acteur en hij maakt het de moeite waard op zijn personage te volgen. Einar is niet echt een sympathiek personage. Hij is bitter, onaangenaam en vaak ook gewoon wreed, maar Redford kan ons ervan overtuigen hem een ​​kans te geven. Maar het pure hoogtepunt van An Unfinished Life is Becca Gardner, die hier een fantastische rol neerzet. Ze is waarschijnlijk een van de weinige kinderacteurs – los van de gehele cast van Stranger Things – die ik kan bekijken zonder mijn ogen te rollen, ook al speelt Gardner beter tegenover Redford en Freeman dan tegenover Lopez. Ze is schattig en haar karakter is buitengewoon fascinerend. Haar relatie met het personage van Redford helpt de film van brandstof te voorzien. Gardner is echt wel een aanwinst.

De film was een gigantische flop die voor Miramax een put had gegraven van 15 miljoen dollar. Eén van de redenen van deze flop was dat de film in 2003 afgewerkt was maar pas in 2005 werd uitgebracht en dat is iets wat producties ten alle tijde moeten vermijden. Een vertraagde release wijst meestal op het feit dat de film misschien niet kan overtuigen en dat de studio wat aarzelt om het uit te brengen – als er al een distributeur gevonden is. Kijk naar Loft, die ook bergen had moeten verzetten om een distributeur te vinden en bij opening was het gerucht dat de film niet veel waard was. Zoiets is moordend voor een filmrelease. En dan was er nog de casting van Jennifer Lopez – die ooit na haar rol in Out of Sight als veelbelovend werd gezien – die wat tegenvallende rollen had bij aanloop van deze film (Jersey Girl, Gigli, Shall We Dance, Monster-In-Law).

Robert Redford had toen nog plannen voor een film met Paul Newman, die op 83-jarige leeftijd overleed in 2008 aan de gevolgen van longkanker. Hij wou met hem zijn carrière afsluiten, maar hij is ondertussen nog eens opgedoken in Avengers: Endgame (2019) als Alexander Pierce. Newman en Redfort werden grote sterren nadat ze in 1969 te zien waren in Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969) en deden dit succesverhaal nog eens over in 1973 met The Sting (1969).

rating

Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 10 juli 2019

*** An unfinished Life trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *