Escape Room (2019) *** Blu-Ray recensie

Nee, dit is geen nieuwe recensie van de horrorfilm Escape Room uit 2017, maar het gaat hier wel degelijk om een andere film met dezelfde naam. In tijden waarin escape rooms als paddenstoelen uit de grond schieten en big business zijn, wil uiteraard ook de filmwereld een graantje meepikken. Het ijzer smeden als het heet is, heet dat dan. Deze Escape Room (2019) doet het echter veel beter dan die uit 2017 en is op alle vlakken een betere, en spannendere, film. Dit zou wel eens een nieuwe Saw-achtige franchise kunnen worden.

Korte inhoud: Zes onbekenden ontvangen elk een mysterieus doosje. Na enig denkwerk krijgt elk van hen het doosje uiteindelijk open. Het bevat een uitnodiging voor de nieuwe escape room van Minos, een firma die ervoor bekend staat dat nog nooit iemand uit zijn escape rooms heeft weten te ontsnappen. Toch gaan er geen alarmbellen rinkelen bij de zes en dus bevinden ze zich op een schone dag in een afgelegen kantoorcomplex op het afgesproken uur. Een beloofde premie van 10.000 dollar motiveert natuurlijk ook.

Zoey Davis (Taylor Russell) is een zwarte studente fysica die erg teruggetrokken is en duidelijk de sporen draagt van een zwaar trauma. Ben Miller (Logan Miller) heeft een flutbaantje in een supermarkt en raakt niet hogerop omdat zijn baas vindt dat Miller niet goed met de klanten kan omgaan. Jason Walker (Jay Ellis) werkt in de financiële sector waar hij veel geld verdient met aandelenverkoop.

Mike Nolan (Tyler Labine) is een voormalige mijnwerker. Amanda Harper (Deborah Ann Woll) is een ex-militair die heeft gevochten in Afghanistan en als enige van haar team een bermbom overleefde. En dan is er de nerd Danny Khan (Nik Dodani), de enige die ooit al eens een echte escape room heeft gespeeld. Deze zes zullen moeten samenwerken om te ontsnappen uit een van de uitdagendste escape kamers ooit.

Escape Room is een kruising tussen Saw en Cube, twee franchises die toch een behoorlijke cult-aanhang hebben. Een gegeven waar regisseur Adam Robitel (van de Insidious-reeks) graag mee aan de slag gaat. Het levert een genietbare horrorfilm op waar de personages ten dienste staan van de echte hoofdpersonages van het verhaal: de zes escape rooms waaruit de personages moeten zien te ontsnappen.

Het moet gezegd dat de decorbouwers bijzonder hun best hebben gedaan want de kamers zien er allemaal fantastisch uit. Er is een kamer waar vuur de hoofdrol in speelt, je hebt een ijskoude kamer, een psychedelische kamer, een soort ziekenhuis, een bibliotheek en een kamer die ondersteboven hangt. Het zijn allemaal pareltjes waar je jaloers op bent dat je er zelf niet uit mag proberen te ontsnappen.

Maar we bevinden ons tenslotte in een horrorfilm en elke kamer heeft een paar addertjes onder het gras waardoor niet iedereen de uitgang haalt. Dat is alvast geen spoiler want de eerste scène van de film is de bibliotheekkamer waar we Ben Miller geplet zien worden tussen twee bewegende muren. Een scène die even vooruitspringt in de tijd en later nog terug opduikt.

Waarom de makers hiervoor gekozen hebben, is een raadsel. Zo weet de kijker dat Miller het zeker zal overleven tot deze kamer en dat haalt de spanning rond zijn personage toch een beetje weg. Het verhaal van Escape Room is flutsimpel, maar dergelijke films hoeven ook niet altijd een groot achtergrondverhaal. Dat leidt de aandacht alleen maar af van het eigenlijke doel van de film: de personages het zo moeilijk mogelijk maken om te ontsnappen.


© Sony Pictures Home Entertainment

Er vloeit bloed, niet iedereen zal heelhuids de uitgang vinden, maar het wordt ook geen echt gore bedoening, zoals de laatste Saw-films. De makers van Escape Room houden het al bij al nog redelijk deftig (om een PG-13 te krijgen), zonder dat de film daardoor aan spanning inboet. Uiteraard zijn de personages wandelende clichés en is het verhaal voorspelbaar, maar de prachtige decors en settings maken dat je dit wel door de vingers kan zien. Doordat je nergens weet waar de dodelijke val in elke kamer zit, blijft de spanningsboog strak gespannen.

Escape Room is een entertainende horrorfilm, goed voor 99 minuten onversneden filmfun. Het einde doet vermoeden dat er een paar vervolgen zitten aan te komen. Op de Blu-ray vind je nog enkele korte extra’s zoals ‘de eenzamen overlevenden met de cast en crew’, een feature over hoe de kamers zijn gemaakt, acht verwijderde scènes en een alternatief einde. Escape Room is vanaf 3 juli verkrijgbaar.

rating

Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 12 juli 2019

*** Escape Room Trailer ***

1 Comment

  1. Stef

    Had hier eigenlijk meer van verwacht. Het is allemaal niet echt origineel ook al is het concept wel interessant. De personages konden weinig overtuigen en de vertolkingen hiepen ook niet echt om meer sympathie op te wekken. Het kon me niet echt schelen wie er allemaal stierf omdat de personages te oppervlakkig werden voorgesteld en het verhaal was gewoon “onwaarschijnlijk”. Voor de rest was het wel mooi in beeld gebracht.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *