Tom Clancy’s Jack Ryan tv-serie op Blu-ray

Vandaag komt het eerste seizoen van de “Tom Clancy’s Jack Ryan” serie met John Krasinski (13 Hours, The Office) in de hoofdrol uit op DVD en Blu-ray. En ondertussen is Amazon al bezig met het tweede seizoen en zouden er al plannen zijn voor een derde seizoen.

Korte inhoud: Tom Clancy’s Jack Ryan volgt het verhaal van een opkomende CIA-analist in een gevaarlijke veldopdracht. De serie volgt Ryan (John Krasinski) als hij een patroon ontketent in terroristische communicatie die hem in het centrum van een gevaarlijke arena lanceert met een nieuwe vorm van terrorisme dat wereldwijde vernietiging voor ogen heeft.

Het is bij mijn weten de eerste keer dat het personage vertaald wordt in een tv-serie. Anderzijds zijn er ondertussen al 5 verfilmingen geweest. De laatste was Jack Ryan: Shadow Recruit (2013) met Chris Pine, en normaal had hier een sequel moeten komen was het niet dat de film niet echt werd gesmaakt (57% Critic Ratings 53% audience ratings) en tevens flopte in de States met een miserabele 50 miljoen dollar naast een productiebudget van 60 miljoen dollar. Alle andere Jack Ryan films hadden in de states minstens 178 miljoen opgehaald (berekend met inflatie ticketprijs). Het mag dus duidelijk zijn dat het personage wel geld in het laatje kon brengen mits een beter concept, en hier is dan de serie.

Ryan is een CIA analist en hij werkt voornamelijk met zijn brain in plaats van met vuurwapens en zijn vuisten, en in de serie heb je al het fameuze quote: “I am not going on that plane, I am just an analist.” Enkel wat vreemd dat we hem al snel zien rondlopen met een pistool. Toch denk ik dat de sleutel tot een geslaagde Tom Clancy verfilming ligt in de zorg om Jack Ryan als analist te houden en niet in een zoveelste Jason Bourne interpretatie. En wanneer hij in het nauw wordt gedreven, zien we zijn heldhaftigheid en moed, ook al is hij volledig uit zijn comfortzone. Laten we hopen dat deze nieuwe serie dat begrijpt.

In de serie, ontworpen door Carlton Cuse en Graham Roland, zien we naast The Wire acteur Wendell Pierce en Abbie Cornish eigenlijk niet zo heel veel bekende gezichten. Het verhaal speelt zich ook af in het Midden Oosten dus zijn er heel wat Arabische acteurs gecast. Het werd gemaakt door het productiehuis van Michael Bay, met name Platinum Dunes, ook al heeft Bay zich niets van de productie aangetrokken maar wel zijn kompaan Bradley Fuller.© Paramount & Universal (Belgium)

De tv-serie is goed gemaakt en oogt duur genoeg om naast die andere tv-kleppers te staan, maar fans van de langlopende franchise kunnen teleurgesteld zijn over de plotlijnen van de serie, die echt wel een stuk minder politiek is als wat je zou verwachten, misschien uit angst dat een modern publiek het allemaal niet meer zou volgen. Waar ze ook van zijn weggebleven is het prequel model met een Jack Ryan in conflict met de Russen. Hiermee zouden ze in het vaarwater belanden van die andere spionage-reeks “The Americans”. Dus zitten we niet (meer) in de Koude Oorlog maar wel in de oorlog op terreur. Voor fans van de oude films heeft deze set-up een beetje tijd nodig om te wennen. Zodra alles begint te wennen, steekt de serie wel goed in mekaar, vol actie en vol met slim draaiende climaxen en vechtscènes. Maar stugge brokken onnodige expositie en net iets te veel stereotypen, dreigen het momentum van de serie voortdurend te vertragen.

Op de Blu-ray vinden jullie nog wat extraatjes en deleted scenes. Het seizoen telt 8 afleveringen van elk +/- 45 minuten.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 20 juni 2019

*** Tom Clancy’s Jack Ryan trailer ***

1 Comment

  1. JJ

    Ik vond het hoofdpersonage maar een loser. De makers weten ook niet meteen of ze van hem een bad ass soldaat willen maken of een slimme analist. die kerel wordt gemakkelijk in mekaar geschopt, is bang om een pistool boven te halen en als hij dan al schiet raakt hij allesbehalve zijn target. Hij overleeft alleen door geluk en ja ik vond het allemaal wel wat saai. Tot overmaat van ramp probeert de serie ook “de andere kant van terroristen” te tonen alsof dit ooit een excuus is voor het doden van onschuldige mannen, vrouwen en kinderen. Ik snap echt het doel niet. Geen enkele cultuur is perfect, maar terrorisme kan je toch nooit gaan rechtvaardigen.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *