Stephen King vindt de Under the Dome serie een mislukking

In 2009 publiceerde horrormaster Stephen King een van zijn langste romans tot nu toe, Under the Dome. Het boek ziet de kleine stad Chester’s Mill plotseling omringd worden door een gigantische koepel die dient om de bevolking van de buitenwereld te scheiden. Terwijl de inwoners gevangen zitten, breekt paniek en chaos uit. Wanneer militairen een oplossing proberen te vinden en het gebied aan de buitenkant van de koepel omsingelen, gaan sommige inwoners zelf op onderzoek uit. Het boek werd vertaald naar de gelijknamige tv-serie die na 3 seizoen in 2015 er een streep had onder getrokken. Nu spreekt King uit de biecht en geeft toe dat de serie eigenlijk een slechte adaptatie was.

Dat King een mening heeft over de filmadaptaties van zijn boeken zal niemand ontgaan zijn, soms gekant tegen goede films, soms fel verdediger van wat tegenvallende verfilmingen, maar indien King achter je film of serie staat is dat voor de distributeurs echt wel een opsteker, waar ze graag mee uitpakken. Maar nu Netflix opnieuw de serie op zijn platform plaatste, vond King het nodig om met de tweet: “Geen slecht idee dat Netflix Under the Dome wil terugbrengen, maar waarom niet beginnend vanaf nul en deze keer eigenlijk het boek verfilmen?”

Seizoen één was redelijk goed ontvangen, maar vanaf het tweede seizoen ging het een beetje de verkeerde kant op, en na het derde seizoen was het avontuur uit voor CBS, en volgens de fans had dit te maken met het feit dat de serie eigenlijk steeds meer afstand begon te nemen van het bronmateriaal. Een fenomeen dat je bij heel wat series ziet wanneer de schrijvers de opdracht krijgen om de serie voor een aantal seizoenen uit te plooien. Het probleem is vaak dat scenaristen – en al zeker deze die voor tv werken – geen romanschrijvers zijn en vaak niet diezelfde diepgang kunnen brengen als de schrijver. Ditzelfde zag je tevens bij één van de meest succesvolle series ooit, met name Game of Thrones die met seizoen 4 eigenlijk voornamelijk uit zijn duim begon te zuigen en bij de laatste seizoen simpelweg begon te freewheelen met het teleurstellende laatste seizoen tot gevolg.

Nu lijkt het erop dat King zijn boek weer zou willen zien aanpassen, ditmaal door Netflix, en ik hoop dat Netflix deze roep aanhoort en er effectief werk van maakt. Het is niet dat ik de versie met Mike Vogel, Rachelle Lefevre, Alexander Koch en Dean Norris slecht was, maar ik zou nu wel eens een serie willen zien die iets dichter staat bij het boek van King.

3 Comments

 1. Joris

  Ik ben halverwege afgehaakt en had zelfs het boek niet gelezen dus kon ik niet ontgoocheld zijn door het feit dat ze hebben afgeweken.

  Reply
 2. René van den Abeelen

  Het is mij een raadsel waar filmmakers de arrogantie vandaan halen om te denken dat wat zij er bij fantaseren beter is dan het oorspronkelijke, en razend succesvolle, boek. Als je het boek wil verfilmen, verfilm dan het boek en ga niet denken dat je zelf betere ideeën hebt.

  Reply
 3. Jen

  Het boek is wel goed, deze serie niet gezien.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *