The Dead Don’t Die (2019) *** recensie

We hebben alweer een zombie film, maar deze keer in regie van Jim Jarmusch. Ook al werd de film neergesabeld vorige maand op het filmfestival van Cannes, heb ik er zelf meer van genoten dan die belachelijke Black Summer serie op Netflix. Op z’n minst heb ik zwaar moeten lachen met bepaalde scènes uit The Dead Don’t Die (2019).

Korte inhoud: Het stadje Centerville wordt geteisterd door een zombieplaag. De zombies lijken gevoed te worden door hetgeen ze deden vlak voor ze om het leven kwamen. Lokale agenten Chief Cliff Robertson (Bill Murray), Officer Ronnie Peterson (Adam Driver) en Officer Mindy Morrison (Chloë Sevigny) moeten zo snel mogelijk zien op te treden om hun burgers te beschermen. Andere locals die in het verhaal opduiken zijn de racistische boer Frank Miller (Steve Buscemi), de hardware-winkeleigenaar Hank Thompson (Danny Glover), mini-markt-medewerker Bobby Wiggins (Caleb Landry Jones), de dorpskluizenaar, Bob (Tom Waits) en een medisch onderzoeker genaamd Zelda Winston (Tilda Swinton), een Schotse dame met opmerkelijke vaardigheden in het Japanse zwaardvechten.

De film kent vele zwaktes maar één ding kan je niet ontkennen en dat is dat de acteurs en de regisseur hier waarschijnlijk heel veel plezier aan hebben beleefd en dat straalt ook van het scherm. Het is misschien niet bestemd voor mensen die geen plezier kunnen halen uit ‘droge humor’ en off beat scènes, wat toch zo een beetje de huisstijl is van Jarmusch. Het is eigenlijk ook een beetje een film die het moet hebben van zijn acteurs die elk op hun manier een karakteristieke rol neerzetten of gewoon plezier hebben om als zombie door de film te lopen. De eerste twee zombie’s die de diner aanvallen worden gespeeld door rocker Iggy Pop en indie-filmmaker Sara Driver. Voor de jongere generatie is er dan weer een kleine rol weggelegd voor Selena Gomez.

Dit is een komedie en mensen die willen griezelen met zombies zijn hier aan het verkeerde adres. Zombies zijn zo traag als nodig zijn voor comic relief. Murray heeft genoeg ruimte om wat ingehouden oneliners te leveren en Driver steelt regelmatig de show. Ik denk dat ik meer heb gehouden van Jarmusch vampierenfilm Only Lovers Left Alive (2013), maar deze zombiefilm was best ok. De film zou ergens deze zomer bij ons moeten uitkomen.

rating

Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 14 juni 2019

*** The Dead Don’t Die trailer ***

1 Comment

  1. Alek

    Zaaaalige trailer! 😀

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *