American Animals (2018) **** Blu-ray review

Toch wel één van de betere misdaadfilms op het BIFFF was deze American Animals (2018), geschreven en geregisseerd door Bart Layton, die met zijn documentaire The Imposter (2012) de BAFTA award won voor beste debuut. En de man heeft echt wel talent om fictie te verweven met documentaire, en dat bewijst hij ook met deze film waarin we het verhaal zien van 4 jongeren die een gewaagde kunst-heist willen ondernemen.

Korte inhoud: Terwijl Spencer Reinhard (Barry Keoghan) en Warren Lipka (Evan Peters) van een ander leven dromen vatten ze hun studies aan in dezelfde stad, achtervolgd door de angst dat ze voorgoed onbeduidend zullen zijn. Een rondleiding in de waardevolle boekencollectie van Spencers school, die enkel bewaakt wordt door Betty Jean ‘BJ’ Gooch (Ann Dowd), brengt de vrienden op een idee. Ze plannen een van de meest gedurfde kunstroven uit de recente geschiedenis met de speciale collectie van de universiteitsbibliotheek als doelwit. Ze werven twee andere vrienden aan, Chas Allen (Blake Jenner) en Eric Borsuk (Jared Abrahamson) om de klus te helpen klaren. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Deze film is de tegenpool op de Ocean Eleven films, iets waar de makers trouwens een dikke knipoog naar geven. Hier zijn geen professionals aan het werk die om zwoele muziek alle alarmsystemen en veiligheidspersoneel kunnen ontwijken. Dit zijn 4 (niet al te slimme) jongeren die gezien hun situatie plots een kans zien op een alternatief leven van rijkdom. Maar een kunstroof is geen eenvoudige klus, ook al lijkt er slechts één oudere dame tussen hen en het kunstwerk te staan. En dan is er nog de vraag aan wie je je het kunstwerk zal kunnen verkopen. Op Netflix loopt trouwens een interessante documentaire genaamd The Legend of Cocaine Island (2018), over een man die door omstandigheden op 2 miljoen cocaïne stuit en ook niet echt weet hoe hij dat kan gaan omzetten in dollars. Je zal bij het kijken vaak met je ogen gaan rollen en het op de zenuwen krijgen wanneer ze opnieuw iets heel dom uithalen, maar ik vermoed dat wel allemaal wel idiote handelingen zouden doen wanneer we als onervaren jongeren een heist willen opzetten.

Zoals je al had kunnen verwachten verloopt de overval niet zoals gepland, en alles begint al met het uitschakelen van de bibliothecaris die blijkbaar niet ‘flauw valt’ door het gebruik van een teaser. De roof gaat uiteindelijk maar over een paar boeken, maar het werkt meer op de zenuwen dan pakweg multi-miljoen dollar overvallen in 3/4 van de heist-films die in de bioscoop komt. En vreemd genoeg ga je ook met hen meevoelen, niet alleen omdat je sympathie voor hen krijgt maar ook omdat de regisseur springt van de acteurs naar de echte karakters die terugblikken op hun stunt. Dit verhaal verteld door een minder talentvolle regisseur had waarschijnlijk een saaie film opgeleverd, maar het resultaat is hilarisch. Zeker ook het moment waarin Warren wil onderhandelen met tweede vreemde snuiters in Holland voor de koop van de boeken, wederom briljant gespeeld door Udo Kier en Fedor Steer.


© Remain In Light

Los van de sterke casting en de slimme verhaalstijl waarin fictie en documentaire door elkaar verweven worden, tot zelfs letterlijk waarbij de wagen met de acteurs voorbij één van de echte personages rijdt. Maar ook op cinematografisch vlak probeert DOP Ole Bratt Birkeland de film net iets meer in die speelse psyche van die jongeren te geraken en de onheilspellende muziek van Anne Nikitin zorgt dat je op het puntje van je stoel gaat zitten.

Maar los van dit alles is dit ook een film die iets verteld over een deel van de jeugd van America. In een pakkende scène zien we Warren die wordt opgeroepen door een school-verantwoordelijke die vertelt dat hij bezorgd is omdat Warren al heel wat college soccer-lessen heeft gemist en dat dit net zijn ticket was in de University of Kentucky. Volgens Bill Welton (Wayne Duvall) zou zijn vader “ontgoocheld” zijn in hem, waarop de jongere repliceert dat hij ontgoocheld is in het feit dat hij zich al sinds jonge leeftijd heeft ingezet voor het team, dat hij ontgoocheld is in de perspectieven die de school te bieden heeft en dat hij ontgoocheld is hem (Bill Welton).

American Animals is mij hier ondanks het vele bloedvergieten op het festival nog het meest bijgebleven, ook al zijn we nog maar halverwege. Het is een film die je niet onberoerd zal laten. Het confronteert os altijd met de vraag hoe ‘wij’ het zouden hebben aangepakt, of het überhaupt ooit gedurfd zouden hebben. Zouden we onze zenuwen wel de baas kunnen? Op papier kan iedereen de juwelier om de hoek wel overvallen, maar in het echt kan alles vreselijk slecht uitdraaien. Tussen de fantasie en de realiteit ligt een wereld van verschil en misschien die teveel films hebben gezien hebben soms geen idee hoe de zaken zich in het echte leven kunnen ontrollen. Het is een film die had kunnen worden verteld als een documentaire, maar het beste uitblinkt als een hybride van de twee.

De film is ondertussen uit op DVD en Blu-ray, spijtig genoeg zonder extraatjes.

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 15 april 2019

*** American Animals trailer ***

2 Comments

  1. Garland

    Ik had de trailer al gezien en wou deze film echt wel gaan zien. Was die ooit bij ons in de cinema?

    Reply
  2. Daan

    Hij was in de bios in Nederland, niet in België 😉

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *