The Last Son (2017) *** DVD review

Bij het horen van de naam Kennedy denken de meeste mensen wellicht eerst aan president John F. Kennedy die in 1963 in Dallas werd vermoord. Maar JFK had nog drie andere broers. Robert ‘Bobby’ Kennedy werd in 1968 in Los Angeles met fatale gevolgen neergeschoten. En Joseph Kennedy sneuvelde in 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog, waardoor jongste broer Edward ‘Ted’ Kennedy eind jaren ’60 als enige broer overbleef. Ted Kennedy zal echter niet herinnerd worden door zijn politieke carrière maar wel door een van Amerika’s meest beruchte doofpotaffaires. The Last Son (2017) – in de V.S. uitgebracht onder de titel Chappaquiddick – belicht wat er gebeurde na het notoire incident. Het levert een interessante politieke film op.

Korte inhoud: Het op waargebeurde feiten gebaseerde The Last Son (2017) gaat over de nasleep van de ‘Chappaquiddick’-zaak van 18 juli 1969. Terwijl de hele wereld aan het beeldscherm is gekluisterd om Neil Armstrong als eerste mens een voet op de maan te zien zetten, verblijft senator Teddy Kennedy (Jason Clarke) samen met zijn campagneteam op het eiland Chappaquiddick bij Martha’s Vineyard, een populair vakantieoord voor welgestelde Amerikanen.

Na een feestje vertrekt een licht beschonken Kennedy samen met de jonge campagnemewerker Mary Jo Kopechne (Kate Mara) in zijn auto. Ver zullen ze niet geraken want Kennedy rijdt met zijn auto van een brug. Zelf is hij ongedeerd maar de jonge Kopechne kan de auto niet op tijd verlaten en verdrinkt. Kennedy loopt terug naar het feestje waar hij zijn neef Joseph Gargan (Ed Helms) en Paul Markham (Jim Gaffigan) aanspreekt. Samen keren ze terug naar de plaats van het ongeval waar ze alleen kunnen constateren dat Kopechne overleden is.

Kennedy verwittigt de politie niet en keert terug naar zijn hotel. De volgende ochtend worden de auto en het lichaam van Kopechne gevonden door een vader en zijn zoon die gaan vissen. Al snel leiden de sporen naar Ted Kennedy die ervan wordt beschuldigd dronken te hebben gereden en er niet alles aan heeft gedaan om Kopechne te redden. Uiteindelijk krijgt Kennedy slechts een voorwaardelijke straf, maar zijn politieke carrière krijgt een flinke knauw en Kennedy schopt het niet verder dan senator voor de staat Massachusetts wat hij tot aan zijn dood in 2009 bleef.

Bij ons is het Chappaquiddick-incident misschien niet zo bekend, maar in de V.S. veroorzaakte het destijds heel wat deining. Het fnuikte de presidentsambities van Ted Kennedy en leidde tot een van de beruchtste doofpotaffaires waarbij het team van Kennedy er alles aan deed om de zaak buiten de media te houden. Het is niet makkelijk om kijkers te boeien met een politieke film, maar scnenaristen Taylor Allen en Andrew Logan (beiden debutanten) zijn er in geslaagd een evenwichtig scenario te schrijven dat de aandacht bij de film houdt.


© Remain in Light

De regie is in handen van John Curran die eerder We Don’t Live Here Anymore, The Painted Veil, Stone en Tracks afleverde. Geen superbekende titels, maar stuk voor stuk films die zeker hun verdienste hebben. Zo ook The Last Son die vooral de gebeurtenissen na het fatale ongeval wil belichten. En dan met name de pogingen van Teds entourage om zijn goede naam te behouden en zijn politieke carrière te redden.

In die zin is The Last Son een film van alle tijden. Zeker in dit Trump-tijdperk waarin termen als ‘fake news’ en ‘framing’ schering en inslag zijn, is The Last Son een boeiende film over de ethische kant van politiek. De personages worden gedreven door opportunisme en zijn niet bijster sympathiek, maar je kan ze geen gebrek aan overlevingsdrang aanwrijven. In de cast vinden we niet de grootste namen, maar stuk voor stuk uitstekende acteurs die deze film naar een niveau hoger tillen.

Vooral Jason Clarke springt eruit als Ted Kennedy, een man die altijd in de schaduw van zijn broers heeft gestaan en zich wil bewijzen tegenover zijn vader Joe Kennedy (Bruce Dern). Hij wil bewijzen dat hij zijn vaders hulp niet nodig heeft, maar neemt daarbij soms erg ongelukkige beslissingen. Het maakt hem iets menselijker, maar een warme film kan je The Last Son bezwaarlijk noemen.

The Last Son belicht een belangrijk incident uit de Amerikaanse politieke geschiedenis, een affaire waarvan vijftig jaar na datum nog steeds niet geheel duidelijk is wat er precies gebeurd is. Een geheim dat Ted Kennedy heeft meegenomen in zijn graf. Maar ook al zit er dus wat eigen invulling bij van de makers en speelt de film vooral op veilig, The Last Son biedt een interessante en boeiende blik achter de schermen van de politiek. Want die kunnen er niet genoeg zijn.

De DVD van The Last Son is reeds verkrijgbaar, daarop geen enkele extra.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 18 maart 2019

*** The Last Son Trailer ***

1 Comment

  1. Tony

    Kate Mara is weer getypecast als slachtoffer van politieke moord, lol.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *