Slender Man (2018) * Blu-ray review

De horrorfilm Slender Man (2018) staat ondertussen bekend als een van de slechtste films van 2018 (zie ook hier). Met een huidige score van 3.2 op imdb scoort de film inderdaad niet echt hoog. Toch wist Slender Man zijn budget van 10 miljoen dollar al terug te verdienen in zijn openingsweekend in de V.S. De hype rond de film blijkt echter boeiender dan de film zelf. Slender Man is een slappe horrorfilm die niets toevoegt aan het horrorgenre.

Korte inhoud: Een groepje verveelde tieners besluit om op een avond de Slender Man op te roepen. De vier meiden surfen naar een website waar een filmpje hen leert hoe ze de mythische figuur moeten oproepen. Enkele dagen later verdwijnt Katie (Annalise Basso) al en krijgen Chloe (Jaz Sinclair) en Hallie (Julia Goldanes Teller) nachtmerries. Enkel de stoere Wren (Joey King) gelooft niet in de mythe van Slender Man, maar wanneer er nog meer vreemde dingen gebeuren, moet ook zij haar mening herzien.

Het verhaal van Slender Man is volledig ontstaan in het internettijdperk. Zijn roots keren terug naar 2009 wanneer zijn bedenker Eric Knudsen deelnam aan een wedstrijd op een internetforum. Bedoeling was om gewone foto’s te photoshoppen om er een paranormaal of bovennatuurlijk tintje aan te geven. Knudsen bedacht de Slender Man, een bleek figuur zonder gezicht maar met buitenproportioneel lange ledematen. Hij draagt een zwart pak met een rode das en kan zich teleporteren naar waar hij wil. Knudsen plakte de figuur in enkele foto’s van spelende kinderen.

In tegenstelling tot zijn medekandidaten bedacht Knudsen rond Slender Man een heel verhaal waarin kinderen ontvoerd werden en in dienst werden gesteld van de moordenaar. Slender Man werd al snel een van de populairste ‘creepypasta’ (korte verhalen over verschillende onderwerpen met de bedoeling om mensen te laten schrikken). Via games, televisie en muziek glipte Slender Man de populaire cultuur binnen. En niet alleen de populaire cultuur want in de V.S. zijn er al moorden gepleegd door mensen die bezeten waren van Slender Man.

Om maar te zeggen dat de mysterieuze Slender Man eigenlijk best wel de ideale voedingsbron is voor een horrorfilm. Het is een personage dat tot de verbeelding spreekt, en door zijn enge verschijningsvorm ideaal is voor een avondje huiveren. Het was eigenlijk enkel wachten tot een of andere studio het idee van Slender Man zou oppikken om er een film over te maken. Vorig jaar was het dus zover en mocht David Birke (Elle, 13 Sins) een scenario neerpennen dat door regisseur Sylvain White werd verfilmd.

Maar meteen bij het begin van de film loopt het al mis. De vier vriendinnen die worden geïntroduceerd zijn bijdehant en vooral irritant. Ze denken dat de wereld aan hun voeten ligt, maar zijn nog bijzonder groen achter hun oren. Dat er bovendien ook erg krakkemikkig wordt geacteerd door de jonge actrices helpt de sympathiemeter voor de vier vriendinnen ook niet de lucht in schieten. Integendeel zelfs, eigenlijk ben je haast blij dat de Slender Man hen te pakken krijgt.


© Sony Pictures Home Entertainment

Mocht Slender Man bekend voorkomen, dan is dat wellicht omdat de film heel veel elementen bevat van de Japanse horrorhit Ringu. Maar waar de Japanse film, of zelfs remake The Ring uit 2002, een spannende film was waarin de verschijning van Samara die uit de televisie kroop je de stuipen op het lijf jaagde, is de Slender Man een verschijning zonder persoonlijkheid en diepgang. Regisseur White kiest er dan ook voor om nergens dieper in te gaan op de mythe van Slender Man waardoor het verhaal rommelig overkomt.

Het scenario rammelt langs alle kanten maar bovenal is Slender Man gewoon nergens spannend. De iet of wat enge scènes zijn op één hand te tellen en nergens beland je op het puntje van je stoel. En ook al ziet het personage van de Slender Man er in de donkere mistige bossen nog behoorlijk angstaanjagend uit, de figuur kruipt nooit echt onder je huid. Wat overblijft is een weinig boeiende film die het etiket van horrorfilm niet verdient. Bijzonder slappe koffie.

De Blu-ray van Slender Man is sinds 9 januari verkrijgbaar. Op het schijfje staat nog een korte achter de schermen waarin de jonge cast elkaar ophemelt voor hun uitstekend acteerwerk. U weze gewaarschuwd.

rating

Beoordeling: 1 / 5

Recensie door op 4 maart 2019

***Related Post***
07/01/2018: Meisjes worden geviseerd in de eerste trailer van Slender Man

*** Slender Man Trailer ***

1 Comment

  1. Kondo

    Die film is er veel te laat gekomen. Wat een tegenvaller, veel geschreeuw en geluidseffectjes maar er gebeurt amper wat. Echt flauw!

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *