5 redenen waarom Alita: Battle Angel ontgoochelt aan de box-office

Het President’s Weekend in de States is traditioneel een weekend waar veel volk naar de bioscoop trekt. Vorig jaar kon Black Panther (2018) maar liefst 200 miljoen dollar ophalen in de States. Dit jaar hadden we het slechtste 3-dagen President’s weekend qua inkomsten sinds 2004. De top 12 film haalde samen slechts 100 miljoen dollar op, en dat met een film als Alita: Battle Angel (2019) die zijn entree maakte.

De James Cameron / Robert Rodriguez prent van een kleine 200 miljoen dollar zou een slordige 500-600 miljoen moeten ophalen om uit de kosten te komen, maar na zijn eerste weekend haalt de film wereldwijd amper 130 miljoen dollar. Erger nog, als je weet dat in de thuishaven van de States de film een kleine 36 miljoen dollar heeft weten te vergaren. En dat is uiteraard veel te weinig voor een dergelijke film. Het jaar begint dus niet zo goed voor Twentieth Century Fox en volgend jaar komt de eerste Avatar sequel uit die ook tonnen geld heeft gekost. Ik hoef er geen tekening bij te maken dat de zenuwen gespannen zijn. Het is nog wat vroeg om te spreken van een ‘flop’ maar een teleurstelling is het zonder twijfel.

5 redenen waarom Alita: Battle Angel sputtert

1. Het James Cameron effect lijkt uitgewerkt

Kijk, ook al heeft Robert Rodriguez deze film geregisseerd, is dit eigenlijk wel een James Cameron film. Hij was niet alleen scenarist maar ook nog eens producer en volgde de ontwikkelingen van de visuele effecten op de voet, en deze live-action Alita is eigenlijk grotendeels een cgi-film. Zijn naam is trouwens DE ENIGE reden waarom deze prent een 200 miljoen dollar productiebudget kreeg! Voor de studio is hij de man van Titanic, T2, Aliens en Avatar, stuk voor stuk geld-machines. Maar Avatar (2009) is ondertussen 10 jaar geleden en zijn Titanic (1997) is 22 jaar geleden. Dus de nieuwe generatie ligt misschien niet meteen wakker van die “grijze man”. Komt daar nog bij dat Cameron vaak domme dingen zegt. Onlangs was hij nog Aquaman (2018) aan het afkraken voor zijn onnatuurlijke onderwater cgi – was het nu net dát wat de fans van de film zo goed vonden.

2. Uncanny valley effect van de eerste trailer

Uncanny valley is het gebied waar de speciale effecten zo dicht bij het echte komen dat er een creepy, onnatuurlijk gevoel ontstaat bij de toeschouwer. Een wezen kan bijvoorbeeld tot 90% realistisch zijn, maar tussen de 90% en de 100% realisme spreekt men vaak van de ‘uncanny valley effect’. En dat was zeker het geval bij de eerste trailer van Alita. Cameron heeft dan de juiste suggestie gemaakt om de irissen van Alita te vergroten en ze dus iets meer cartoony te maken. En meteen had je als kijker dat vreemde gevoel niet meer. Spijtig genoeg hadden ze deze correctie misschien al bij de eerste trailer toegepast. Hoe zeggen ze dat ook weer: “You never get a second chance to make a first impression.”

3. De zwakke eerste reviews

Een actiefilm met ronkende namen hoeft zich minder zorgen te maken over slechte reviews dan een science-fiction film zonder filmsterren, en dat zeg ik met alle respect voor Christoph Waltz. De nieuwe Bad Boys film mag dan nog wel rotslecht bevonden worden, het Will Smith effect zal volk naar de bioscoop trekken en het feit dat het popcorn actie is waar je je verstand op nul kan zetten zal ook wel helpen. Bij science-fiction moet je als kijker meestal iets meer expositie slikken alvorens je kan genieten van de actie. En ook al was hier voldoende actie, kregen we eigenlijk een film vol met expositie en ontbrak er een 3de act. Zoals ik al schreef in mijn review, leek de film net iets teveel op een teaser voor de sequel. En ik was niet alleen met deze bevinding en waarschijnlijk vonden de eerste bioscoopbezoekers dat ook, gezien de slechte mond-aan-mond-reclame.

4. Een te kleine doelgroep

De film is gemaakt voor 12 tot 17 jarigen! Volwassenen zullen hier op narratief vlak op hun honger zitten. Er zit geen boodschap in de film die het Disney sprookje niet kan overstijgen, en dat is toch wel wat van een teleurstelling. Rodriguez – die meer voeling heeft met de femme fatale – heeft van Alita wel geen doornroosje gemaakt, maar wanneer het verhaal net iets teveel de focus legt op zeemzoete romances tussen Alita en een lid van een boysband met ontbloot bovenlichaam, dan zit je wel met een probleem. Komt daar nog bij dat 12 tot 17 jarigen in vele gevallen nog nooit hebben gehoord van Alita. Steven Spielbergs Ready Player One (2018) had een gelijkaardig science-fiction prent met jongeren als lead, maar bracht verschillende nostalgische scènes naar boven om wel elke generatie aan te spreken. Misschien iets doorzichtig maar de film werd wel op handen gedragen.

5. De cijfers van China en Japan bleven uit

In alle eerlijkheid denk ik dat deze film nog wel net uit de kosten zal komen, en dat dankzij de bioscooprecettes in Azië. Alita is daar beter gekend én het Aziatische bioscooppubliek lijkt iets meer toleranter te zijn voor films dan het westerse publiek. Films die niet te vreten zijn, zoals een Transformer film of een Meg film, zullen in Azië verkopen als zoete broodjes.

*** Alita: Battle Angel trailer ***

3 Comments

 1. sabaipat

  Hopelijk geen voorbode van wat Avatar 2 zal zijn…mooie visuele effecten maar een verhaal die Avatar 3 en 4 moet aankondigen.

  Reply
 2. Maarten

  Het is toch echt een zeer vermakelijke film met schitterende visual effects.
  Christoph Waltz doet het ook altijd goed in films, alleen jammer dat het Duitse er altijd zo dik bovenop ligt.
  De film is afgeleid van een manga die vervolgens geanimeerd is in een 2 aflevering durende OVA.
  Je ziet dat dit originele materiaal veel donkerder en gewelddadiger is dan de film.
  Dat is wat er mis. Het gaat om een wereld die gevormd is door een alles vernietigende oorlog, maar alles is vrolijk en er worden leuke games gedaan. Daarnaast geeft deze film weinig voldoening omdat het uiteindelijke doel nooit wordt behaald of laten zien. Dat is een beetje jammer.

  Reply
 3. phoebe

  Toch maar saaie film.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *