The Spy Who Dumped Me (2018) *** DVD review

Spionnen zijn blijkbaar dankbare onderwerpen in filmtitels want na The Spy Who Came in from the Cold, The Spy Who Loved Me of The Spy Who Shagged Me is er nu The Spy Who Dumped Me. Niet toevallig zijn de eerste twee spionagefilms en de laatste twee parodieën op diezelfde spionagefilms, met James Bond als ultieme spion. In The Spy Who Shagged Me mocht Mike Myers’ alter ego Austin Powers de wereld redden, in The Spy Who Dumped Me (2018) zijn dat de vriendinnen Mila Kunis en Kate McKinnon. Dat levert een grappige en entertainende vrouwelijke buddyfilm op, waarbij je niet al te veel moet/mag nadenken.

Korte inhoud: Audrey (Mila Kunis) wordt 30 jaar, maar heeft geen zin in een feestje omdat haar vriendje Drew (Justin Theroux) haar net heeft gedumpt via een sms. Haar beste vriendin Morgan (Kate McKinnon) wil echter niet dat Audrey zit te treuren en regelt een knallend verjaardagsfeestje om haar bff op te beuren. Na een paar glazen alcohol besluiten de dames Drews achtergebleven spullen in brand te steken. De volgende morgen valt Drew echter het appartement binnen met een horde huurmoordenaars in zijn zog.

Het blijkt dat Drew voor de CIA werkt en een internationale spion is die een terreurgroep op het spoor is. Voor Drew in handen valt van de slechteriken, bezorgt hij Audrey een mysterieus beeldje dat de volgende dag moet afgeleverd worden in Café Schiele in Wenen. Omdat ze altijd al eens naar Europa wilden gaan, besluiten Audrey en Morgan het eerste vliegtuig te nemen om het beeldje te overhandigen. Dat is het begin van een doldwaas avontuur dat hen doorheen heel Europa brengt (zoals echte ‘James Bonds’ belanden Audrey en Morgan in o.a. Wenen, Amsterdam, Berlijn, Boedapest en Parijs).

The Spy Who Dumped Me is een film die je best kan bekijken met je verstand op nul zodat de grote plotgaten en onwaarschijnlijkheden niet zo hard opvallen. Als je daar kan doorkijken en je overlevert aan het pure entertainment en meespringt op de voorbijrazende actietrein die deze film is, is The Spy Who Dumped Me een grappige en geslaagde pure popcornfilm. Groot voordeel van deze film is de chemie tussen Kunis en McKinnon die goed op elkaar ingesteld zijn.

Mila Kunis’ komische kant zagen we al eerder in “That 70s Show” of Bad Moms. Kate McKinnon is in Europa iets minder bekend, maar als je weet dat deze bijna 35-jarige actrice uit de “Saturday Night Live”-stal komt en rollen speelde in “The Big Gay Sketch Show” en films als Sisters en Ghostbusters, weet je dat deze dame komisch talent heeft. The Spy Who Dumped Me is dan ook vooral de grote Kate McKinnon-show die van haar personage Morgan een over the top-figuur maakt die perfect past in het decor van een James Bond-parodie. Of “Has anyone ever told you you’re a bit much?,” zoals een van personages tegen Morgan zegt. In de outtakes en geimproviseerde scènes die als bonus op de dvd staan, zien we nog staaltjes van McKinnons talent.

Alles wordt in goede banen geleid door regisseuse Susanna Fogel voor wie dit na Life Partners uit 2014 de tweede film is. Fogel schreef samen met David Iserson ook het scenario dat van de ene actiescène in de andere rolt. De kijker krijgt geen tijd om na te denken en dat is een slimme zet want dan valt pas op hoe dun het verhaaltje is en hoe ongeloofwaardig het universum uit The Spy Who Dumped Me is. Maar een film die begint met ‘Wind of Change’ van The Scorpions valt natuurlijk ook niet al te serieus te nemen.


© Belga Home Video

Omdat Audrey en Morgan geen spionnen zijn, maar normale vrouwen van vlees en bloed, moest hiermee rekening gehouden worden voor de actiescènes. Hierin vind je dus een hoop gestuntel, onverwachte grappige meevallers (bv. de bus die de laatste snoodaard overhoop rijdt) of onconventionele ontsnappingen. Het zijn ook deze inventieve actiescènes die The Spy Who Dumped Me de moeite van het bekijken waard maken.

Mannelijk testosteron komt er van Justin Theroux als de schimmige Drew en Sam Heughan (“Outlander”) die MI6-agent Sebastian speelt. Grappig is ook de bijrol van Gillian Anderson als hoofd van MI6, waarnaar Morgan verwijst als Judi Dench’ M uit James Bond. Verder zien we ook nog Jane Curtin en Paul Reiser als de excentrieke ouders van Morgan. Comedian Hasan Minhaj speelt Duffer, de partner van Sebastian die er een dubbele agenda op nahoudt.

The Spy Who Dumped Me is een film die brengt wat hij belooft: 112 minuten hersenloos actievertier. In die zin slaagt de film perfect in zijn opzet, en met Kate McKinnon heeft de film een komisch talentje in huis. Voor de fans van The Heat, die andere vrouwelijke buddy-film.

De dvd van The Spy Who Dumped Me is sinds 15 december verkrijgbaar. Op het schijfje enkele leuke extra’s zoals een making of, een feature over de stunts met stuntcoördinator Gary Powell, verwijderde scènes, bloopers en improvisaties.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 1 januari 2019

*** The Spy Who Dumped Me Trailer ***

5 Comments

 1. Jan Geerling

  Tsja, ik ben geen Kate McKinnon fan, en dan heb je met deze film wel een probleem. Ze “steelt” vaak op verkeerde momenten de show, en niet op de beste manier.

  Maar smaken verschillen natuurlijk. ?

  Reply
 2. Thomas

  Het was een erg matige, langdradig en weinig tot geen spanning.
  Het wist me allemaal niet te boeien, ondanks het grappige plot. De blonde sidekick deed haar best maar het was het allemaal toch net niet.
  Het zal vast aanslaan bij tieners. Ik vond het allemaal slaapverwekkend saai.

  Reply
 3. Pak-Man

  Had er precies ook wat meer van verwacht …

  Reply
 4. Renyer

  Gillian Anderson is het beste wat deze film te bieden heeft. De rest is fast-forward materiaal.

  Reply
 5. Vince

  Damn die was slecht 😮

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *