Steven Seagal maakt zich klaar voor Above the Law 2

“You guys think you’re above the law. Well, you ain’t above mine.” Acteur Steven Seagal zou interesse hebben in Above the Law 2. Of de film er ooit zal komen valt te betwijfelen, ook al zou het altijd mogelijk kunnen zijn. Seagal heeft dezelfde leeftijd als Liam Neeson en die laatste blijft maar actiefilms maken en hij had zelfs geen background in martial art.

Toch liggen de kaarten wel wat anders voor Seagal. Ik was ooit wel een fan van zijn harde actiefilms en Under Siege (1992) was gewoon een leuke prent. Seagal is een one-trick-pony, en zijn acteervermogen is vrijwel onbestaan, maar als een moordmachine in actiefilms was hij onvervangbaar. En hij was al 36 toen hij zijn acteerdebuut begon in Above the Law (1988).

Het probleem is dat Steven Seagal eigenlijk wel een vreemde snuiter is. (1) Zijn lichaamsgewicht is echt een issue geworden. De man is wel 1m93 maar is op zijn 60e toch zwaar bijgekomen tot 137kg. Wil je een geloofwaardige vechtscène ensceneren dan moet hij behoorlijk gaan afvallen en dat zie ik hem nog niet doen. (2) De man is gek. Je kan een volledige dag vullen met het bekijken van YouTube filmpjes over geflipte Steven Seagal momenten. Gaande van zijn beweringen dat hij Bruce Lee zou ontmoet hebben (wat door een karrenvracht van betrouwbare mensen wordt ontkent) tot zijn momenten op de set waar hij plots omwille van religieuze overwegingen niemand nog wou vermoorden (cf. The Glimmer Man) en de makers alsvolgt vele truukjes moesten bovenhalen om de film alsnog tot een goede einde te brengen. (3) Steven Seagal is zeker niet #MeToo proof. De aantijgingen van seksueel ongewenst gedrag zijn niet meer bij te houden en er zit zelfs een beschuldiging van verkrachtig en ongewenste seksuele handelingen met een minderjarig meisje. Zoiets zorgt er meteen ook voor dat grote studio’s voorzichtig zullen zijn om de man nog op hun payroll te zetten. (4) In wezen heeft de man maar 5 “degelijke” actiefilms gemaakt en dat waren meteen ook zijn eerste 5 films tussen 1988 en 1992. Nadien waren de +50 films eigenlijk niet om aan te zien.

De enige manier om Seagal een Liam Neeson comeback te geven is dat hij zich compleet overgeeft aan de wil van een sterke regisseur met een duidelijke visie en een script dat steek houdt voor een man van zijn leeftijd. Hij zal ook een zwaar training en fitness programma moeten volgen en een studio zal hem het voordeel van de twijfel moeten geven. Toch denk ik dat Gladiator 2 er sneller zal komen dan deze Above the Law 2.

*** Above the Law trailer ***

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *