Mission: Impossible 6 Fallout (2018) **** Blu-ray review

Los van de kwaliteit van het verhaal of de vertolkingen, het blijft altijd een plezier om Tom Cruise (56) bezig te zien, omdat hij zich voor de volle 100% inzet in zijn vertolkingen. Heel wat van de stunts doet hij zelf en bijgevolg bezorgt een “simpele sprong” tussen twee gebouwen net dat tikkeltje meer adrenaline. Hij bewijst keer op keer waarom hij de best betaalde acteur is in Hollywood. Dit was één van de summer-blockbuster films van 2018, met een recette van 791 miljoen dollar. Meteen ook de grootste opbrengst uit de franchise. Heeft Mission: Impossible 6 Fallout (2018) zwaktes? Jazeker, maar overwegend is deze prent zeer bevredigend.

Korte inhoud: Nadat een missie fout afloopt moeten Ethan Hunt (Tom Cruise) en zijn IMF team, bestaande uit Alan Hunley (Alec Baldwin), Benji Dunn (Simon Pegg) en Luther Stickell (Ving Rhames), racen tegen de klok. Ze worden bijgestaan door Ilsa Faust (Rebecca Ferguson) en Julia Meade (Michelle Monaghan) die hen helpen hun nieuwe missie tot een goed einde te brengen. Tijdens hun avontuur dreigt er voortdurend gevaar in de vorm van nucleair terrorisme. Bovendien wordt Hunt gekweld door zijn verleden en door de keuzes die hij in zijn leven maakte. Daarnaast duikt August Walker (Henry Cavill) op, een nieuwe vijand waartegen het team zich zal moeten weren.

Het verdwijnen van veel van de animatronics en pyro-technieken met de komst van de CGI is niet altijd in dank afgenomen door de echte filmfans. En datzelfde geldt misschien ook wel een stuk voor de stunts. Maar deze M:I films brengen het plezier van de actiefilms uit de jaren 80 terug naar het witte doek. In de jaren 70-80 had je in Frankrijk Jean-Paul Belmondo, die zowat de grootste filmster was in Europa en ook zijn eigen stunts deed. Tom Cruise loopt tegenwoordig in zijn schoenen en doet net hetzelfde. Bruce Willis (63) heeft zowat 100 films op zijn naam staan, Cruise heeft er 44, en toch voelt het dat Cruise veel meer gewicht in de schaal legt. Uiteraard heeft hij ook shitty films gemaakt, maar soms maak je wel eens een verkeerde keuze. Toch zie ik niet meteen Tom Cruise opduiken in films zoals Death Wish (2018), Acts of Violence (2018) of First Kill (2017).

Mission: Impossible is begonnen met 1996 en heeft nog niets van zijn pluimen verloren en uitgegroeid tot één van de beste actie-franchisen, tezamen met Fast and Furious, beter nog, van de 6 films zijn er niet meteen slechte films. De John Woo Mission: Impossible II (2000) was echt wel de moeite waard om te zien. Wat betreft Fallout, naast Tom Cruise zijn twee andere namen die ik wil vermelden, te beginnen met regisseur/scenarist Christopher McQuarrie die opnieuw een uitstekende film heeft afgeleverd maar tevens stunt coordinator Wade Eastwood die toch wel zijn stempel heeft gezet op deze film.

Het is een M:I film dus zitten er heel wat plottwisten in. Soms misschien net iets teveel dat je de draad bij momenten verliest. Cruise staat in het begin van dit avontuur voor de keuze te kiezen tussen het leven van een vriend en de mogelijke gevolgen voor miljoenen andere mensen. Hunt zou de wereld willen redden zonder ook maar één persoon uit te schakelen, maar zijn moreel gevoel zal hier herhaaldelijk op de proef worden gesteld. Elk leven is belangrijk en dat voel je echt. In een scene worden ze plots ontdekt door een Franse politie-agente die meteen haar pistool trekt. Ze wordt echter gewond door de handlangers van de White Widow (Vanessa Kirby). Uiteindelijk willen die handlangers de agente doodschieten om geen getuigen achter te laten, maar Ethan Hunt wil dit niet zomaar laten gebeuren. En zo zijn er verschillende dilemma’s in de film waar het belang van missie en vrienden elkaar kruisen.

Foto’s door David James © Paramount Pictures

Het script van McQuarrie zit goed in mekaar ook al is het een ingenieus systeem om het adrenaline niveau hoog te houden en van de ene coole actie-scène naar de andere te reizen op leuke locaties, precies zoals de James Bond films dat al een halve eeuw doen. Op een gegeven moment gaan ze valschermspringen boven Parijs om naar een dansclub te gaan. In wezen is er GEEN ENKELE REDEN waarom ze een dergelijke gevaarlijke stunt moeten doen, gezien ze minuten later toch in smoking tussen het dansende volk lopen, om zich nadien te begeven naar een … toilet. Ze konden evengoed het vliegtuig hebben genomen en nadien een taxi, omdat uiteindelijk door de hoofdentree te gaan zoals de duizenden andere mensen. Meer dan het plot, komen de stunts eigenlijk op de eerste plaats, en het werkt voor wat het is. Het is de aard van het beestje geworden, dus dit bekritiseren is al zo dom als kritiek hebben op scream queens in slasher-films. Ik zou niet zeggen dat het de scène op de Burj Khalifa gevolgd door de zandstorm in Mission Impossible: Ghost Protocol (2011) heeft kunnen overtreffen, maar er zitten toch vier adembenemende scènes in die het Imax-filmticket waard zijn; de freefall valscherm jump tijdens een bliksemstorm, een achtervolging door de straten van Parijs, een brutaal gevecht met een martial art specialist in een toiletruimte die kort en klein wordt geslaan en uiteindelijk een helikopter-achtervolging die eindigt op een klif in Kasjmir waar de held en zijn rivaal een strijd leveren tot de dood terwijl de plutoniumbommen die aftellen.

Daarnaast zit er ook wat emotie in, zeker naar het einde toe tussen Hunt en Julie (Michelle Monaghan) en tussen Hunt en Solomon (Sean Harris). En deze scènes brengen een leuke dynamiek in de film. Komt er een nieuwe Mission: Impossible film, ik mag het hopen en ik denk dat het zeker nog binnen de mogelijkheden ligt voor de acteur. Ja, op de set van deze prent heeft Tom Cruise zijn enkel verneukt (waarop de productie stil werd gezet en de regisseur nog wat rewrites kon doorvoeren na het bekijken van de rushes) en ik weet niet in hoeverre dit genezen is, maar ik verkies een Mission: Impossible film boven een Fast and Furious film any day of the week. Hoewel, er zit slijt op de M:I franchise. Telkens wanneer ze samenkomen voor een “leuke babbel”, zeggen de schurken dat de helden in een val zijn gelopen, en de helden antwoorden dat het eerder de slechteriken die in een val zijn gevallen en dat een slechterik een rubberen masker van zijn gezicht trekt om dan te onthullen dat hij eigenlijk een held is, wat meestal resulteert in een shoot-out; ik had het eigenlijk telkens door.

Mission: Impossible 6 Fallout is gisteren op 5 december 2018 uitgekomen op DVD, Blu-ray en UHD. Toen ik de film zag op Imax, waren bepaalde scènes (zoals het gevecht tussen Ilsa el Solomon) toch wel wat korrelig en ik weet niet precies of dit te wijten was aan de 35mm opnames of aan de nieuwe Panavision DXL camera, maar dit lijkt toch enigszins weggewerkt op Blu-ray en UHD. Het leuke aan deze editie is dat het komt met audio-commentaar van regisseur McQuarrie én Tom Cruise, naast deleted scenes en making of filmpjes.

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 6 december 2018

*** Mission: Impossible 6 Fallout trailer ***

4 Comments

 1. Isabelle

  Ik heb Tom zien stunten in Parijs, the dude is insane !

  Reply
 2. K

  Ik ben benieuwd, krijgt enorm veel goede reviews.

  Reply
 3. Jennifer

  Overal zie ik berichten van hoe goed deze film doet, ik vraag me dan soms af, maakt dit onderdeel uit van de marketing campagne?

  Reply
 4. Christopher

  Ik blijf de Mission Impossible film zeer knap vinden, zelfs beter dan de laatste James Bond films. De intrige is net iets beter uitgewerkt en de actie-scènes zijn gewoon beter. De Bondfilms zijn misschien grootser in hun opzet.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *