Climax, de eerste R-rated muziekfilm

Een film om naar uit te kijken is de bizarre nieuwe prent van Gaspar Noé, genaamd Climax (2018), misschien wel de eerste R-rated muziekfilm. Noé staat bekend voor zijn ietwat experimentele controversiële films. Zijn Irréversible (2002) was een geniale prent waarvan je misselijk werd. Nadien heeft hij nog wel een aantal interessante films gemaakt, ook al bleef het allemaal wel een beetje onder de radar.

Korte inhoud: In het jaar 1996 verzamelen twintig dansers zich tijdens een drie dagen durende repetitie op een afgelegen plek voor een laatste choreografie, gevolgd door een feest. Met behulp van een sangria vermengd met LSD verandert stilaan de sfeer en heerst er een zekere razernij die de dansers de hele nacht in zijn greep houdt. Er is een zekere spanning merkbaar in de kamer en terwijl sommigen zich in het paradijs wanen komen de meesten in de hel terecht.

Climax van A24 beleefde eerder dit jaar de wereldpremière op het festival van Cannes en kon daar rekenen op heel wat bijval van de journalisten. De film won zelfs al heel wat prijzen op internationale festivals. Toch beseft de regisseur dat er ook opnieuw heel wat kritiek op zijn film zal zijn, en dus liet hij de volgende quote op de affiche zetten in dikke vette letters: “You Despised I Stand Alone. You Hated Irreversible. You Loathed Enter the Void. You Cursed Love. Now Try CLIMAX.”

Ja, dit is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal, ook al werd het behoorlijk wat herschreven om het toch voldoende geflipt te maken voor de regisseur. Bewust LSD nemen is één zaak, maar als iemand je drugs toedient tegen jouw wil is het een nachtmerrie, en van dat laatste krijgen we dus iets meer dan een voorsmaakje. Noé is een beetje de Franse Aronofsky en deze prent lijkt wel iets weg te hebben van Mother! (2017). Het verhaal speelt zich ook af op één locatie en het lijkt wel een verhaal des levens. In Climax lijkt de locatie wel een soort vagevuur waar de inwoners een soort test moeten ondergaan om zo herboren te kunnen zijn. De shooting heeft ook slechts 15 dagen geduurd en lijkt losgerukt van conventies.

Als we de regisseur mogen geloven zou hij zelfs geen tijd hebben gehad om dialogen te schrijven en is er dus heel wat improvisatie. Hij heeft ook gewerkt met dansers in plaats van acteurs, met uitzondering van de choreografe in de film gespeeld door Sofia Boutella, die naast een danser ook wel een echte actrice is. De choreografie in de film werd verzorgd door Benoît Debie, die al op heel wat films van Noé heeft gewerkt. Vorige week op 21 november 2018 is Climax bij ons in de zalen gekomen.

*** Climax trailer ***

2 Comments

  1. Eve

    Die heb ik toch niet gezien bij ons in de bioscoop 🙁

    Reply
  2. Mirthe

    Geweldig geschifte film! Beste muziekfilm die ik ooit heb gezien.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *