Complete Unknown (2016) ** DVD review

Met Maria Full of Grace leverde Joshua Marston in 2004 een mokerslag van een film af. De film waarin een Colombiaanse tiener in de drugswereld terechtkomt om geld te sprokkelen voor haar arme familie, stapelde de prijzen op en bezorgde hoofdrolspeelster Catalina Sandino Moreno een Oscarnominatie voor beste actrice. De verwachtingen voor het verdere verloop van Marstons carrière waren hoog gespannen, misschien te hoog want de regisseur trok zich terug in de televisiewereld waar hij afleveringen van o.a. “Six Feet Under”, “In Treatment” of “The Newsroom” draaide.

Na het Albanese The Forgiveness of Blood uit 2011, is Complete Unknown (2016) pas de derde langspeelfilm van Marston en de eerste Engelstalige. Complete Unknown zal door enkele bekende koppen in de cast alleszins meer aandacht krijgen dan voorganger The Forgiveness of Blood, maar misschien waren de verwachtingen voor Marston inderdaad een beetje té hoog gespannen en was Maria Full of Grace een toevalstreffer. Complete Unknown is nu ook geen slechte film, maar schiet een beetje alle kanten uit en laat de kijker aan het einde niet veel wijzer achter.

Korte inhoud: Tom (Michael Shannon) is jarig en wil dit naar jaarlijkse traditie vieren met zijn vrienden en zijn vrouw Ramina (Azita Ghanizada). Daarom nodigen ze het jaarlijkse clubje vrienden uit bij hun thuis waarna ze gaan dansen in een nieuwe hippe tent. Clyde (Michael Chernus) brengt een vrouw mee die hij heeft leren kennen in de refter van zijn werk. Alice Manning (Rachel Weisz) is biologe en net terug van Tasmanië waar ze kikkers onderzocht.

Althans dat is wat Alice Clyde heeft verteld want de seconde dat Michael de vrouw ziet, weet hij dat ze niet Alice Manning is. Alice blijkt immers Jennifer te zijn, een oude bekende van Tom die vijftien jaar geleden spoorloos verdween. Zodra het kan neemt Tom Alice apart en ze ontkent niet dat ze Jennifer is. Later wanneer de vrienden gaan stappen, komen de leugens van Alice/Jennifer uit waarop ze verdwijnt. Tom gaat haar echter achterna waarop ze een avontuurlijke nacht vol vragen beleven.

Complete Unknown begint met een compilatie waarin we Rachel Weisz zien als dokter, muziekstudente of circusartieste. Dan al is duidelijk dat dit personage meerdere gedaantes heeft. Wanneer ze zogezegd spontaan contact legt met Clyde, kan je dus al vermoeden dat ze een geheime agenda heeft. Dat blijkt al snel Tom te zijn, die ze vijftien jaar geleden heeft achtergelaten en de laatste persoon is die de echte haar heeft gekend.

Sindsdien leeft ze van de ene leugen in de andere en verzint ze identiteiten om de sleur te doorbreken. Van zodra ze deze beu is, laat ze haar leven achter zich en begint ze een nieuw leven op een andere plek. Omdat dit zo vroeg in het verhaal al duidelijk wordt en het mysterie rond het personage van Weisz snel wegvalt, verdwijnt ook snel de spanning uit de film. Wat overblijft is een praatfilm waarin twee personen op zoek zijn naar wat ze precies willen in het leven.

Rachel Weisz en Michael Shannon zijn goed gecast en spelen de twee tegenpolen op geloofwaardige wijze. Het is even wennen om Shannon eens niet als de kwaaierik te zien, maar als een zoekende, liefhebbende man. Ook Weisz trekt haar streng, maar helaas hebben de personages van scenaristen Joshua Marston en Julian Sheppard te weinig diepgang mee gekregen waardoor hun motieven en beweegredenen niet overtuigen. Je krijgt nooit een duidelijk antwoord op de vraag waarom Alice/Jennifer dergelijk leven leidt. En hoe hard Weisz ook haar best doet, het maakt het moeilijk om met zo’n mysterieuze vrouw mee te leven.© Remain in Light

Zonde van het talent wordt het helemaal wanneer Kathy Bates en Danny Glover een minieme bijrol spelen die echter het verhaal zo’n boost geeft dat het zo jammer is van die paar minuutjes screentime van Bates en Glover. Jammer wordt zo het credo dat over de gehele film hangt, er zit potentie in de prent, maar die komt er helaas veel te weinig uit. En een nogal abrupt slot laat de kijker ook een beetje onbevredigd achter.

Uitstekende films blijven geen twee jaar op de plank liggen voor ze een release op dvd krijgen. Op voorhand weet je dus al dat dergelijke films geen meesterwerken zullen zijn. Complete Unknown is geen uitzondering op deze regel. Een haperend scenario zonder spanningsboog is het grootste manco van deze film. De vertolkingen van Shannon en Weisz maken nog iets goed, maar kunnen deze film ook niet boven de middelmaat doen uitstijgen.

De extraloze DVD van Complete Unknown ligt inmiddels in de (virtuele) winkelrekken.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 19 november 2018

*** Complete Unknown trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *