Skyscraper (2018) **½ Blu-ray review

Universal heeft opnieuw uitgepakt met een Dwayne Johnson actiefilm, die zich deze keer afspeelt in en rond een wolkenkrabber. Skyscraper (2018) is een mengeling zijn tussen de eerste Die Hard film en The Towering Inferno en de film is deze week uit op DVD en Blu-ray.

Korte inhoud: De oorlogsveteraan Will Ford (Dwayne Johnson) is verantwoordelijk voor de veiligheid in wolkenkrabbers. Tijdens een opdracht in China staat plots een wolkenkrabber in brand waarvan hij de schuld krijgt. Hij slaat op de vlucht terwijl hij zijn onschuld poogt te bewijzen en op zoek gaat naar de dader. Bovendien moet hij alles op alles zetten om zijn gezin te bevrijden dat vastzit in het brandende gebouw.

De film is gebaseerd op een “origineel” idee van schrijver-regisseur Rawson Marshall Thurber, die bij de studio toch vertrouwen kon opwekken na zijn We’re the Millers (2013). Een vreselijk slechte film die hoe dan ook 37 miljoen dollar kost en zowat 270 miljoen dollar opbracht. Mijn verwachtingen waren dus wat aan de lage kant met deze Skyscraper, maar de film scoort als verwacht aan de kassa. San Andreas (2015) bracht bijna een half miljard op en de studio hoopte net hetzelfde te doen met deze gelijkaardige prent. Maar het werd uiteindelijk 200 miljoen minder en met een wereldwijde recette van 304 miljoen dollar kwam het nog maar net uit de kosten. Wij hadden eerder al 5 redenen aangehaald waarom deze film uiteindelijk sputterde aan de box-office.

Pittig detail, Dwayne Johnson speelt in deze film een held met een beenprothese. Ik zou denken dat er niet zo heel veel blockbuster-actiefilms zijn wiens hoofdfiguur een man met een handicap is, maar knap van de makers om deze kaart te willen trekken. Hoewel, ze kregen het deksel op de neus omwille van hun goede bedoelingen die nog niet ver genoeg gingen, want Dwayne Johnson was geen acteur met een handicap, en misschien hadden de makers maar moeten kiezen met een acteur met een handicap. De brief van Katy Sullivan ging viraal en de politieke correcte storm heeft waarschijnlijk ook een deuk geslaan in de magere opkomst.

Dwayne Johnson maakt films aan de lopende band en stuk voor stuk brengen ze geld in het laatje, dus begrijp ik ook waarom we al die popcornfilms met hem te zien krijgen. Dit jaar was er bijvoorbeeld ook al Rampage (2018) en binnenkort zullen we hem aantreffen in San Andreas 2, Suicide Squad 2, de remake Big Trouble in Little China waarin hij de hoofdrol Jack Burton zou spelen, Jumanji 2, de misdaad actie Red Notice (2020) van dezelfde regisseur als deze Skyscraper en Hobbs And Shaw (2019), een spin-off film op de Fast and Furious franchise, gezien Vin Diesel en Dwayne Johnson niet meer door eenzelfde deur kunnen. Toch is Johnson één van de grootste blockbuster filmsterren in Hollwood, samen met misschien Tom Cruise en Matt Damon.


© 2018 Universal Pictures International

Skyscraper mag dan wel hulde brengen aan films als Die Hard of Towering Inferno, maar deze prent mist een plot en zelfs Johnson kon de situatie niet recht trekken. De plot is gewoon poepsimpel en zelfs voor een film van 90 minuten trad er bij mij zelfs een gevoel van verveling op. Het is super over de top en ook erg onrealistisch, maar kom, het is een Dwayne Johnson film. Johnson is niet erg herkenbaar qua karakter of zelfs sympathiek, hij zegt trouwens amper iets. Als kijker zal je dan ook niet erg veel om hem geven, en daarin ligt een immens verschil met de karakters in Die Hard en Towering Inferno. En dan was er nog de vreselijke cgi waar je bijna het groene scherm ziet wapperen in veel scènes. Het leek bij momenten op een rushed job op dewelke niemand interesse had om op te werken.

Bekijk de volledige Skyscraper-trailer hieronder. De film opent op 13 juli 2018 in de States en in die periode ook bij ons. In de casting treffen we nog namen aan als Neve Campbell, Pablo Schreiber en Noah Taylor. Op de Blu-ray vinden we in ieder geval een hele resem extraatjes, gaande van deleted scenes, extended scenes en making of filmpjes. Echter wel geen audio-commentaar van de regisseur.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 17 november 2018

*** Skyscraper trailer ***

3 Comments

 1. Daan

  Diene trailer is dikke crap. En wavoor een onnozel plot is me dat 😮

  Reply
 2. Kons

  Ik kan me de meeting tussen de producers al voorstellen.
  – Ik weet het! Diehard in een wolkenkrabber!
  – Die Hard was in een wolkenkrabber, niet …?
  – Oké, maar in plaats van dat de held zijn vrouw moet redden van terroristen, moet hij nu zijn vrouw EN KINDEREN redden van terroristen!
  – Dwayne Johnson?
  – Uiteraard!

  Reply
 3. JJ

  De eerste 25 minuten vielen nog mee, nadien begon het wel belachelijk te worden.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *