5 redenen waarom First Man flopt aan de box-office

Dit is niet altijd het geval maar de laatste weken viel het ons toch wel op dat uitstekende films zoals First Man (2018) van Damien Chazelle zwaar onderuit gaan terwijl een films als Venom (2018) waar toch heel wat problemen mee waren, blijkbaar niet te stoppen zijn en horden bezoekers naar de bioscoop trekken.


© 2018 Universal Pictures

Toch lijkt het wat van een vreemde situatie dat een dergelijk meesterwerkje in zijn tweede week nog maar 55 miljoen dollar heeft kunnen vergaren wereldwijd en dat met een productiebudget van 59 miljoen dollar. De film zou minstens 150 miljoen moeten opbrengen om nog maar break-even te zijn tijdens zijn bioscooprun. We zien 5 mogelijke redenen waarom de film zijn quota niet lijkt te halen.

5 redenen waarom First Man flopt

1. Ryan Gosling is box-office poison

Net zoals Jessica Chastain is Ryan Gosling een talentvol acteur waar de gemiddelde bioscoopbezoeker niet echt warm van loopt. Meestal heeft dit te maken met de wat kille films die ze in het verleden hebben gemaakt. In het geval van Ryan denk ik dan aan Drive, The Place Beyond the Pines, Only God Forgives, Blade Runner 2049. Het zijn stuk voor stuk knappe films maar het vraagt wel iets meer van het publiek dan pakweg een popcorn film. Het zijn ook verhalen waar je niet echt vrolijk van wordt. Desalniettemin, wanneer er een film is met Ryan Gosling is de kans groot dat het van een zeker niveau zal zijn. Maar op een vrijdag-avond zien jongeren liever iets weer sensatie en humor.

2. Zware concurrentie

Niemand had kunnen denken dat Venom zo’n succes zou worden. De film is eigenlijk maar een teleurstelling, maar met zijn PG-13 rating heeft het heel wat jonge bezoekers aangetrokken tussen de 13 en de 16 jaar. De romantische film A Star is Born (2016) presteerde eveneens boven zijn verwachtingen en oversteeg zelfs in zijn derde week First Man. En deze week komt Halloween (2018) in de zalen en deze prent zal alles wegblazen.

3. Geen rampenfilm

Rampenfilms hebben de gewoonte om veel bezoekers te trekken, in dit geval kan je niet echt spreken van een rampenfilm maar eerder een soort navertelling van een succesvolle maanlanding. En dat lijkt voor het doorsnee publiek misschien wel een stuk minder “sensationeel”. Wat velen niet weten is dat deze prent heel wat spektakel te bieden had, ook al lag de focus meer op de innerlijke demonen van de astronaut dan op het explosieve kantje van deze ruimte-exploratie. First Man is meer een dramatische film dan een typische Hollywood actie thriller zoals Apollo 13.

4. Ongelukkige marketing

Het kan zijn dat het geld op was, maar veel posters waren niet in omloop, en de exemplaren die voorhanden waren bleken niet meteen uit te blinken in originaliteit. Meer nog, van de 6 posters waren 4 ervan Gosling in profiel met zijn helm. Geen enkele andere acteur verscheen op de posters en dat was misschien wel iets van een gemis achteraf bekeken.

5. Slow burner

Ik vermoed dat First Man uiteindelijk wel uit de kosten zal komen, maar het zal niet voor meteen zijn. We zullen misschien zelfs moeten wachten tot na de Oscars, want mocht deze film beeldjes binnen halen, zou het misschien wel een duwtje in de rug kunnen krijgen. Anderzijds is the Academy niet ongevoelig voor de cijfers en een film met tegenvallende box-office cijfers kan niet altijd rekenen op veel goodwill. Toch blijf ik erbij dat deze film echt wel één van de beste films is van het jaar en ik me niet kan inbeelden dat deze met lege handen naar huis zou gaan.

4 Comments

 1. BlackMoon

  Op de poster uitpakken met “van de regisseur van La La Land” heeft denk ik ook niet geholpen.

  Reply
 2. zwolle

  Die film had in de zomer moeten uitkomen ipv van tijdens de oktober horror maand.

  Reply
 3. Quantum

  Goeie film maar niet bestemd voor doorsnee publiek. Is eigenlijk meer een film voor mensen met kinderen die weten wat het verlies van een kind betekent.

  Reply
 4. Arne

  Zoals je zegt zal deze film film uit de kosten komen op termijn. Gisteren gezien en inderdaad echt wel een sterke film met bangelijke vertolking van Gosling en claustrofobische en boeiende regie.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *