Fahrenheit 11/9 legt Donald J. Trump het vuur aan de schenen

“Tyrant. Liar. Racist. A Hole In One,” Michael Moore windt er geen doekjes om, hij moet niks weten van Donald J. Trump in zijn nieuwe documentaire Fahrenheit 11/9 (2018).

Korte inhoud: Filmmaker Michael Moore voorspelde dat Donald Trump de 45e president van de Verenigde Staten zou worden. Reizend door het land, interviewt Moore Amerikaanse burgers om een idee te krijgen van de sociale, economische en politieke impact van de overwinning van Trump. Het geeft een provocerende en komische kijk op de tijd waarin we leven. Het onderzoekt de twee belangrijkste vragen van het Trump-tijdperk: hoe zijn we hier gekomen en hoe komen we er weer weg?

De poster toont Donald Trump, in zijn poloshirt en zijn rode pet die met één golfswing op het gazon van het Witte Huis de boel op nucleaire wijze opblaast. Moore vraagt zich af hoe we in hemelsnaam hier terecht zijn gekomen en hoe we hier uiteindelijk uit geraken. In de trailer zien we beelden van Trump-demonstraties, neo-nazi-protesten, Roger Stone, Parkland-shooting overlevenden en Moore zelf die het omheinde gazon van de gouverneur van Michigan, Rick Snyder, besproeit met water uit Flint. Voor wie de Amerikaanse politiek de laatste maanden niet zo heeft gevolgd, deze docu zal jullie zeker wel een inhaalcursus bezorgen.

Moore had eigenlijk al een gelijkaardige docu gemaakt tegen George W. Bush met zijn Fahrenheit 9/11 (2004), en wat is er in tussentijd veranderd? Niet zo heel veel, enkel een paar cijfers die zijn gewisseld. Toch vraag ik me af of de kritiek nog wel dezelfde impact zal hebben dan in de periode van Bush. Het landschap in de States is echt wel verdeeld en steeds meer mensen zijn er zich van bewust dat de linkse media eigenlijk ook maar een verdraaid beeld voorstellen van de realiteit. Het vertrouwen is compleet zoek en bijgevolg kan Trump eigenlijk wel doen wat hij wil. De enige manier waarop ik Trump nog zie vertrekken is wanneer de economie er slechter aan toe is, ook al moet ik dat nog zien gebeuren met Erdogan in Turkije, die zijn land in de diepe crisis heeft gestort. Vanaf september 2018 zou de docu bij ons in de bioscoop moeten komen, ook al is er op dit ogenblik nog geen releasedatum.

*** Fahrenheit 11/9 trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *