Winchester (2018) **½ Blu-ray review

Van de producenten van The Woman in Black en de regisseur van Jigsaw staat er op het hoesje van Winchester (2018) te blinken. Nu kan je met The Woman in Black nog een beetje uitpakken, met de zoveelste Saw op je cv pronken is toch al iets minder geloofwaardig. Toch heeft Winchester op het eerste gezicht een grote troef, en dat is dame Helen Mirren. Een grote naam die je niet meteen verwacht in een horrorfilm. Maar Winchester blijkt een aangenaam kijkstuk dat echter iets te weinig origineel is om een echte topper te zijn.

Korte inhoud: Als vrouw van William Winchester, de oprichter van wapenfabrikant Winchester Repeating Rifle Company, heeft Sarah Winchester (Helen Mirren) na de dood van haar man, zijn 51% procent van de aandelen geërfd. De overige aandeelhouders willen Sarah echter het bedrijf uitwerken en zoeken daarom toenadering tot de aan laudanum verslaafde dokter Eric Price (Jason Clarke) die Sarahs mentale toestand moet onderzoeken.

Na de dood van haar man is Sarah verhuist naar Californië waar ze een enorm landhuis heeft gebouwd dat ze constant verbouwt. Iedere dag (én nacht) wordt er gewerkt aan het huis dat inmiddels bestaat uit honderden kamers en mysterieuze plekken. Zo zijn er trappen die nergens naar leiden, deuren die dichtgespijkerd zijn, ellenlange kronkelende gangen, een serre waar niemand in mag… De aandeelhouders van Winchester Company vinden dit vreemde gedrag van Sarah voldoende reden om aan haar geestelijke toestand te twijfelen.

Sarah gelooft echter dat de geest van iedereen die ooit door een wapen van Winchester gedood werd, in het huis ronddwalen. Daarom bouwt en verbouwt ze constant de kamers zodat de geesten zich thuisvoelen. Het is dan ook met de nodige scepsis dat dokter Price arriveert. Maar dan gebeuren zich ook in zijn aanwezigheid vreemde dingen en begint Price zelfs aan zijn eigen geestelijke gezondheid te twijfelen – of zijn het toch afkickverschijnselen van de laudanum?

Winchester is een verhaal dat gebaseerd is op waargebeurde feiten. Dat is natuurlijk altijd een extra verkoopsargument bij een horrorfilm, maar het echte huis van Sarah Winchester staat nog steeds in San José. Tot aan haar dood in 1923 bleef Sarah Winchester 38 jaar non-stop aan het huis werken. Tot op de dag van vandaag kan je het Winchester Mystery House en Sarahs vreemde architecturale kronkels bezichtigen.


© Dutch FilmWorks Home Entertainment

Op zich is het huis en de figuur van Winchester zelf al een interessant gegeven voor een horrorfilm. En daarbij komt dan nog eens Sarahs geloof in geesten die haar teisteren na de dood van haar man. Boze geesten doen het immers ook altijd goed in horrorfilms. Tel daarbij de periode rond de eeuwwisseling van 1900 en we zijn vertrokken voor een rasecht spookverhaal.

Hoofdpersonage van de film is dan ook niet Sarah Winchester, maar het enorme huis waarin ze woont. Het huis is bijna net zo gelaagd als de personages, met achter elk deurtje een nieuw aspect van zijn karakter. Wegens plaatsgebrek in het echte huis, hebben de setbouwers een groot deel van het huis nagebouwd op een set in Australië, en het moet gezegd dat ze dat keurig hebben gedaan. Het huis voelt haast als een echt personage in de film.

Helen Mirren trekt zeker haar streng, hoewel ze vrijwel de hele film als een zwarte weduwe gesluierd rondloopt en ze dus met haar mimiek weinig kan doen. Maar zelfs een ‘halve’ Mirren is nog een steengoede actrice. En Mirren krijgt ook weinig tegenwerk. Het samenspel met Jason Clarke loopt een beetje stroef en Sarah Snook, als Sarahs nichtje, heeft een te kleine rol om veel impact te hebben.

Winchester is een vrij klassiek spookverhaal dat het moet hebben van vooral de donkere sfeer, het decor en de setting rond de eeuwwisseling in 1900. Het is geen baanbrekende originele film en de meeste dingen heb je elders al wel eens gezien, maar in dit genre zijn ook al veel slechtere films gepasseerd.

De blu-ray van Winchester is reeds verkrijgbaar, hierop helaas geen extra’s.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 25 juli 2018

*** Winchester trailer ***

2 Comments

  1. Blackmoon

    Ik heb het zowat gehad met haunted house films. Het is voor mij allemaal hemeltergend saai. Maar naarmate het einde vordert werd het wel steeds beter.

    Reply
  2. JohnJames

    Is niet echt mijn genre film, ik snap het niet wat hier zo goed aan is?

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *