Laatste dagen van Frank Vandenbroucke verfilmd in Angel

CZAR Film en Paradiso Filmed Entertainment hebben zonet de nieuwe trailer uitgebracht van Angel (2018), de derde langspeelfilm van Koen Mortier, gebaseerd op het boek ‘Monoloog van Iemand die het Gewoon Werd Tegen Zichzelf te Praten’ van Dimitri Verhulst. De trailer werd gelanceerd in het programma Vive le Vélo in Frankrijk

Korte inhoud: ‘Engel’ volgt de ontmoeting van een prostituee, Fae (Fatou N’Diaye), en de wereldberoemde sportman Thierry (Vincent Rottiers). Tijdens zijn vakantie in Senegal wordt hij halsoverkop verliefd op de Afrikaanse schoonheid. Tot Thierry zich onder invloed vreemd begint te gedragen. Wanneer Fae de volgende ochtend ontdekt dat Thierry overleden is, wordt ze, ondanks haar onschuld, gearresteerd. Om verder te kunnen met haar leven, moet ze terug naar de kamer waar het allemaal begon.

Frank Vandenbroucke was een Belgisch beroepswielrenner die 2 keer 2des werd in de Ronde van Vlaanderen en 1e in Luik-Bastenaken-Luik in 1999. In datzelfde jaar raakte hij in een dopingzaak verwikkeld met zijn soigneur Bernard Sainz die verdacht werd van het gebruik van doping bij zijn renners. Vandenbroucke werd echter vrijgesproken. Sindsdien heeft hij nooit meer zijn oude niveau weten te bereiken. Begin 2002 werd bij een huiszoeking doping aangetroffen bij Vandenbroucke, ook al testte hij negatief, maar vanwege het bezit van doping werd hij wel geschorst en opgezadeld met een boete van €250.000, die hij aanvocht, ook al ging het parket-generaal in cassatie. Twee jaar later stierf de renner op de leeftijd van 34.

Koen Mortier is een regisseur die afkomstig is uit de pub-wereld en deze regisseurs weten als geen ander om een verhaal een zekere visuele overtuigingskracht te geven. Maar met een mooie verpakking maak je nog geen geslaagde film en zijn vorige prenten waren nu niet meteen hoogvliegers, en ik denk dan aan Ex Drummer (2007) of 22 mei (2010). Toch verwacht ik er veel van omdat het verhaal afkomstig is van Dimitri Verhulst, en zijn schrijfstijl matcht perfect bij de grauwe benadering die Koen Mortier kan brengen. Daarnaast vind ik het uitgangspunt om het accent te leggen op de prostitué bijzonder interessant en gewaagd. Die vrouw werd inderdaad opgepakt maar in wezen kon je niet meteen een schuld vinden. Je zal maar een zwarte vrouw zijn én prostitué zijn die betrokken raakt bij de dood van een “celebrity”.

En van grauwe benadering gesproken is er geen betere Director of Photograpy als Nicolas Karakatsanis (Rundskop, Triple 9, The Drop, I Tonya). De beelden in de trailer baden in zwarte tinten. Ik hoop alleen dat het verhaal niet al te sterk afwijkt van de gekende feiten rond de laatste dagen van Frank Vandenbroucke. Ik besef dat de makers hun hoofdpersonage een andere naam hebben gebruikt om toch wat meer creatieve vrijheid te hebben, ook al is het duidelijk dat het over de wielrenner gaat. De film opent het Filmfestival van Oostende op 7 september en komt uit op 19 september in de Belgische zalen.

*** Angel trailer ***

5 Comments

 1. Vince

  Kan wel een boeiende film worden, Ex Drummer vond ik nog wel ok.

  Reply
 2. Pakman

  Ruikt naar B-film.

  Reply
 3. Kenny

  90% fictie 10% waar gebeurde feiten

  Reply
 4. Accu

  Wil ik wel zien.

  Reply
 5. Alex

  Ik had er niet zo heel veel van verwacht maar is geen verkeerde film. Knappe belichting. Qua verhaal vraag ik me af of 20% van de film waar is, ik betwijfel dat het zoveel zal zijn.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.