Jason Voorhees vs bounty hunter Creighton Duke

Drie jaar geleden was er sprake van een Friday the 13th reboot, er was zelfs een scenarist aangesteld, maar toen ontstond er plots een rechtendispuut over de franchise en alles werd on-hold gezet. Nu duiken er zowaar plannen op voor een Jason spin-off.

Naar verluidt zouden er plannen zijn om het bounty-hunter karakter van Creighton Duke, gespeeld door Steven Williams in Jason Goes to Hell: The Final Friday (1993), een eigen film te geven. In deze film wou hij Jason in de val lokken, maar dat is niet bepaald uitgedraaid zoals gewenst en zo behoort Creighton Duke tot de Jason Voorhees icono-kill-list.

Op de Cinema Toast Crunchcast post-cast zei regisseur Adam Marcus dat hij bezig was om een film te ontwikkelen rond dit personage: Ik heb een film … jij bent de eerste waarmee ik het over heb… die volledig door Creighton Duke geïnspireerd is. Dat doen we volgend jaar. Ik kan je vertellen dat ik hierover met Steven Williams praat. Ik ben dood serieus over deze film. Het is iets dat ik al jaren wilde doen. Voor mij was dat het personage waar ik over sprak. Dat is de man waar ik dol op ben. En ik zeg je, ik heb iets in mijn mouw dat mensen knock-out gaat slaan.

Op zich wel een leuk idee om eens een karakter te introduceren in de franchise die de serial killer echt goed kent. Meestal hebben we gewillig slachtvee die nauwelijks een uitdaging voorstellen voor Jason. Duke is tevens een soort anti-held en hem samen te zetten met Jason zou wel eens vonken kunnen geven. Maar eerst zullen ze het resultaat van het rechtendispuut moeten afwachten. Aan de ene kant is er Victor Miller, die de eerste Friday the 13th (1980) schreef en in naam op de credits staat van heel wat sequels en reboots. Hij doet beroep op een clausule in het auteursrecht die auteurs toelaat om een verlening van rechten te beëindigen en eigenaarschap terug op te eisen.

Daartegenover staat Horror, Inc. and the Manny Company die dan weer duidelijk wil maken dat Miller Friday the 13th in loondienst schreef in opdracht van hen. En juridisch zet dit de zaken in een wel heel ander perspectief. Ze claimen zelfs dat de regisseur van de eerste film, Sean S. Cunningham, op het idée kwam na het zien van Halloween (1978). Miller zou zelfs geen ervaring hebben gehad als scenarist en hij zou onder de vleugens van Cunningham het script hebben geschreven, betaald door werkgever Manny Company. Het is zelfs zo dat de Manny Company wil laten vaststellen dat Miller de arbeidsovereenkomst heeft geschonden, de Friday the 13th franchise heeft besmeurd en zich schuldig heeft gemaakt aan oneerlijke handelspraktijken. Hopelijk komen ze snel tot een akkoord.

2 Comments

  1. BlackMoon

    Is er één goede Friday the 13th film? Nee maar serieus! Zelfs de allereerste film trok op de ballen. Ik snap zelfs niet dat dit ooit een franchise is kunnen worden.

    Reply
  2. Peeters

    Ik hoop dat het wat wordt maar ik betwijfel of er eigenlijk wel vraag naar is. De recente Friday the 13th remake was toch een immense flop.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *