Fifty Shades Freed (2018) ** Blu-ray review

Fifty Shades of Grey heeft zijn laatste en derde aflevering bereikt, waarin het kinky en pikante verhaaltje van liefde in een atmosfeer van BDSM in een gevarenzone terecht komt. Fifty Shades Freed (2018) moest het orgelpunt worden waarin alle frustraties met de vorige Fifty Shades Darker (2017) worden weggewerkt, want de box-office cijfers waren toch wat in vrije val. Spijtig genoeg kon deze derde episode het zinkende schip niet redden. Dit belet niet dat gisteren de film is uitgekomen op DVD, Blu-ray, UHD alsook in trilogie boxsets.

Fifty Shades Freed,fifty shades darker,fifty shades of grey,Dakota Johnson,Jamie Dornan,Eric Johnson,Kim Basinger,Arielle Kebbel,Niall Leonard,EL James

Korte inhoud: Anastasia Steele (Dakota Johnson) en Christian Grey (Jamie Dornan) zijn net getrouwd en het leven lacht hen toe. Ana’s leven wordt echter bedreigd wanneer haar voormalige baas Jack Hyde (Eric Johnson) wraak zweert. Hij werd immers ontslagen van zijn werk op SIP. Ook Elena (Kim Basinger) laat het echtpaar niet gerust en komt Christian teisteren.

Dat de film geen Oscar-materiaal is was al duidelijk met de eerste Fifty Shades of Grey (2015) (en zelfs al een stuk vroeger met de boeken), vandaar dat ook gekozen is voor een release in de dumpingsmaand februari waar de competitie heel klein is. Februari is ook de Valentijn-maand en dat is uiteraard mooi meegenomen. De film pakte uit met de tagline Don’t Miss the Climax … heb je hem? Softcore-porno is hun brand en daarmee willen ze uiteraard gretig uitpakken. Dat de twee hoofdacteurs werden onlangs wel genomineerd voor een Golden Raspberry Award voor Slechtste acteur en Actrice in de vorige Fifty Shades Darker zal hen worst wezen. Fifty Shades Darker was zelfs genomineerd voor Slechtste Film van het Jaar, naast Baywatch, The Emoji Movie, The Mummy en Transformers XVII: The Last Knight. En blijkbaar heeft het publiek dat ook ingezien want het werd de zwakste editie uit de reeks.

De trailer was eigenlijk een exacte weerspiegeling van wat we konden verwachten; het is hapklaar, mooie locaties, mooie mensen, dure kleren/wagen/huizen/vliegtuigen, met een koppel die plezier beleeft met BDSM en waar deze romance onder druk wordt gezet door externe bedreigingen – enerzijds van een sexy rivale (Arielle Kebbel) en anderzijds van de ex-baas van Ana. Regisseur James Foley voldoet in ieder geval zijn lastenboek en maakt mooie plaatjes. Toch opmerkelijk aan dit derde deel is dat schrijfster E.L. James PRODUCENTE AF is, nadat ze dat wel was op de eerste en tweede film! Zou het kunnen dat Universal het zowat gehad heeft met de bemoeizucht van de auteur en niet opgezet was met de bakken kritiek na Fifty Shades Darker en de teleurstellende recette. In ieder geval heeft haar man Niall Leonard nog altijd wel het script geschreven, die het boek eigenlijk op de letter volgt. Dus de tenenkrullende dialogen of de wat platte soapy scenes zijn nog steeds aan de orde.

© 2018 Universal Pictures Benelux

Het is uiteindelijk een slappe afsluiting geworden van een saaie en ontluisterende trilogie. Ik heb geen problemen met films waarvan het enige doel is om hun publiek aan te zetten. Erotische films hebben zeker hun plaats in het filmlandschap. Ze kunnen zelfs een zeer specifieke doelgroep plezieren, ook al denk ik dat het boekformaat een betere vertaling biedt voor dergelijke pulp dan een verfilming. Ik ben niet het doelpubliek maar sta open voor interessante verhalen en ben niet vies van wat viscerale seksualiteit, maar deze overbodige en vervelende praline erotiek liet me koud.

Op 7 juni 2018 is Fifty Shades Darker uitgekomen op DVD, Blu-ray, UHD met een pak aan extraatjes, gaande van deleted scenes, interviews, muziekvideo’s en making of filmpjes. Uiteraard geen audio-commentaar van de regisseur, want wat moet je hierover eigenlijk gaan vertellen?

rating

Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 8 juni 2018

 


*** Fifty Shades Freed trailer ***

4 Comments

 1. Agnus

  Eindelijk het laatste deel, dan snel opdoeken en vergeten.

  Reply
 2. Julie

  Ik ben gestopt na de eerste film…

  Reply
 3. Alice

  Ik vond deze toch beter dan Fifty Shades Darker.

  Reply
 4. Jan Geerling

  Gezien je conclusie is die tweede ster wellicht nog teveel eer?

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *