The Girl with All the Gifts (2016) **** review

zonet ging het BIFFF (Brussels International Fantastic Film Festival) van start in Bozar met als openingsfilm The Girl with All the Gifts (2016) van Colm McCarthy, een zombiefilm geschreven door Mike Carey. Het was meteen een schot in de roos en hopelijk zet deze film de toon voor alle films.

the girl with all the gifts,colm mccarthy,gemma arterton,sennia nanua,the last of us,28 weeks later,glenn close,anamaria marinca,paddy considine,lobna futers

Korte inhoud: In een zwaar bewaakt complex wordt een kleine groep kinderen bestudeerd om een remedie te vinden tegen een virus dat de hele wereld heeft verwoest. Ze zijn de laatste hoop voor de mensheid. De tienjarige Melanie (Sennia Nanua) gaat elke dag naar school. Zoals elk normaal meisje heeft ze een favoriete lerares, Helen Justineau (Gemma Arterton), en een favoriet vak. Ze wordt echter naar school gebracht in een soort dwangbuis met Hannibal-Lecter-maskertjes en wanneer ze haar komen halen is het steeds met getrokken wapens… en met een goede reden, want Melanie en haar klasgenootjes zijn zombies die bij mensengeur compleet beserk gaan.

Op het eerste gezicht zag het eruit als een Brits postapocalyptisch drama, maar hier hebben we effectief te maken met zombies die in toom worden gehouden in hun rolstoel. De mensengeur wordt ook gecamoufleerd met een gel. Voor de wetenschappers die hen bestuderen, kunnen deze ‘afwijkingen’ (zombies die terug mens worden) de oplossing zijn om de wereld te redden. De film deed in ieder geval fel denken aan “The Last of Us” (2013) waarvan de filmversie maar op zich laat wachten. Intussentijd worden de scenes en locaties uit de game in allerhande zombie-films gebruikt.

Ik dacht na het zien van de trailer dat deze prent iets minder character-based zou zijn maar niets is minder waar. Er zitten zelfs meer interessante karakters in dan pakweg 28 Weeks Later (2007). Het helpt ook dat de rollen vertolkt worden door allerhande acteertalenten zoals Glenn Close, die zowat de tweede surrogaatmoeder zal spelen van Melanie. Daarnaast zien ook nog Dominique Tipper, Anamaria Marinca, Paddy Considine en Lobna Futers. De film was gemaakt met het minuscuul budget van 4 miljoen pond en werd deels gedraaid in het afgelegen gebied van Chernobyl, alsook op de RAF base in Bedfordshire. Deze The Girl with All the Gifts voelt wel niet aan als een low budget film. Er steken zelfs indrukwekkende-cgi scènes in het verhaal! Gelukkig lag het accent wel op de karakters en in het bijzonder de kleine Melanie, de debuutrol van Sennia Nanua die hier echt wel indruk maakt.


the_girl_with_all_the_gifts_2016_pic01.jpgthe_girl_with_all_the_gifts_2016_pic02.jpgthe_girl_with_all_the_gifts_2016_pic03.jpg
the_girl_with_all_the_gifts_2016_pic04.jpgthe_girl_with_all_the_gifts_2016_pic05.jpgthe_girl_with_all_the_gifts_2016_pic06.jpg
Foto’s van Aimee Spinks © 2016 Altitude Film Entertainment

Wij hebben zelf het boek niet gelezen maar blijkbaar zouden er wat kleur-wijzigingen geweest en zo is Melanie niet meer het blonde meisje met blauwe ogen, maar wel een zwart meisje. Daarnaast is de lerares niet meer zwart in haar 40ste maar wel een blanke dertiger. Voor de rest zal het wachten worden op de Blu-ray release.

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 4 april 2017

*** The Girl with All the Gifts trailer ***

4 Comments

 1. Henkieboy

  Ik had deze al gezien in het voorjaar en is een standaard zombiefilm die eigenlijk niet echt uitblinkt in originaliteit. Het voelt trouwens ook aan als een zondags Britse tv-film in plaats van een echte horrorprent zoals we die gewend zijn.

  Reply
 2. johan

  Geen onaardige film. Steekt met kop en schouders uit boven alle slechte zombie films van de laatste jaren.

  Reply
 3. Dave

  Idd knappe film. Veel van de decors en de fungus-zombies leken te komen uit de game: The Last of Us. Waardige film om mee te openen in ieder geval.

  Reply
 4. Appie

  Waarom stak Melanie de toren met al de pods in de brand waardoor al de zaadjes vrijkwamen en niet geïnfecteerde geïnfecteerd raakten en in een zombie veranderden. Moet hierdoor haar lerares voor altijd binnen blijven? Waarom deed dat kind het, wie heeft het antwoordt. Bedankt.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *