Vaiana (2016) **** Blu-ray review

Ik heb nooit begrepen waarom twee verschillende titels circuleren van dezelfde film. De heldin van deze Disney animatiefilm heet Moana, maar bij ons heet ze Vaiana, en dat is meteen ook de titel van de film. Vaiana (2016) had hierover gelukkig niet te lijden bij zijn publiek, want deze productie sloeg de box-office aan diggelen. Toch is er een logische verklaring voor de dubbele titel. Moana betekent ‘oceaan’ in de Maori-taal. Dat woord was echter in verschillende Europese landen gepatenteerd. Bijgevolg werd in deze landen ‘Vaiana’ gebruikt, het Tahitische woord voor ‘water’,

vaiana_moana_2016_blu-ray.jpg

En gezien we hier met een titel-personage te maken hebben, mochten de stem-acteurs ook twee versies opnemen (een Engelse versie voor de States en een Engelse versie voor bij ons) en moesten er ook twee posters gemaakt worden. Waarom dan niet kiezen voor Vaiana als de enige titel van de film? En als je weet dat het hoofdpersonage in Italia Oceania heet, kan je vermoeden hoe zot het marketing-team werd met al die versies. De reden waarom ze in Italië niet voor Moana kozen had alles te maken met een populaire x-actrice genaamd Moana Pozz. Nu ja, “Vaiana” trekt op zich ook wel heel fel op het Engels voor “vagina” en zo is het toch altijd wat.

Korte inhoud: We bevinden ons op de Polynesische eilanden. Vaiana (Auli’i Cravalho) heeft één grote missie: de oceaan over zeilen om de eeuwenoude tradities van haar voorouders te herstellen. Op deze spannende ontdekkingsreus moet ze de halfgod, Maui (Dwayne Johnson), zien te bereiken. Hij is verantwoordelijk voor heel wat ellende nadat hij een magische steen had gestolen en Vaiana wil zijn hulp om te schade te herstellen. Samen zeilen zij de oceaan over op een waanzinnig avontuur. Onderweg nemen zij het op tegen vreselijke monsters die hun missie proberen te dwarsbomen en ontdekt Vaiana iets waar zij altijd naar heeft gezocht: haar identiteit.

Het is het verhaal geworden van een jong meisje die haar lot wil realiseren door zich los te rukken van de strikte grenzen van haar samenleving. Een vertrouwde premisse die we wel vaker hebben gezien in Disney animatiefilms. We zijn niet zo heel ver verwijderd van The Little Mermaid, Mulan en nog een karrenvracht andere creaties. Dus ja, het voelt heel vertrouwd aan, misschien een tikkeltje teveel. Ook al behoor ik zelf niet meer tot het doelpubliek, hou ik er wel van dat een animatiefilm mij op narratief vlak nog kan verrassen. Het verhaal dompelt ons wel nog onder in een andere cultuur met hun eigen rituelen, dansen en kunst. En voor de verandering hadden we een meisje zonder Barbie-benen.

vaiana_moana_2016_pic01.jpgvaiana_moana_2016_pic02.jpgvaiana_moana_2016_pic03.jpg
vaiana_moana_2016_pic04.jpgvaiana_moana_2016_pic05.jpgvaiana_moana_2016_pic06.jpg
© 2016 Disney Enterprises inc. All Rights Reserved

Daarentegen was ik wel onder de indruk van het visuele plaatje, en het is tevens één van die zeldzame films waar 3D nog net dat extraatje weet te brengen. De animatie is over het algemeen levendig en aantrekkelijk, en de evocatie van het paradijs is overweldigend mooi. Er wordt in deze animatieprent ook heel wat afgezongen, maar de songs zijn – naar goede gewoonte – van een zeer hoog niveau.

Er waren twee leuke side-kicks in het verhaal die wat mij betreft zelfs leuker waren dan het karakter van Maui. Het varken en de haan, die verantwoordelijk waren voor de broodnodige comic relief. Vaiana is ook een prachtige verschijning, en haar enthousiasme zorgt er voor dat we meteen met haar de gevaarlijke toch willen ondernemen. En dan heb ik het nog niet gehad van het snoezige leger kokosnoot krijgers. Je hebt het allemaal en nog veel meer en het steekt vakkundig in mekaar in een visueel bijzonder aantrekkelijke omgeving.

De film werd geschreven door Jared Bush en maar liefst geregisseerd door 4 cineasten (Ron Clements, Don Hall, John Musker en Chris Williams). Vaiana is ondertussen beschikbaar op DVD, Blu-Ray, 3D Blu-Ray en op aanvraag bij Telenet en Proximus vanaf 5 april, naast uiteraard iTunes, Google Play en Microsoft Store. Op de Blu-ray staan tevens nog een boel extraatjes zoals audio-commentaar op de film, niet-gebruikte sequenties en making-of filmpjes.

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 2 april 2017

*** Vaiana trailer ***

1 Comment

  1. Lieve

    Goede muziek met nummer die blijven steken, maar uiteindelijk niet zo’n boeiend verhaal.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *