Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik ben geen al te grote fan van Het meisje op de trein, het boek van Paula Hawkins waarop The Girl on the Train (2016) is gebaseerd. Het is zeker geen slecht boek, maar wat mij betreft iets te veel opgehemeld als dé beste thriller van het jaar 2015, terwijl er thrillers zijn die veel beter geschreven zijn en met een veel spannendere plot. Toch wou ik graag de filmversie zien, en helaas lijdt de film een beetje aan hetzelfde manco als het boek.
Korte inhoud: Rachel Watson (Emily Blunt) spoort elke dag naar haar werk in Manhattan. Op een dag ziet ze hoe in een van de huizen langs haar route een misdaad wordt gepleegd. Rachel is geschokt want ze beschouwde het echtpaar Megan (Haley Bennett) en Scott (Luke Evans) dat er woont als het perfecte paar. Het is immers niet de eerste keer dat Rachel het koppel ziet. Door werken aan het spoor mindert haar trein elke dag vaart ter hoogte van hun huis.
Het dagelijkse fantaseren over dit schijnbaar perfecte paar houdt Rachel op de been na haar scheiding van Tom (Justin Theroux). Tom woont nu samen met zijn nieuwe vriendin Anna (Rebecca Ferguson) enkele huizen verder van het perfecte paar. Na de scheiding heeft Rachel zich in de drank gestort wat haar haar baan kostte. Toch blijft ze elke dag naar New York sporen waar ze rondhangt in de bibliotheek en in parkjes gin tonic binnen giet.
Wanneer Megan verdwijnt en bovendien Toms babysit blijkt te zijn is Rachels nieuwsgierigheid gewekt en trekt ze op onderzoek naar wat er precies aan de hand is in het huis en bij uitbreiding de straat. Met een paar leugentjes om bestwil dringt ze het leven van de bewoners binnen en begint ze zich met vanalles en nog wat te bemoeien. Met alle gevolgen vandien.
Het meisje op de trein werd in 2015 dus een bestseller in de boekenlijsten. De filmrechten werden al snel verkocht en met Emily Blunt in de hoofdrol hoopten de makers het succes van het boek te evenaren. Dat lukte aardig want met 70 miljoen dollar opbrengst wist de film zijn budget van 45 miljoen terug te verdienen en ook bij ons liep de film meerdere weken in de bioscoopzalen.
© 2016 eOne Benelux
Maar dat alles maakt nog geen goede film en de bedenkingen die ik had na het lezen van Het meisje in de trein gelden helaas ook voor de film. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van drie vrouwen (Rachel, Megan en Anna) waardoor het verhaal constant switcht van vertelperspectief en je je aandacht bij het verhaal moet houden. Dit schept onnodige verwarring.
De hoofdpersonages komen niet bijster sympathiek over waardoor het moeilijk is om met hen mee te leven. Rachel is verslaafd aan alcohol en vertelt niet altijd de waarheid waardoor ze een onbetrouwbare verteller is en constant in het midden gelaten wordt wat de waarheid is. Een cruciale scène in het verhaal is Rachel door haar drankgebruik grotendeels vergeten wat haar geloofwaardigheid niet bevordert.
Emily Blunt is wel uitstekend gecast als Rachel Watson. Blunt is een actrice die niet vaak gecast wordt als vrolijke spring in’t veld en haar ietwat serieuzere uitstraling maken dat ze een geschikte Rachel Watson is. Op overtuigende wijze weet Blunt de wanhoop en depressiviteit van Rachel weer te geven. De actrice weet ook Rachels alcoholprobleem overtuigend te brengen waardoor haar oprechtheid als verteller en observator meermaals in twijfel wordt getrokken.
© 2016 eOne Benelux
Verder in de cast zien we bekende namen als Justin Theroux, Allison Janney, Lisa Kudrow, Laura Prepon en Luke Evans. Helaas zijn hun personages veel te eendimensionaal waardoor hun talent er nooit echt uitkomt. Scenariste Erin Cressida Wilson (Secretary, Chloe) geeft de film dezelfde vaart als het boek wat maakt dat het verhaal langzaam op gang komt en pas in het laatste deel snelheid krijgt. Doorwinterde thrillerfans zullen ook niet verrast zijn van de grote plottwist.
Regisseur van dienst is Tate Taylor die in 2012 een nominatie voor de Oscar voor beste film kreeg voor The Help. Op Taylors regie valt weinig af te dingen en met zijn donkere beelden weet de Amerikaan het geheimzinnige sfeertje in The Girl on the Train goed vast te leggen. Dit alles maakt van The Girl on the Train geen slechte film, maar al bij al kan het verhaal toch niet overtuigen om van deze film een echte topper te maken.
The Girl on the Train is inmiddels verkrijgbaar op Blu-ray. Daarop een audiocommentaar van regisseur Tate Taylor, gewiste en enkele extra scènes en twee specials achter de schermen.
Beoordeling: 2.5 / 5
Recensie door Karen op 27 maart 2017
***Related Post***
12/10/2016: The Girl on the Train filmbespreking (Dave)
*** The Girl on the Train trailer ***
Matig boek dus nu ook een matige film…
Wat mij niet duidelijk was, of deze film nu een drama of een thriller was. In ieder geval slaagt de film er niet in te overtuigen in één van deze twee genres.