The X-Files seizoen 10 op DVD en Blu-ray

Het heeft 13 jaar geduurd dat we nog eens een nieuwe “The X-Files” hebben gekregen maar hier is dan uiteindelijk seizoen 10, op DVD en Blu-ray. En het moet gezegd worden, de eerste afleveringen van dit ingekort seizoen zijn toch wat teleurstellend, gelukkig herpakt de serie zich halverwege en krijgen de fans waar ze (al dan niet) op zaten te wachten. The X-Files: The Event Series telt 6 afleveringen van 44 minuten.

the_x-files_event_series_season_10_blu-ray.jpg

De reden waarom het begin maar wat traag op gang kwam is vooral te wijten aan de wat zwakke dialogen, het gebrek aan spanning en griezel-elementen, en zelfs die typische neo-noir sfeer wist Chris Carter niet in zijn eerste episodes te steken.

FBI-agent Fox Mulder (David Duchovny) gelooft dat aliens waren geland maar kom tot op de dag van vandaag geen sterke bewijzen leveren. En met het nieuwe seizoen krijgt hij een nieuwe kans. De sceptische Dana Scully (Gillian Anderson) is ook van de partij. De serie was een immens succes tot in 2002, maar toen kwam er een serie die het thema van paranoia en angst zou overnemen en iets concreter zou magen. De serie was “24” en aliens werden ingeruild voor terroristen. Maar nu het tv-kijken publiek het zowat gehad heeft met Jack Bauer is een nieuwe X-Files reeks misschien nog zo geen slecht idee, ten minste dat de makers een nieuw uitgangspunt kunnen vinden, en dat hebben ze met het nieuwe seizoen toch wel een beetje gevonden.

In het begin werd de serie wat gepromoot als een reboot serie, maar dat is het uiteindelijk niet. Niet alleen doet dezelfde cast mee maar de makers proberen toch hetzelfde pad te bewandelen, ook al zit er wat slijt op. Bijgevolg is het ook wel wat nostalgisch, maar voor een hedendaags publiek ligt de lat hioer wel heel erg laag. En het probleem is dat de serie opnieuw in handen was van de maker. Precies zoals bij “24” of “True Blood” heb je nood aan nieuw bloed om de franchise nieuw leven in te blazen. Zelfs de generiek is hetzelfde ouwe crappy 90ties filmpje! Als ze echt van plan waren om alles een nieuwe spin te geven, was dat misschien maar een kleine moeite geweest.

In het nieuwe seizoen zien we ook Walter Skinner (Mitch Pileggi) en zowat iedereen zal tevreden zijn dat ook Cigarette Smoking Man (William B. Davis) opnieuw van de partij is. De nieuwe serie gaat van start met een case rond de jonge Sveta (Annet Mahendru), die beweert dat ze op regelmatige basis wordt ontvoerd door aliens. De populaire tv-host Tad O’Malley (Joel McHale) wil haar verhaal gebruiken in zijn show Truth Squad om de geheimdoenerij van de overheid te doorprikken, iets waar Mulder ook wel voor te vinden is.

Ik denk dat jongeren die nog nooit van de serie hebben gehoord toch wat van een teleurstelling zullen hebben en zich afvragen waarom deze franchise ooit zo populair was. Veel van de dialogen zullen voor nieuwkomers wat vreemd overkomen. Maar er is geen twijfel dat veel kijkers hier nog wel van zullen genieten en de serie komt wel opgang na aflevering 3, geef dus niet op en blijf kijken. Het zou me echter verbazen dat er geen 11de seizoen zou komen. Toch hoop ik dat ze wat dieper zullen graven en ons meer episodes zullen geven. De toekomst zal het uitwijzen. Ondertussen is de DVD en Blu-ray van dit seizoen te krijgen met audio-commentraar, deleted scenes, making of filmpjes, gag reel en een kortfilm.


*** The X-Files season 10 recap ***

2 Comments

  1. johan

    Dit seizoen is slechts een schim van wat X-Files ooit was. Viel erg tegen. Tevens roept de introductie van de jongere versies van Scully en Mulder vragen op, gaan die de hoofdrollen overnemen?
    De enige aflevering (die geheel op zichzelf staat) die het oude niveau haalt is Were-Monster.

    Reply
  2. Flex

    Wat een slecht geschreven recensie! Hi(o)er ,,, en wat een zeik gezeur. Wat verwachten jullie dan? En als je hetzelf beter kan,,wat zou jij er van maken? Kortom , laatste tijd is filmblog gewoon niet meer betrouwbaar omdat mensen gewoon niet eerlijk zijn in de recensies en een film eerder afzeiken.
    Gewoon een goedkope pulp van meningen die zogenaamd aangenomen moeten worden.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *