The Divergent Series: Allegiant (2016) ** Blu-ray review

Ondertussen is ook het derde deel van de Divergent trilogie verschenen op DVD en Blu-ray. Allegiant (2016) werd net zoals Insurgent (2015) geregisseerd door de Duitser Robert Schwentke en spijtig genoeg heeft hij niet geleerd uit zijn vorige teleurstelling en is deze film misschien wel de slechtste van de drie.

allegiant_2016_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Beatrice (Shailene Woodley) en Four (Theo James) besluiten om naar de wereld buiten het hek te reizen. Daar worden ze al snel opgenomen door mysterieuze agenten in dienst van het ‘The Bureau of Genetic Welfare’. Ze ontdekken vervolgens de voor hun nog onbekende waarheid over de wereld waarin ze leven.

Evelyn (Naomi Watts) is het nieuwe hoofd van Chicago geworden en heeft alle volgelingen van Jeanine laten verhoren en executeren. Ze verbiedt iedereen om de stad te verlaten. Toch weten Tris, Four en een paar anderen langs de beveiliging te komen en de muur rondom de stad over te steken. Niet lang daarna merken ze dat de wereld buiten de muren een radioactieve vlakte is met hier en daar meren en vervallen gebouwen. Wanneer ze de overtocht wagen komen ze een onzichtbare muur tegen die hen doorlaat. Aan de andere kant wacht hen echter een leger op.

Ze worden vervoerd naar een bouwvallige luchthaven en ontsmet (wegens de giftige radioactieve stoffen). Daarna krijgen ze – expositie gewijs – een filmpje te zien dat uitlegt hoe vroeger een bedrijf genetische modificatie uitvoerde op mensen om hun volgende generatie iets beter te maken, maar daar kwamen ook nadelen van. De slimme en stoutmoedigen werden te arrogant en wreed. De zelfverloochenden te zelfverloochenend. De oprechten te eerlijk en ten slotte, de vriendelijken te timide en vergevingsgezind. Een grote kernoorlog of Zuiverheidsoorlog leek onvermijdelijk. Na de oorlog werd het Bureau van Genetisch Welzijn opgericht (de vereniging die hen opgenomen heeft). Daarna wordt Tris meteen gescheiden van de rest en naar het kantoor van David (Jeff Daniels) gebracht, de directeur. Hij gedraagt zich poeslief tegenover haar en vertelt alles over het experiment. Al gauw begint ze door te krijgen dat dit een apartheid is. De genetisch beschadigden (degenen die nog niet van de modificatie zijn genezen) worden door het bureau mishandelt. Ze krijgen ook te horen dat in hun stad een burgeroorlog aan het beginnen is. Een opstandelingengroep, genaamd de Loyalen willen het factiesysteem terug invoeren terwijl de factielozen het juist voor eeuwig en altijd willen stopzetten. David stuurt Peter (Miles Teller) terug naar Chicago om Evelyn over te halen om de loyalen te besmetten met het geheugenserum dat het volledige geheugen van iemand kan wissen. Wat hij haar echter niet vertelt, is dat ze daarmee niet alleen het geheugen van de Loyalen maar van de hele stad wist. Tris verzet zich volledig tegen de plannen van het bureau.

Dit Hunger Games derivaat is eigenlijk nooit echt goed van de grond gekomen. En wat werkte in boekvorm lijkt helemaal niet te werken in filmversie. De wat onnozele dystopiaanse politiek moet wijken voor nog dwazer utopische politiek. Het lijkt of we met onafhankelijke vrijheidstrijders te maken hebben die zo snel mogelijk een revolutie willen beginnen, maar ze eindigen altijd op dezelfde plaats. The Hunger Games saga had nog een intelligente manier om autoritaire structuren in beeld te brengen en te laten evolueren, de Divergent saga herbezoekt dit thema maar weet er niets nieuws mee aan te vangen. Daarentegen is het herhaling troef van eenzelfde concept. De drie scenaristen (Noah Oppenheim, Adam Cooper en Bill Collage) slagen er maar niet in om de boeken van Veronica Roth dermate te herwerken om alles verrassend en fris te houden.


allegiant_2016_blu-ray_pic01.jpgallegiant_2016_blu-ray_pic02.jpgallegiant_2016_blu-ray_pic03.jpg
allegiant_2016_blu-ray_pic04.jpgallegiant_2016_blu-ray_pic05.jpgallegiant_2016_blu-ray_pic06.jpg
© Belga Home Vidéo

Maar er schort niet alleen iets aan de plot, ook de visuele effecten zijn wat lullig en de dialogen helpen in geen geval het niveau op te krikken. En dat is allemaal wat spijtig voor het gezicht van deze franchise, Shailene Woodley. Op zich geen slechte actrice en zij heeft voor deze franchise waarschijnlijk heel wat projecten moeten afzeggen, en na 3 films is ze binnenkort (waarschijnlijk contractueel vastgelegd) nog te zien in een 4de film, Ascendant (2017), die nu al verbannen werd naar het tv-circuit in plaats van het witte doek. En dat is een beetje logisch gezien de box-office cijfers in vrije val zijn. Daar waar Divergent (2014) en de sequel beiden een kleine 300 miljoen opbrachten, werd deze Allegiant een pijnlijke flop met slechts 180 miljoen opbrengst wereldwijd, en dat met een productiebudget van 110 miljoen (+ een gelijkaardige som voor promotie en distributie). De 4de film zal dus een pak minder moeten kosten.

The Divergent Series: Allegiant is beschikbaar op Blu-ray, DVD en Video on Demand. Bovendien is er ook een boxset, die de films Divergent, Insurgent én Allegiant bevat. De box bevat naast alle films ook pakken exclusief bonusmateriaal voor elke film en is een absolute must voor elke fan.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 22 juli 2016

***Related Posts***
26/08/2015: Insurgent review
21/08/2015: Divergent review
01/11/2014: Shailene Woodley HQ picture gallery

*** Allegiant trailer ***

2 Comments

 1. Cedric

  Ai het vierde deel straight-to-dvd en de film moet nog gemaakt worden. Maar dat is het gevolg van het uitmelken van een idee. Naast The Hunger Games is is trouvens ook nog The Maze Runner. Gewoon teveel gelijkaardige films op hetzelfde tijdstip.

  Reply
 2. Eric

  Ik denk dat er twee problemen zijn.
  1. Door het opknippen van de 3de deel in twee delen haal je de snelheid eruit. Een achtbaan duurt ook vrij kort en daardoor gaan sommige mensen een aantal keer, omdat het zo’n kik geeft. Zou een achtbaan qua tijd 2x zo lang duren, dan rijden de wagentjes een stuk langzamer waardoor het niet meer leuk is. Dus laatste deel niet meer opknippen.
  2. Te lange tijd tussen de delen. Sommige mensen weten dan niet meer waar het over ging, waaronder ik.. Als men de pauzes van iedere film (dus niet alleen The Divergent series) in de bioscoop zo lang maakt dat je de volgende dag terug moet komen om de tweede helft te zien, dan zou niemand meer naar de bioscoop gaan. Die vier delen hadden ze in twee jaar moeten tonen, waardoor mensen gekluisterd blijven.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *