2,8 miljard euro crowdfunding voor Minas Tirith replica

Tegenwoordig is er een crowfunding voor zowat alles, gaande van het ontwerp van een vliegende fiets of baseball caps met LED lichtjes tot de volledige financiering van een langspeelfilm. Je kunt het zo zot niet bedenken of het staat wel ergens op een kickstarter.

Maar één project spreekt tot de verbeelding van elke fan van Lord of the Rings. De constructie van lifesize Minas Tirith replica ergens in Engeland. De stad uit Tolkiens fictieve Midden-aarde (hier de plattegrond ) werd opgericht door Anárion, zoon van Elendil, als een vesting, maar op den duur werd het de grootste stad van Gondor. Het kreeg toen de naam van Minas Anor (De Toren van de Ondergaande Zon). Nadat de Nazgûl, dienaren van Sauron, deze stad veroverden werd Minas Anor symbolisch hernoemd tot Minas Tirith (De Toren van waakzaamheid).


gandalf_minas_tirith_the_lord_of_the_rings.jpgminas_tirith_the_lord_of_the_rings_topshot.jpg

De stad werd tot in de kleinste details beschreven door Tolkien. Minas Tirith zou op een heuvel liggen, aan de voet van de Mindoluin berg. De stad zou bestaan uit een zevental niveaus, stuk voor stuk omgeven door sterke muren met ieder een poort. Op de bovenste niveau bevindt zich de citadel met de Witte Toren van Ecthelion, waarvan de top 304,8 meter boven de vallei uitsteekt. Op het zesde niveau liggen de Huizen van Genezing en de stallen van de ruiters van Gondor. Aan de bergzijde van het zesde niveau ligt de Gesloten Deur. Deze wordt permanent bewaakt. Hierachter ligt de Rath Dínen (Stille Straat). Dit is de ruimte waarin de graftombes van de Koningen en Stadhouders liggen. Minas Tirith wordt ook wel de Witte Stad genoemd, vanwege de vele witte gebouwen en de Witte Toren van Ecthelion, maar de buitenste muur is bijna zwart van tint.

Het productiebudget van de film maakte het onmogelijk de stad te gaan bouwen op een set, en dus kwam er heel wat cgi aan te pas, tot de ontgoocheling van de fans die deze mythische plaats niet konden bezoeken. Wel, het zou wel eens kunnen dat hier binnenkort verandering in zal komen. De stad zou in het zuiden van Groot-Brittannië nagebouwd worden volgens de specificaties uit het boek. De mensen achter het project zijn niet alleen fans van het boek, maar ook architecten en bouwkundige ingenieurs. Hun voorbeeld is de Minas Tirith die Peter Jackson in zijn film heeft ontworpen op basis van de beschrijvingen in het boek.

Het project heeft wel een duizelingwekkend prijskaartje van 2 miljard pond (2,8 miljard euro). De grootste kost zal gaan naar de constructie van het gebouw, maar er is ook 21 miljoen euro voorzien voor het land te bewerken en 260 miljoen voor de werkkrachten. De materiaalkost zou bijna 2 miljard euro bedragen. De rest van het geld zou gebruikt worden voor onderhoud tot 2053. Let wel, het is de bedoeling om van de stad ook een plaats te maken waar mensen kunnen logeren, winkelen, eten en zich ontspannen. Een soort U-Place, maar dan een stuk indrukwekkender en majestueus. Mocht het bedrag bereikt zijn in 60 dagen, gaat de productie meteen van start en kan de eerste steen geplaatst worden eind 2016 en zou de stad afgewerkt zijn in 2023.


minas_tirith_the_lord_of_the_rings_pic01.jpg
Gandalf nadert Minas Tirith in Peter Jackson’s Lord of the Rings © New Line Cinema

De oprichters van de pagina zijn zich bewust van het klein mirakel dat zich moet voltrekken om op zo’n korte tijd zoveel geld bijeen te brengen, en raden de mensen ook aan om een gift te geven die binnen hun mogelijkheden ligt. Indien ze geen grote geldschieters kunnen warm maken voor het project vrees ik dat ze het niet zullen halen. De mensen achter het project schreven zelf het volgende op hun pagina: Please only donate within your means, and in the knowledge that this project is a light-hearted venture with virtually no chance of succeeding. Mensen die 3 pond storten worden terug gevolgd door hun Twitter Pagina, met 15 pond krijg je je naam op een speciaal gemaakt monument, 25 pond geeft je een gratis bezoek, 50 pond een naamplaatje op één van de gevels, voor 500 pond mag je de nacht doorbengen in één van de hotels, voor 900 pond mag je je vriendin meenemen voor een onvergetelijke nacht. Wanneer het bedrag niet wordt behaald, gaan de fondsen integraal terug naar de donoren, zonder extra kost.

Op de pagina staat wel niets over mogelijke bouwvergunningen, laat staan de aanbouw van een riolerings-, water- en elektriciteitssysteem. Mochten ze een Lord of the Rings pretpark willen bouwen in een stad, zou de realisatie misschien een stuk minder kosten en iets meer binnen de mogelijkheden. Disney is trouwens bezig met de realisatie van 2 Star Wars themaparken, met ondermeer een attractie die is gebaseerd op het fictieve ruimteschip Millennium Falcon. En toch vind ik het een geweldig idee. Op dit ogenblik staat de teller na 17 dagen op een kleine 80’000 pond met nog 43 dagen te gaan. Maar laten we de droom levend houden en Steun het Minas Tirith project !

5 Comments

 1. Stibbe

  Ik heb mijn donatie overgemaakt. Als Donald Trump zal horen dat er naamplaatjes zijn, dan kan dit project waarschijnlijk nog rekenen op een paar miljoenen 🙂

  Reply
 2. Reinbo

  Neen dank u, geen laten we Minas Tirith niet overhandigen aan Trump. Please!

  Reply
 3. Aless

  Bill Gates zou hiervoor toch wel een paar van zijn miljoentjes kunnen vrijmaken.

  Reply
 4. Gaetan

  Mocht het gebouw er komen zullen archeologen uit de toekomst straks denken dat Gondor echt heeft bestaan 🙂

  Reply
 5. Margot

  Ben eigenlijk ook wel benieuwd naar die twee Star Wars themaparken.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *