Paddington (2014) ***½ Blu-ray review

Wat is de link tussen de ontslagen Top Gear presentator Jeremy Clarkson en Paddington (2014)? Dat was zowat het enige wat mij interesseerde bij deze prent. Blijkbaar zouden de ouders Clarkson de eerste Paddington beer hebben ontworpen in 1972, gebaseerd op het sprookjespersonage van Michael Bond die voor het eerst zijn intrede maakte in 1958. Ik denk dat zijn aandelen ondertussen wel wat zijn gestegen want de film met zijn productiebudget van 55 miljoen dollar heeft zowat 252 miljoen dollar opgebracht. En gezien er zoveel mensen de film hebben gezien, zal de verkoop van de beertjes wel wat zijn gestegen.

paddington_2015_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Een jonge Peruaanse beer (Ben Whishaw), die een passie heeft voor alles wat Brits is, vertrekt naar Londen waar hij op zoek gaat naar een woning. Wanneer hij eenzaam en verloren op Paddington Station belandt begint hij te beseffen dat het leven in de stad niet is wat hij zich er van had voorgesteld. Maar dan ontmoet hij de vriendelijke familie Brown, die het label om zijn nek lezen (‘Pas alsjeblieft op deze beer, dankjewel’) en hem een tijdelijk onderkomen aanbieden.

Het is de ontdekkingsreiziger Montgomery Clyde (Tim Downie) die het super-intelligente beertjes heeft aangetroffen in ‘Darkest Peru’ (en dus niet gewoon Peru). Hij nodigt hen uit in Londen als ze ooit eens de Altlantische Oceaan willen oversteken. En jaren later zien we deze beertjes terug, Paddigton, Lucy (Imelda Staunton) en Pastuzo (Michael Gambon), maar na een enorme storm lijkt de oversteek naar Londen in zoektocht naar de ontdekkingsreiziger zich op te dringen. Hij ontmoet er de Brown familie, die hem uiteindelijk de naam van ‘Paddington’ geven, achter de naam van het station waar ze hem hebben gevonden.

Na deze gebeurtenis vormen er zich twee verhaallijnen. De eerste plotlijn gaat over het gezinsleventje waar Paddington in terecht komt. Mr. Brown (Hugh Bonneville) is een risico-analist en heeft heel wat problemen met het idee om eeen beer in huis te nemen. Mrs. Brown (Sally Hawkins) daarentegen is verzot van Paddington. Ook de kinderen Judy (Madeleine Harris) en Jonathan (Samuel Joslin), samen met de huishoudster Mrs. Bird (Julie Walters) willen ze geen afscheid nemen.

De andere verhaallijn draait rond de geflipte museum taxidermist Millicent, gespeeld door de altijd fascinerende Nicole Kidman. Zij ziet Paddington als een mogelijke pluim op haar werk en met de hulp van Mr. Curry (Peter Capaldi), de buur van de Browns, wil ze het beertje vangen en opzetten voor haar collectie.

De scenarist en regisseur van Paddington is de nobele onbekende Paul King, maar hij is er toch in geslaagd een hartverwarmende live-action adaptatie te maken van een kinderboek. De personages zijn met voldoende luchthartige genegenheid benaderd, de sets steken zorgvuldig in mekaar, de titel-animaties zijn heel subtiel verwerkt, de knappe visuele effecten (te beginnen bij de 3D beer), alsook de kleurrijke fotografie en de vrolijke straatmuziek zorgen voor een gepast feelgood gevoel. Zelfs in de meer donkere kantjes met de scherpe sardonische humor, de zoektocht naar een nieuwe thuis, het druilerige regenweer en de harteloze slechterik, blijft deze prent bijzonder kindvriendelijk. De slechte dingen die gebeuren, komen altijd met een glimlach en we verwachten nooit dat de personages iets vreselijks zullen meemaken. En ja, zelfs volwassenen kunnen hier van genieten.


paddington_2015_blu-ray_pic01.jpgpaddington_2015_blu-ray_pic02.jpgpaddington_2015_blu-ray_pic03.jpg
© Warner Home Video

De casting is voortreffelijk in deze prent, en we vergeten de wat mindere kantjes. Enkel Nicole Kidman vond ik net iets te vlak spelen. Cate Blanchett speelt een geweldige villain in Cinderella (2015), niet omwille van haar “hobby”, maar wel omwille van haar gemene karakter. Hier komt het personage van Kidman niet echt tot leven, en dat is eigenlijk niet geheel haar schuld. Ze speelt een cliché-villain en haar make-up, haarsnit, outfit, zelfs de belichting, maken van haar een porseleinen pop zonder emoties. Haar vertolking in The Golden Compass (2007) als villain was stukken beter, ook al is Paddington een betere film.

Paddington is vanaf 3 april 2015 beschikbaar op DVD, Blu-ray & VoD, met making of, interviews en additioneel beeldmateriaal. Wel spijtig dat er geen audiocommentaar was van de regisseur over de gehele film. De stem van Paddington wordt in de Vlaamse versie ingesproken door de zanger Bent Van Looy.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 3 april 2015

*** Paddington trailer ***

1 Comment

  1. Vince

    Fijne film zowel voor jong als oud. Ik heb hier echt van genoten, en kon Nicole Kidman ook wel smaken als dominatrix op hakken 🙂

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *