When Animals Dream (2014) *** Blu-ray review

Een van de bijzondere films die Remain in Light me bezorgde was het Deense When Animals Dream (2014), het langspeelfilmdebuut van Jonas Alexander Arnby. Leuk te zien dat er twee acteurs van de serie die ik onlangs besprak, met name “1864” (2014-), te zien zijn in deze mysterieuze psychologische thriller.

when_animal_dreams_2014_blu-ray.jpg

Om met de deur in huis te vallen. Deze film is geheel in de trant van het vampieren drama Let The Right One In (2008) van Tomas Alfredson , maar kan helaas niet tippen zijn Zweedse grote broer.

Korte Inhoud: Marie (Sonia Suhl) is een jonge 19-jarige vrouw die samen met haar ouders Thor (Lars Mikkelsen) en moeder (Sonja Richter) in een vissersdorpje woont. Het lijkt erop dat het gezin vrij eenzaam is, en dat Marie precies vrij eenzaam en teruggetrokken leeft. Ze krijgt haar job in de plaatselijke vissector en leert er meteen enkele collega’s kennen. Daniel heeft het wel voor haar, de rest bekijkt haar met wantrouwen en Esben (Gustav Dyekjær Giese) daagt haar openlijk uit. Bovendien krijgt ze last van bepaalde lichamelijke symptomen. Haar vader vreest dat ze net zoals haar moeder aan dezelfde ziekte lijdt. Haar moeder zit katatonisch in een rolstoel, maar algauw begint het Marie te dagen waarom iedereen haar en haar moeder in het oog houdt.

De ziekte is iets monsterlijk, maar de film is geen horrorfilm. Veeleer is het psychologisch van aard en is het eerder een sociaal drama. De zwarte zwaan, het lelijke eendje. Aanvaarding binnen een gesloten gemeenschap waarin iets wat afwijkt enorm wordt gewantrouwd. Helaas voor Marie is haar bijzonderheid een rode lap op een stier voor haar collega’s en dorpelingen die door hun gedrag het monsterlijke triggeren.

De film begint heel goed met een mysterieuze trage opbouw. Helaas wordt de plot een beetje te eenvoudig. Dit speelt in het nadeel. Daar waar “Let the Right One in” ons tot het einde wist te boeien, verlies je hier een beetje de aandacht. En dat is jammer want qua opbouw en uitgangspunt was dit allesbehalve slecht.


when_animal_dreams_2014_blu-ray_pic01.jpgwhen_animal_dreams_2014_blu-ray_pic02.jpgwhen_animal_dreams_2014_blu-ray_pic03.jpg
© Remain In Light

De Blu-ray en DVD van When Animals Dream is reeds beschikbaar met Nederlandse ondertitels. De film viel in de prijzen in Athene waar hij de Prijs voor Beste Regie won op het Athens International Festival, en Director of Photography Niels Thastum won voor zijn cinematografie op het festival Camerimage en op het Bodil festival in Copenhagen. De film kwam vorig jaar in november bij ons uit op het Razor Reel Flanders Film Festival en nadien in februari van dit jaar in een handvol van onze bioscoopzalen.

rating

Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 6 april 2015

*** When Animals Dream trailer ***

1 Comment

  1. Pieter-Jan

    De sfeer zit wel goed in de trailer. Ziet er uit als een typisch Noors drama.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *