Woman in Gold met een strijdvaardige Helen Mirren

De 69-jarige actrice Helen Mirren blijft de opmerkelijke filmrollen opstapelen en lijkt nog niet meteen op pensioen te willen gaan, gezien de projecten blijven komen. In Woman in Gold (2015) speelt ze de rol van Maria Altmann, een Joodse vluchtelinge van het nazi-regime in Oostenrijk in een waar gebeurd drama die het nazi-verleden terug oprakelt, en met name de grote kunstroof.

woman_in_gold_2015_poster.jpg

Korte inhoud: Maria Altmann (Helen Mirren), een Joodse vluchteling, gaat met behulp van de jonge advocaat Randol Schoenberg (Ryan Reynolds) een juridische strijd aan tegen de Oostenrijkse overheid om vijf schilderijen van kunstenaar Gustav Klimt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zouden deze gestolen zijn uit het huis van haar familie, waaronder een schilderij met de titel ‘The Golden Lady’.

De film werd geregisseerd door Simon Curtis, een Britse regisseur die ondermeer bekend werd met zijn My Week with Marilyn (2011). Dit is in ieder geval zijn meest ambitieuze filmproject geworden. Naast de twee hoofdacteurs zijn er ook nog rollen weggelegd voor Katie Holmes, Daniel Brühl en Charles Dance. Ook de Duitse actrice Antje Traue is van de partij.

Dat het schilderij ‘Portrait of Adele Bloch-Bauer I’ geraamd werd op 135 miljoen dollar vind ik nu wel wat aan de hoge kant.? Ik zou dat nog niet aan mijn muur hangen mochten ze er me geld voor geven. Maar het draait uiteraard tegenwoordig allemaal om de naam van de schilder in plaats van datgene wat in het kader staat. Ik ben een grote kunstliefhebber, maar de prijskaartjes aan bepaalde werken overschaduwen wel eens het werk. En ook aan dit verhaal zit een dollar-geurtje. Het lijkt allemaal te gaan om de sentimentele waarde van de kunstwerken, maar een maand nadat de schilderijen in haar bezit waren heeft ze die uiteraard verkocht voor grof geld. Komt daar nog bij dat ze hiermee de wens van Adele Bloch-Bauer met de voeten hebben betreden, want zij wou dat haar werken aan een museum werden geschonken. Ok, het waren haar schilderijen, maar zo’n hartverwarmend verhaal is het nu toch ook weer niet.

Woman in Gold heeft op dit ogenblik nog geen releasedatum voor België, maar de film komt op 3 april 2015 uit in de States. Eigenlijk is de film al afgewerkt en zou hij voor een Oscar kunnen meedingen, maar blijkbaar heeft Harvey Weinstein beslist deze prent (nog) niet in competitie te brengen. Een bizarre toestand gezien hij eigenlijk geen enkele film heeft die nog maar kan zou kunnen maken op een nominatie, met misschien een uitzondering voor Paddington (2014) die kans maakt op een nominatie in een kleinere categorie.


*** Woman in Gold trailer ***

1 Comment

  1. Jeroen

    Is het een komedie of een drama? Is me niet helemaal duidelijk na het zien van deze trailer…

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *