The World’s End (2013) *** op Blu-ray en boxset trilogy

Universal heeft deze maand uitgepakt met de Blood & Ice Cream trilogie, ook wel omschreven als de Three Flavours Cornetto Trilogy, een boxset met de drie films die regisseur Edgar Wright draaide met het duo Simon Pegg en Nick Frost. We hadden hier al Shaun of the Dead (2004) besproken, de film waarmee het allemaal is begonnen, en Hot Fuzz (2007). Nu is het de beurt aan The World’s End (2013).

the worlds end,hot fuzz,shaun of the dead,Edgar Wright,simon pegg,Nick Frost,Eddie Marsan,Paddy Considine,Martin Freeman,The Invasion of the Body Snatchers,pierce brosnan,Rosamund Pike,This is the End

Korte inhoud: 20 jaar na een poging een epische kroegentocht af te leggen, beslissen vijf jeugdvrienden om een nieuwe poging te ondernemen met de bedoeling deze keer de laatste kroeg te bereiken, de legendarische pub The World’s End. Het brein achter de alcohol-marathon is de 40-jarige Gary (Simon Pegg) en hij heeft Andy (Nick Frost), Steven (Paddy Considine), Peter (Eddie Marsan) en Oliver (Martin Freeman) over de streep kunnen halen. Tijdens hun tocht ontmoeten ze oude kennissen zoals de mooie Sam Chamberlain (Rosamund Pike), maar wat ze lopen ook iets heel verontrustend tegen het lijf die van deze kroegentocht een ware helletocht maken, een strijd voor het voorbehoud van de mensheid. Het bereiken van The World’s End is het minste van hun zorgen.

Verder dan het consumeren van een cornetto ijsje en de parodie op de genre film, zie ik niet als link tussen de drie films. De personages zijn telkens verschillend, alsook de situatie. Deze keer leveren ze geen strijd tegen zombies of geflipte dorpbewoners, maar wel robot-achtige aliens de wereld aan het veroveren zijn. Maar het is een bijzonder geslaagd marketing-experiment die drie dolkomische films heeft afgeleverd. Toch denk ik dat ze er nu een punt zullen achter zetten, want deze laatste film deed het niet zo goed in de bioscoop en haalde slechts de helft op (40 miljoen dollar) van wat de vorige film had opgebracht. Desondanks is het een bijzonder leuke prent met een vette knipoog naar The Invasion of the Body Snatchers (1956).

De kracht van de film zit hem in zijn komische spanningsboog, het gevoel voor timing van de acteurs en de chemie tussen Frost en Pegg. Het verhaal op zich verliest gaandeweg wel veel van zijn bevlogenheid maar eindigt dan weer met een knal. Maar de sterke momenten overwegen veruit de zwakkere momenten. De titel is wel een beetje ongelukkig, het is geen apocalyptische prent maar wel degelijk een science-fiction komedie, en kwam zelfs op een gelijktijdig moment uit als die andere komedie This is the End (2013). De twee films hebben weinig overeenkomsten, met dit verschil dat ze beide niet verlegen zijn van het gebruikt van schunnig taalgebruik.


the worlds end picture01the worlds end picture02the worlds end picture03
© Universal Pictures Home Entertainment

In Hot Fuzz hadden de makers beroep gedaan op een ex-James Bond acteur, met name Timothy Dalton. Hier hebben ze een andere Bond-acteur van stal gehaald. Niemand minder dan Pierce Brosnan zal het pad kruisen van onze helden, en zijn tussenkomst is gewoon hilarisch.

Op de Blu-ray staan heel wat deleted scenes en een making-off film. Maar wat me bijzonder pleziert is dat ze net zoals bij Shaun of the Dead opnieuw een audio-commentaar hebben gebruikt over de gehele film. De Blu-ray en de box liggen al vanaf 5 maart 2014 in de winkelrekken.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 12 maart 2014

***Related Posts***
27/10/2009: Shaun of the Dead Blu-ray review
04/12/2006: Hot Fuzz Blu-ray review


*** The World’s End trailer ***

2 Comments

  1. Thibaut

    Moet je Shaun of the Dead en Hot Fuzz gezien hebben om hiervan te genieten?

    Reply
  2. Noa

    @Thibaut: In principe niet, het zijn drie stand alone films.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *