Nederland pompt 20 miljoen euro in filmsector

Daar waar ze in ons land de mond vol hebben van besparingen zien we dat onze Noorderburen 20 miljoen euro exta investeren in de filmsector. Zoiets zou bij ons ondenkbaar zijn met het huidige heersende klimaat. En als we sommige partijen mogen geloven kan er nog in de subsidie voor de culturele gesnoeid worden. Maar iets wat vaak vergeten wordt is dat de filmsector op de eerste plaats ook een film-industrie is die werkgelegenheid kan genereren en de economie kan stimuleren. Iets wat ik Minster-President Kris Peeters of Minister van Cultuur Joke Schauvliege nog niet veel heb horen zeggen. Maar uiteraard zijn ze er wel bij wanneer één of andere film in de prijzen valt. Maar gelukkig hebben we hier in België nog zo geen slecht systeem die de filmsector kan steunen.

Bij het het begrotingsoverleg in Nederland tussen het kabinet en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP had de D66, werd aangedrongen op extra geld voor de filmsector. Nederlandse filmproducenten draaien hun films vaak in andere landen omdat dat financieel gunstiger is. Ook trekt Nederland geen buitenlandse producties aan door een gebrek aan stimuleringsmaatregelen, die veel andere landen wel hebben. Daardoor loopt Nederland inkomsten mis. De regering wil het geld daarom besteden aan een maatregel die producenten moet stimuleren vaker in Nederland te filmen. Ze krijgen bijvoorbeeld financieel voordeel als ze hun productiebudget in Nederland besteden.

Zo’n financieel voordeel is er wel in België via de Tax Shelter. De Tax Shelter is een fiscale maatregel die ertoe moet bijdragen het investeringsklimaat in de Belgische audiovisuele sector te verbeteren en te stimuleren. Het is voor investeerders mogelijk, sinds januari 2003, om te genieten van een belastingvrijstelling van 150% voor het bedrag dat door hen werd besteed aan Belgisch audiovisueel werk. Dit bedrag kan gedeeltelijk bestaan uit leningen. De voorwaarden zijn dat (1) een Belgisch productiebedrijf betrokken is bij de productie, (2) de investering mag niet meer dan 50% van de totale kosten bedragen en dat (3) de productie- en exploitatie-uitgaven in België voor een bedrag van minstens 150% van het tax shelter risicokapitaal bedragen. Voor meer info is hier de pdf brochure.

En er is ook nog Screen Flanders in Vlaanderen. Via Screen Flanders geeft de Vlaamse overheid audiovisuele producties die een deel van hun budget in het Vlaamse Gewest spenderen, een financieel duwtje in de rug. Projecten die minimum 250.000 euro investeren in het Vlaamse Gewest, komen in aanmerking. Voor elke euro steun moet minstens 1 euro in het Vlaamse Gewest aan audiovisuele uitgaven worden besteed. De maximale steun per project bedraagt 400.000 euro. En dit allemaal geldt voor fictie-, documentaire- of animatiefilms van minimum 60 minuten, of een animatiereeks. De productie moet het culturele patrimonium van Vlaanderen wel kunnen verrijken. Via de Screen Flanders site kan je hieromtrent meer informatie bekomen.

1 Comment

  1. arjen

    Jullie Belgische productie varen wel een stuk beter dan in Nederland, dus hopelijk kan dit onze filmsector een duwtje geven. Uiteindelijk maar 1 euro voor elke Nederlander en wie weet hoeveel inkomsten zoiets kan genereren…

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *