Labor Day (2013) *** Blu-ray review

Op 27 augustus 2014 komt Labor Day (2013) uit op DVD en Blu-ray, de laatste film van Jason Reitman (Thank You For Smoking, Juno, Up In the Air) met Kate Winslet en Josh Brolin. Geen slechte film maar spijtig genoeg is dit toch wel één van zijn mindere prestaties.

labor day,kate winslet,josh brolin,Jason Reitman,Gattlin Griffith,Ghost,Rapture,nowhere to run,Joyce Maynard

Korte inhoud: De depressieve alleenstaande moeder Adele (Kate Winslet) en haar zoon Henry (Gattlin Griffith) bieden een geblesseerde, ongure figuur (Josh Brolin) een lift aan. Al snel blijkt dat de man een ontsnapte gevangene is. Maar wat begint als een soort nachtmerrie ontpopt zich tot een tedere romance.

Reitman begin zijn regiecarrière met een hoogtepunt, maar is zichtbaar aan herbronning toe. De film is een soort melo-romance geworden met Ghost (1990) trekjes. Het verhaal is al zo voorspelbaar als de lyrics van een Vlaamse schlager. Het is ook een PG13 film dus verwacht ik ook geen al te grote deiningen in het verhaal. Er is ook geen hint aanwezig is van Reitman’s alom bekende cynisme en satirische speldenprikjes. We zijn zelfs mijlenver verwijderd van dat aanstekelijke Stockholm-syndrome. Winslet speelt de onschuldige en weerloze vrouw – een rol die ze waarschijnlijk in haar slaap perfect kan spelen – en Brolin speelt dat weer de rol van de goedaardige crimineel zonder al teveel diepgang.

Mocht Labor Day de zaken niet zo simpel hebben voorgesteld, had het misschien een betere film geweest. Stel je voor dat het personage van Brolin gevaarlijk zou zijn – dan was die verliefdheid misschien geen uitgemaakte zaak. Door alle mogelijke hinderpalen uit de weg te gaan maakt scenarist en regisseur Reitman alles eigenlijk behoorlijk getelefoneerd, in die mate dat we alles al ruim op voorhand zien aankomen. Het totale effect is kleurloos, allesbehalve dramatisch maar eerder sentimenteel van aard.

Labor Day is gebaseerd op de roman van Joyce Maynard. Het verhaal van de crimineel die in een gewoon gezinnetje plots zijn draai vindt en er hieruit een romance uit bloeit klinkt in ieder geval heel bekend in de oren. Zo hebben we de Van Damme film Nowhere to Run (1993), maar een veel betere prent in het genre is de klassieker Rapture (1965) van John Guillermin die ik ooit in een ver verleden heb gezien op een stokoude VHS tape.

Op de Blu-ray van Labor Day vinden jullie niet alleen de audio-commentaar van de regisseur maar ook een making-off en deleted scenes.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 22 februari 2008

 


*** Labor Day trailer ***

1 Comment

  1. Kons

    Die Van Damme film Nowhere to Run heb ik nog nooit gezien, en dacht toch al zijn films verslonden te hebben 🙂

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *