Site icon De FilmBlog

De trailer van de RoboCop 2014 remake is om van te huilen

Als u dacht dat de nakende oorlog in Syrië het meest ongerechtvaardigde, geforceerde wapenfeit wordt van 2013, denk dan andermaal na, want er staat ons een nog groter fiasco te wachten in de nabije toekomst mét een slechte afloop: De generische RoboCop (2014) remake (pic).

Het is natuurlijk zeer voorbarig om conclusies te trekken, maar het valt toch te betwijfelen of de commerciële geldmachine achter de grootste Hollywood producties, hier per uitzondering een totale creatieve vrijheid heeft gegund aan regisseur van dienst José Padilha. Een cineast die met het licht briljante Elite Squad (2007) als de meest gegadigde jonge filmmaker van Zuid Amerika kan worden bestempeld. Een op het eerste zicht perfecte keuze om een (geforceerde) remake in goede banen te leiden.

Na het zien van de wel zeer anti climactische RoboCop trailer krijg je echter een déjà vu gevoel van jewelste. Alles wat hier tentoon wordt gesteld is al in het oneindige herhaald geweest in allerhande sci-fi projecten. De intensiteit van de actie scènes, de scherpe dialogen, de professionele cinematografie en de emotionele diepgang van de karakters is hier allemaal zeer ver te zoeken. De gelijkenissen met het oersaaie (lees: zielloze) Total Recall (2012) project van Len Wiseman – het vorige meesterwerk van artiest Paul Verhoeven dat door de remake-molen werd geramd – zijn treffend.

Korte inhoud: Het jaar is 2028. Multinational OmniCorp is markleider wat betreft robot technologie. Hun drones worden ingezet voor grootschalige overzeese oorlogvoering en het maakt OmniCorp een militair monopolist. Ze gaan echter een stap verder en introduceren hun technologie aan het thuisfront door middel van een vleesgeworden opportuniteit: politieagent Alex Murphy (Joel Kinnaman). De trouwe huisvader, en rechtvaardige flik haalt alles uit de kast om het verziekte Detroit op te kuisen, maar geraakt levensgevaarlijk gewond na een auto ontploffing. Omnicorp ziet zijn kans om de halfdode Murphy om te bouwen tot een half-mens, half-robot flik. De oorlogsmagnaat streeft voor een RoboCop in elke Amerikaanse grootstad en nog meer winsten voor hun aandeelhouders… Ze zien echter één groot obstakel over het hoofd: Wat als Alex Murphy nog steeds meer mens is dan machine, en hij enkel gerechtigheid voor ogen heeft voor het algemeen belang van de mensheid…

Wat uitermate stoort aan de trailer, is dat de rauwe thematiek van de 80’s klassieker plaats moest ruimen voor een brave PG-13 versie zonder ballen. Daar waar Paul Verhoeven ons een film gaf die perfect de balans wist te scheppen tussen een sublieme B-actiefilm met de de nodige ‘exploitation’ elementen, gemixed met sociale commentaar, satire en als onderliggende boodschap de zware (en terechte) kritiek op de opmars van grote multinationals en verheerlijking van geweld in de media, gaan de studio-executieven achter RoboCop 2014 een totale andere richting uit. Klaarblijkelijk zou José Padhila weinig te zeggen over het eindproduct, zo werd door talloze bronnen binnen de kwakkelende productie bevestigd. Als we kunnen uitgaan van deze eerste trailer, dan zijn al deze elementen verdwenen: ze worden vervangen door een flutverhaaltje zonder emotionele kern.



© Sony Pictures Home Entertainment

Waar Murphy in het origineel compleet aan flarden werd geschoten door über-crimineel Boddicker en zijn trawanten en zijn halfdode lijk werd opgelapt tot een stalen moordmachine, wordt Murphy in de nieuwste versie door een generische auto explosie ten gronde gebracht. Zeer jammerlijk en goedkoop. De plastiek ogende outfit van Alex Murhy (een soort kruising tussen een Power Ranger en elektrogoden Daft Punk) is om te lachen. De nutteloze update naar het zwarte tenue maakt de boel nog potsierlijker. Kort gezegd: de algemene look van de film heeft eerder veel weg van een goedkope tv film, dan van een peperdure blockbuster.

In de trailer zien we gelukkig een school aardige acteurs die hopelijk dit fiasco nog deels wat geloofwaardigheid kunnen geven: Samuel L. Jackson (met knullige pruik), de altijd steengoede Gary Oldman (idem vreemd kapsel), en Michael Keaton
die een soort make-up masker lijkt te dragen om tien jaar jonger te lijken.

Gratuit geweld en ‘gore’ op zichzelf kan nooit een excuus zijn om een film beter te vinden, maar het volledig ontbreken hiervan symboliseert hier toch wel enorm de hypocrisie van Hollywood: Anno 2013 zien we de meest groteske walgelijkheden op het kleine scherm. Miley Cyrus die op de VMA’s zo goed als in doggy-style wordt gepakt door one hit wonder Robin Thicke is allemaal geen probleem, maar alle hens aan dek als er maar één spat bloed op het scherm van een blockbuster gutst. Dat is uit den boze. Dit terwijl de nog zeer actuele thema’s van de originele RoboCop perfect geïntegreerd kunnen worden in een hedendaagse versie. Als u dergelijke gang van zaken wil ondersteunen, ga gerust Robocop zien in de multiplexen en jaag er weer maar eens een aardig pak geld door. Als u echter creatief no-nonsene R-rated vertier zoekt, dan zijn er alternatieven genoeg: Dredd (2012) om het bij naam te noemen. RoboCop komt op 7 februari 2014 uit in de States.

***Related Posts***
27/04/2014: RoboCop (2014) review
24/02/2014: De RoboCop remake krijgt dan toch een Belgische release!
10/11/2013: Tweede RoboCop trailer is iets meer overtuigend
09/06/2013: Criminologen spreken zich uit over Sci-Fi thrillers
25/11/2012: Robocop heeft dan toch een zilveren outfit
17/09/2012: RoboCop in een banaal zwart GI Joe/Batman pak
31/08/2012: Michael Keaton in Robocop
15/06/2012: Matthias Schoenaerts weigert RoboCop rol
28/03/2012: RoboCop remake met beter acteerwerk
19/11/2005: RoboCop krijgt een remake

Exit mobile version