Matthias Schoenaerts weigert RoboCop rol

Zo’n 2 jaar geleden was Matthias Schoenaerts nog niet zo bekend bij ons, zelfs niet door de minister van Cultuur. Zijn gezicht kwam ons bekend voor, maar van een echte doorbraak kon je nooit echt spreken. Na Rundskop (2010), genomineerd voor de Oscars, liggen de kaarten nu helemaal anders. Maar dat hij vandaag al Hollywood-blockbusters kan afwijzen en resoluut kiest voor zijn eigen carrièregang, daar kan ik enkel maar respect voor hebben.

Volgens Focus Knack zou Schoenaerts de miljoenenrol als legendarische RoboCop (2013) geweigerd hebben, omdat het voor hem een te groot risico is: “Volgens mij is het niet de juiste stap”, verklaart Schoenaerts. “Zoiets kan geweldig worden, maar ook gigantisch mis lopen.”, waarschijnlijk denkend aan de sukkelende carrière van ex-RoboCop-acteur Peter Weller.

Het project zal echter geregisseerd worden door de Braziliaan José Padilha, die eerder al indruk kon maken met zijn Elite Squad (2007) en Elite Squad 2 (2010). Er is bij mijn weten geen betere regisseur die RoboCop kan vertalen in een prent voor een hedendaags publiek. Komt daar nog eens bij dat zijn cast zonet werd aangevuld met ronkende namen zoals Samuel L. Jackson en Gary Oldman. Zelfs Hugh Laurie zou in onderhandeling zijn voor de rol van de slechterik. Voeg daar nog eens een productiebudget bij van 150 miljoen dollar en je weet dat het geen B-filmpje zal worden. De RoboCop (1987) van Paul Verhoeven heeft zo’n 13 miljoen dollar gekost.

Ik denk dat je zoveel argumenten voor als tegen kan opsommen bij de beslissing van Matthias om het niet te doen, maar uiteindelijk heb je hier een acteur die kiest voor de inhoud en niet voor de centen. Daar kunnen menig voetbaltrainers bij ons nog iets van leren. Anderzijds, vanuit een puur dramatisch oogpunt, zijn de “Hollywood blockbusters” niet meer van hetzelfde niveau dan pakweg 10 jaar geleden. RoboCop afschrijven als een platvloers entertainment product is denk ik toch wat kort door de bocht. José Padilha kan van het personage van Murphy een echte karakterrol maken. En kijk wat Iron Man voor de carrière van Robert Downey Jr. heeft betekent, en ik hoef er geen tekening bij te maken dat de carrière van Downey heel wat bedorven films heeft voortgebracht.

Indien ik niet zeker zou zijn van mezelf en me niet klaar zou voelen om aan zo’n project te beginnen, dan zou ik waarschijnlijk ook bedankt hebben voor de rol. Maar wanneer ik de rol op een zilveren schoteltje aangereikt zou krijgen en ik van mezelf weet dat ik het zou aankunnen, dan zat ik nu al op het vliegtuig naar de States. Hollywood is een raar beestje. Ik kan zoveel acteurs opnoemen die op een gegeven moment ‘hot’ zijn, en een paar jaar later zijn we die al compleet vergeten en zijn er andere kandidaten die alle aandacht opeisen.

Ondertussen werd al een nieuwe acteur aangeschreven, en het wordt Joel Kinnaman, bekend van ondermeer Snabba Cash en de serie The Killing. Voor de vrouwelijke hoofdrol werd gedacht aan Sucker Punch (2011) babe Abbie Cornish, die onlangs nog te bewonderen was in W.E. (2012) en Limitless (2011).

Update 23/08/2012: Hugh Laurie laat de rol in Robocop voor wat het is. Laurie was in onderhandeling voor de rol van baas van Omnicorp, het bedrijf dat Robocop maakt. De reden waarom hij de film niet wil maken is onbekend. De opnamen van Robocop beginnen volgende week in Toronto. De actiefilm moet volgend jaar zomer in de bioscopen draaien.

***Related Posts***
27/04/2014: RoboCop (2014) review
24/02/2014: De RoboCop remake krijgt dan toch een Belgische release!
10/11/2013: Tweede RoboCop trailer is iets meer overtuigend
10/09/2013: De eerste RoboCop 2014 trailer is om van te huilen
09/06/2013: Criminologen spreken zich uit over Sci-Fi thrillers
25/11/2012: Robocop heeft dan toch een zilveren outfit
17/09/2012: RoboCop in een banaal zwart GI Joe/Batman pak
31/08/2012: Michael Keaton in Robocop
28/03/2012: RoboCop remake met beter acteerwerk
19/11/2005: RoboCop krijgt een remake

2 Comments

  1. Ruben

    Plankenkoorts als je het mij vraagt.

    Reply
  2. Blackmoon

    Verkeerde keuze als je het mij vraagt. Ik snap de logica niet om te willen meespelen in een Loft remake, maar dan problemen heeft met een remake van RoboCop??

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *