The Lone Ranger flopt zwaar en critici dragen de schuld

In al die jaren van het schrijven en lezen van filmreviews is me één zaak opgevallen, filmrecensenten hebben weinig impact op het algemene box-office resultaten van grote Hollywood producties. Het zal misschien wel een paar procentjes schelen, maar de rotslechte reviews van films als de Saw sequels, de Transformers vehikels of de escapades van Adam Sandler hebben het niet kunnen beletten dat miljoenen mensen hiervoor naar de bioscoop zijn getrokken. Het is dan ook grappig dat Johnny Depp nu zijn beklag doet over de recensenten die volgens hem verantwoordelijk zijn voor de rampzalige box-office cijfers van Disney’s The Lone Ranger (2013).

the lone ranger,johnny depp,jerry bruckheimer,Armie Hammer,hans zimmer,john carter,Gore Verbinski,Ted Elliott,Penny Rose,Craig Wood,box-office

Korte inhoud: We volgen het verhaal van John Reid (Armie Hammer), een sheriff die is neergeknald door outlaws en begraven door de indiaan Tonto (Johnny Depp). Maar de ziel van Reid is blijven leven en samen met Tonto trekt hij ten strijde tegen hebzucht en corruptie onder de naam van de gemaskerde held ‘The Lone Ranger’. Toch gaat het samenwerkingsakkoord tussen beide niet van een leien dakje.

Volgens Depp zou de western al maanden voor de release door critici zijn neergesabeld. “Die reviews waren volgens mij al zeven of acht maanden voor de première geschreven”, zegt hij tegen het Amerikaanse filmblad Variety. Normaal krijgen wij een uitnodiging voor een persvisie een paar weken voor de release, zelden is dat een paar maanden. Dus wat Depp hier lijkt te suggereren is dat filmrecensenten de film al in de grond hadden geboord alvorens deze gezien te hebben, en zoiets lijkt me sterk. Ik zie niet meteen een motief voor een gecoördineerde haat-campagne.

Deze Hollywood prent zou naar verluidt zo’n 215 miljoen dollar gekost hebben en nog eens een slordige 110 miljoen als promokost, wat het totale kostenplaatje op 325 miljoen dollar brengt. Maar de productie sputter traag vooruit in zijn 5de week op 176 miljoen dollar wereldwijd. Tot dusver de grootste flop van het jaar. Je zou denken dat Disney zijn lesje wel hebben geleerd na hun John Carter flop van vorig jaar. Maar niemand had dit eigenlijk zien aankomen, gezien dezelfde familie werd aangesteld die de Pirates of the Caribbean tot box-office successen heeft gebracht: acteur Johnny Depp, regisseur Gore Verbinski, producent Jerry Bruckheimer, componist Hans Zimmer, scenarist Ted Elliott, costumière Penny Rose en beeldmonteur Craig Wood.

Maar voor de gemaskerde titelheld Armie Hammer moet de klap nog groter zijn, gezien dit voor hem zijn eerste Hollywood film was als lead-actor en tevens ook voor hem de kans om door te breken. Hij kon ook niet zwijgen over de critici. Volgens hem waren de recensenten al verzuurd van het moment dat de productie in 2011 werd stopgezet omdat de kosten de pan uit rezen. “Toen al hebben de meeste critici hun kritieken geschreven.” Bruckheimer sprong ook op de kar. “De critici hebben vooral naar het budget gekeken, niet naar de film”, zegt hij in een interview met Yahoo UK-Ireland. “Maar het publiek geeft daar niets om. Voor hen maakt het niet uit of de film twee dollar kost of twintig miljoen, hun kaartjes blijven even duur.” Bruckheimer denkt zelfs dat die critici zich over een paar jaar realiseren dat ze het mis hadden. “Het is een fantastische, epische film met veel humor. Ze zullen hem over een paar jaar weer bekijken en zien dat ze fout zaten.”

Ik moet de film nog gaan zien, dus ga ik me niet uitspreken over de kwaliteiten ervan. Ik had mijn twijfels over trailer, maar ik laat me nooit leiden door wat andere critici mogen denken of door de box-office resultaten. Daar heeft het lezerspubliek niet veel aan. Binnenkort zal hier wel een review volgen, als we er de tijd voor vinden.

***Related Post***
15/05/2013: The Lone Ranger ziet er ‘crowded’ uit.

4 Comments

 1. Dougie

  Ben zelf geen recensent maar vond de film véél te lang. Zoiets kan ik wel verdragen wanneer je te maken hebt met diepgaande films, wat hier niet echt het geval is, met een regisseur van van de ene flauwe actie-scène naar de andere lijkt te springen. Maar het resultaat is slap, veel te braaf, humorloos en erger nog: BORING !

  Reply
 2. Kons

  Een tamme, voorspelbare en langdradig Disneyfilm bestemd voor tieners. Had meer kunnen zijn maar dit werd het niet.

  Reply
 3. Quantum

  Flauw script, de actiescènes zijn teleurstellend en cliché en de film hadden ze beter Tonto genoemd in plaats van The Lone Ranger. Verpil jullie tijd niet om deze te reviewen. Als mensen meer over het budget leuteren dan over de film, dan weet je dat je ergens fout zit, en critici leggen hierin alleen de vinger op de wonde.

  Reply
 4. SickPuppie

  Het verhaal sprak me gewoon niet aan, maar ben zowiezo al niet zo’n enorme fan van westerns.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *