R.I.P.D. (2013) * Blu-ray review

Ik moet toegeven dat ik nooit een fan ben geweest van de Men in Black film. De actie werd ontkracht door het hoge gehalte van kolder en slapstick humor en daar waar de eerste film grappige momenten had, waren de sequels hadden nog minder om het lijf. Het waren films die berusten op speciale effecten in plaats van de kwaliteit van het plot of het niveau van de humor. En wat blijkt nu, R.I.P.D. (2013) van Robert Schwentke (Red, Flightplan) is exact hetzelfde als de MiB-sequels, met dit verschil dat we hier niet te maken hebben met monsterachtige aliens dan wel met monsterachtige ‘ondoden’ (poster ).

ripd,jeff bridges,ryan reynolds,men in black,peter m lenkov,demolition man,kevin bacon,mary-louise parker,robert knepper,stephanie szostak,marisa miller

Korte inhoud: Nick Walker (Ryan Reynolds), een onlangs overleden politie-agent, wordt gerecruteerd bij een team van andere zombie agenten die werken voor de Rest in Peace Department (R.I.P.D.). Samen beginnen ze aan een bovennatuurlijke strijd, met de hulp van veteraan Roy Powell (Jeff Bridges), om niet-doden te ontmaskeren. Al snel komt Walker op het spoor van een complot met goudstukken en dat de man die Walker heeft vermoord en nu achter zijn vriendin Julia (Stephanie Szostak) zit, ook wel de spilfiguur is van het gebeuren.

R.I.P.D. is gebaseerd op de gelijknamige graphic novel van Peter M. Lenkov (comic cover pic), die ook al achter het verhaal zat van Demolition Man (1993). Maar de film is met zijn wat vreemde casting van de hoofdpersonages, het uitzinnige concept, het vreemde wapen-arsenaal, speciale effecten en de mix van actie en humor gewoon een MiB-film, met dit verschil dat de chemie tussen Will Smith en Tommy Lee Jones veel beter werkt dan deze tussen Jeff Bridges en Ryan Reynolds. Elk afzonderlijk zijn het wel personages die we beter willen leren kennen, maar ze krijgen er amper de kans toe om een personage neer te zetten van vlees en bloed. Enerzijds worden ze aan de kant geschoven door de speciale effecten, maar anderzijds ook door hun alter-ego, gespeeld door de Aziaat van dienst James Hong en het bloedmooie Victoria Secret model en FHM Magazine’s Sexiest Women in the World Marisa Miller (pic). Ook al trok deze soap-opera op niet veel, was ik toch tevreden met haar verschijning.

De villain in de film wordt vertolkt door Kevin Bacon die ook te weinig aan bod komt om echt indruk te maken. Er zit ook een klein rolletje in voor Robert Knepper als één van die groteske monsters. De baas van R.I.P.D. wordt gespeeld door Mary-Louise Parker, die een beetje lijkt op de zwartharige Linda Fiorentino of Lara Flynn Boyle uit de MiB films. Ik had de indruk dat de filmmakers eigenlijk niet al teveel wilden afwijken van de succesformule van de Barry Sonnenfeld films.


RIPD animated pictureRIPD animated picture
© Universal Pictures Home Entertainment

Ook al lijkt het erop dat we deze film al gezien hebben met andere acteurs, hebben we hier toch een paar leuke momenten, zoals de scène met Jeff Bridges die een ondode wil ontmaskeren met een portie noedels. Jeff Bridges is altijd wel een acteur die je aan het werk wil zien, ook al lijkt het erop dat hij zin had om eens te zondigen aan over-acting. R.I.P.D. wordt gepromoot als een 3D film, en veel van de actie-sequenties lijken ook met dit idee in scène gezet, maar de film werd niet opgenomen met 3D-technologie. De 3D-effecten zijn dus niet altijd even overtuigend. Voor de rest slaagt de regisseur er nauwelijks in om de spanning op te bouwen. Ook het script van Phil Hay en Matt Manfredi is nooit echt grappig en is nauwelijks te onderscheiden van een aflevering van Scooby-Doo, met dit verschil dat het plot nog een stuk onzinniger was en je meteen wist wie de villain was.

De Blu-ray van R.I.P.D. ligt in de winkels vanaf 22 januari 2014 en op de schijf vinden jullie een pak extraatjes, gaande van een alternatieve openings-sequentie, alternatieve scènes, scènes die de final cut niet hebben gehaald, een gag reel en nog een reeks making-off filmpjes. Uiteindelijk nog wel een leuke compensatie voor deze toch wel tegenvallende prent.

Marisa Miller high quality picture gallery: pic01, pic02, pic03, pic04 & pic05.

rating


Beoordeling: 1 / 5

Recensie door op 05 januari 2014

4 Comments

  1. mathias

    Jeff Bridges is gewoon Buffalo Bill 😀

    Reply
  2. Hendrik

    Die film is gewoon een slechte rip-off van Men in Black 2. Ik heb welgeteld één keer moeten glimlachen.

    Reply
  3. claes

    bwa, ik vond het een leuk hapklaar filmpje met leuke visuele effecten met een no-brainer plot. Verder een uitstekend duo van Bridges en Reynolds. Zelfs de rol van Bacon mocht er zijn. Geen hoogvlieger maar zeker wel een vermakelijke film.

    Reply
  4. Boris Karloff

    Die Marisa Miller kan wel niet acteren, maar die is wel geschikt voor een Bond-film als je het mij vraagt. Wat een lichaam en wat een uitstraling!

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *