Daily Show host Jon Stewart maakt filmdebuut met Rosewater

Dat klein bannertje van The Daily Show onderaan links van De FilmBlog staat er al op sinds het ontstaan van deze blog eind 2004. En ik denk niet dat ik al één aflevering heb gemist van de show. De populaire host, de 50-jarige Jon Stewart, die in een ver verleden nog een derderangs-acteur was, zal nu zijn regiedebuut maken met Rosewater (2014).

Toen ik over zijn filmplannen hoorde dacht ik meteen aan een politieke film of een sportfilm over de New York Mets (zijn favoriete ploeg), maar niet dus. Het wordt een waargebeurd drama over Iraanse journalist Maziar Bahari die tijdens de ochtend van 21 juni 2009 gearresteerd werd en gevangen gezet, om nadien opgevoerd te worden op televisie met een valse getuigenis dat Westerse journalisten allemaal spionnen waren en dat hij illegale bijeenkomsten en demonstraties had gecovered. Na een gevangenschap van 118 dagen met brutale ondervragingen kwam hij uiteindelijk vrij na hevig protest, maar moest hij de Revolutionary Guard elke week contacteren met informatie over anti-revolutionairen.

Dit lijkt allesbehalve een gemakkelijke filmproductie om te maken. Draaien in Iran zal sowieso al onmogelijk blijken, vraag het maar aan Ben Affleck die Argo (2012) over de Iraanse gijzeling in 1979, in Turkije mocht draaien. Maar ook zo’n waargebeurd drama verfilmen is niet meteen de meest simpele taak voor een regisseur zonder ervaring. Veel debuutregisseur maken dan ook eerst kortfilms of horrorfilms, waarin ze nog kunnen experimenteren en om zo hun filmstijl te vinden.

In ieder geval zal de productie op z’n minst 12 weken van afwezigheid veroorzaken van Jon Stewart op de redactie van The Daily Show. Het zal de man zeker wel deugd doen om eens iets anders te doen. Wie weet zet hij er na de shoot ook effectief een punt achter. Niet dat ik het zou wensen, maar ik vind dat de man misschien zijn ambities wel in de politiek moet verder zetten. Hij zal op de show in ieder geval vervangen worden door John Oliver voor 8 weken, en nadien is er een verlof van 4 weken.

De productie zal een slordige 30 miljoen dollar kosten, een pak geld voor een debuutfilm. Maar Stewart zal de productie delen met producent Scott Rudin, letterlijk en figuurlijk een zwaargewicht in Hollywood, alsook producente Gigi Pritzker die eveneens al heel wat ervaring heeft. Jon zit dus in goede handen. En het ziet er naar uit dat de populaire host ook al de persoon heeft ontmoet wiens leven hij zal verfilmen. Onderaan vinden jullie ontmoeting met Maziar Bahari tijdens een uitzending van The Daily Show.

3 Comments

 1. Aless

  Wow, hij zal wel veel van zijn eigen geld in de film hebben gestoken zou ik zo denken. Maar ben benieuwd naar resultaat.

  Reply
 2. Y.J.

  De geruchten gaan dat Stewart David Letterman zal gaan vervangen. Daarom zou hij nu met deze film komen voordat hij daar aan vast zit. Ben erg benieuwd naar deze film.

  Reply
 3. bart

  Is de Daily Show dan niet meer succesvol dan de Tonight Show? Trouwens, het sterke aan Stewart is zijn politieke invalshoek. David Letterman is pure variété à la Café Corsari.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *