The Shining krijgt een prequel

Er is een scenario in de maak over de gebeurtenissen in The Overlook Hotel, net voor Jack Torrance er de huisbewaarder zou worden, gewapend met een bijl en een brede glimlach. Volgens Inside Movies zou het script geschreven worden door Glen Mazzara, de scenarist van The Walking Dead.

Ik vraag me in ieder geval af of de film een prequel zal zijn op The Shining (1980) van Stanley Kubrick, dan wel op het boek van Stephen King, want inderdaad, er is toch wel een heel verschillende aanpak. In de versie van Kubrick lag het accent op Jack, daar waar in het originele werk van King het hotel een grotere ‘paranormale’ rol speelde. Het boek is echt een soort ‘haunted house’ story. Komt daar nog bij hoe ze de rechten zullen regelen, want ik denk niet dat King een verhaal heeft geschreven over wat vooraf ging, anderzijds is hij wel nog steeds de bedenker van het Overlook Hotel gegeven.


stephen king,the shining,Stanley Kubrick,Doctor Sleep,Glen Mazzara,The Walking Deadstephen king,the shining,Stanley Kubrick,Doctor Sleep,Glen Mazzara,The Walking Deadstephen king,the shining,Stanley Kubrick,Doctor Sleep,Glen Mazzara,The Walking Dead

King zelf rondde onlangs Doctor Sleep af, een vervolg van zijn boek The Shining. Het boek komt in september uit. Het is tevens bekend dat de schrijver geen grote fan was van de Kubrick film uit 1980, ook al was dit één van de betere films gebaseerd op het werk van de auteur. De sequel gaat over het volwassen geworden, paranormale zoontje van Torrance. Zoals de meeste boeken van King zal zijn nieuwe boek vermoedelijk ook worden verfilmd.

Op het Offscreen 2013 filmfestival in Brussel, kon je trouwens genieten van Room 237 (2012) van Rodney Ascher, een documentaire die de vele theorieën over de verborgen betekenissen verkent in Stanley Kubrick’s The Shining. De film mag dan meer dan 30 jaar oud zijn, fans zijn nog steeds niet uitverteld over deze prent. Vijf verschillende invalshoeken worden erin belicht door middel van voice-over, filmpjes, animatie en dramatische reconstructies. Het is een fascinerende prent die alle mogelijke analyses over de film uit de doeken doet, van de holocaust tot wolken in de hemel die het gezicht van Kubrick zouden voorstellen, en met als conclusie dat deze prent het bewijs zou leveren dat Kubrick hier bekent dat hij de maanlanding-footage zou hebben opgenomen. Ga deze docu zien! Ook al zitten er heel wat bogus theorieën in, het is nooit vervelend en soms heb je zoiets van…”tiens, Kubrick staat wel bekend om iemand die niet zomaar iets in zijn frame zet zonder hiervoor maandenlang over hebben nagedacht…wtf”.


*** Room 237 trailer ***

4 Comments

 1. micha

  Is de documentaire al op dvd of blu-ray??

  Reply
 2. Bennett

  Ik heb de extended versie gezien van The Shining, en dar is toch heel wat mis mee. Ik vond het boek tenminste nog zinvol zijn binnen zijn context, maar in de filmversie krijg je sporadisch vreemde beelden te zien, zonder je weet wat ze bij het verhaal komen doen.

  Reply
 3. Blackmoon

  @micha: film kan je nog maar enkel zien via download, ofwel nog een paar weken/maanden wachten op zijn dvd-release

  Reply
 4. Shifty Aka Ufo

  Nog nooit van gehoord.
  Bedankt voor de tip!!!

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *