The Amazing Spider-Man (2012) ***½ Blu-ray review

Veel mensen hebben de comic gelezen, nog meer mensen hebben de Spider-Man trilogie gezien, en zowat iedereen kent het verhaal van Peter Parker. Het is dus geen koud kunstje om nog vernieuwend uit de hoek te komen. Maar regisseur Marc Webb (500 Days of Summer) is er toch in geslaagd een voortreffelijke The Amazing Spider-Man (2012) te creëren, met een goede balans tussen actie en drama. Spider-Man = Amazing, overstijgt met gemak de laatste Spider-Man film, en moet zeker niet onderdoen voor The Avengers (2012).

the amazing spider-man,andrew garfield,emma stone,marc webb,martin sheen,sally field,irrfan khan,rhys ifans,spider-man,spider-man 2,spider-man 3,denis leary,james horner,sam raimi,the avengers,marvel,james vanderbilt

Korte inhoud: Peter Parker (Andrew Garfield) is een jonge, middelbare school student die heel tevreden bij zijn oom Ben (Martin Sheen) en tante May (Sally Field) woont. De tiener worstelt zowel met zijn hedendaagse menselijke problemen als met zijn geweldige bovenmenselijke krachten. Wanneer hij te maken krijgt met zijn grootste aartsvijand, ‘The Lizard’ (Rhys Ifans), zal hij al zijn krachten moeten aanroepen om het kwaad te bestrijden.

Ik herinner mijn vele ontgoochelingen bij het zien van de eerste Spider-Man (2002) film, wat op zich toch één van de betere comic-adaptaties was. De outfit van Green Goblin vond ik niet werken, de casting van Kirsten Dunst was een vergissing, de dialogen waren cheesy, de visuele effecten waren wisselvallig, maar nadien heeft Sam Raimi zich volledig herpakt met de uitstekende Spider-Man 2 (2004). In vergelijking is The Amazing Spider-Man meteen een schot in de roos en wegen de minpuntjes absoluut niet op tegenover de kwaliteit, zowel op gebied van actie als op het narratieve vlak.

Het grootste pluspunt aan deze prent is de casting. Andrew Garfield is de perfecte Peter Parker. Hij bezit de gave om ons zowel in ontroering te brengen als ons aan het lachen te zetten. Hij is slank en toch gespierd, hij bezit zowel een fragiel als een duister kantje, getormenteerd door het vertrek van zijn vader. Hij is onhandig in zijn interactie met andere mensen (en vooral bij meisjes) maar heeft heel wat andere talenten (hij is verstandig en kan verdomd goed skateboarden). Zijn actie-scènes zijn overtuigend en wanneer de ontroering te groot wordt en de tranen in zijn ogen opduiken voel je dat de emotie vanuit de buik komt en niet van de make-up artieste. Andrew Garfield ziet er niet uit als een gladde cover boy, maar ik garandeer je dat hij vele vrouwenhartjes zal stelen. Maar het meest belangrijke is dat hij het verhaal volledig draagt en dit voor 137 minuten lang. In de strips was Peter Parker een nerd, wel dat is hij ook in deze film. Enkel, niet de typische cliché-nerd uit de jaren ’60 en ’70, maar wel een hedendaagse nerd met vrij normale kleding en een enorme passie voor chemie en skateboarden.

Van Emma Stone wist ik al van in het begin dat zij de perfecte Gwen Stacy zou vertolken, en dat was ze ook. Het was even wennen aan haar kleding die bij momenten wel een tikkeltje te comicy was met de botjes en de kniekousen, maar naar verloop van tijd ontwapent ze je met haar onweerstaanbare blik en haar vertederende acteerspel. Daar waar de vrouwen met bosjes zullen vallen voor de charmes van Garfield, val ik in zweem voor Emma Stone. De actrice is talentvol, competent, slim en aantrekkelijk, allemaal zaken die ik niet meteen kon zien in de vertolking van Kirsten Dunst.


the amazing spider-man,andrew garfield,emma stone,marc webb,martin sheen,sally field,irrfan khan,rhys ifans,spider-man,spider-man 2,spider-man 3,denis leary,james horner,sam raimi,the avengers,marvelthe amazing spider-man,andrew garfield,emma stone,marc webb,martin sheen,sally field,irrfan khan,rhys ifans,spider-man,spider-man 2,spider-man 3,denis leary,james horner,sam raimi,the avengers,marvelthe amazing spider-man,andrew garfield,emma stone,marc webb,martin sheen,sally field,irrfan khan,rhys ifans,spider-man,spider-man 2,spider-man 3,denis leary,james horner,sam raimi,the avengers,marvel
© Sony Pictures Home Entertainment

Daarnaast zijn alle andere nevenpersonages spot on. Gaande van Rhys Ifans die een beetje de surrogaat-vader wordt van Peter Parker, tot Martin Sheen die uncle Ben speelt en Denis Leary die de traditionele conservatieve vader van Gwen speelt. Vele van die karakters overleven de eindcredits niet, maar de toekomst is veelbelovend. Blijf zeker in de zaal zitten want na de credits krijgen jullie nog een stukje film waar Dr. Curt Connors geconfronteerd wordt door een mysterieuze figuur met een duister plan, het zou Irrfan Khan kunnen zijn. Speculaties doen al een tijdje de ronde dat hij de Green Goblin zou zijn in de komende The Amazing Spider-Man 2 (2014), maar niets is nog bevestigd.

The Amazing Spider-Man is de eerste Hollywoodfilm die gefilmd werd op RED Epic camera, en het resultaat is verbluffend. Director of Photography John Schwartzman heeft hier een veel betere beurt gemaakt dan bij Green Lantern (2011). De visuele effecten overheersen in geen geval op het dominante acteerspel, zoveel is duidelijk. Dat verwijt kan je eigenlijk ook niet maken aan het adres van Sam Raimi. Het probleem met zijn trilogie, en dan met name zijn laatste film, is dat hij soms verdwaalde in ellenlange expositie van de vele personages. In deze prent duiken er ook heel wat personages op, maar Webb koos ervoor om met zijn camera dicht bij Spider-Man te blijven. Zelfs zo dicht dat we kunnen genieten van een drietal adembenemende point-of-view sequenties. Maar de leukste scène is die waarin Spider-Man zich een web maakt met zijn webshooters in de rioleringen en net zoals een spin wacht op zijn prooi. Dat wachten doet Spidy dan ook met een spelletje op zijn smartphone.


the amazing spider-man,andrew garfield,emma stone,marc webb,martin sheen,sally field,irrfan khan,rhys ifans,spider-man,spider-man 2,spider-man 3,denis leary,james horner,sam raimi,the avengers,marvelthe amazing spider-man,andrew garfield,emma stone,marc webb,martin sheen,sally field,irrfan khan,rhys ifans,spider-man,spider-man 2,spider-man 3,denis leary,james horner,sam raimi,the avengers,marvelthe amazing spider-man,andrew garfield,emma stone,marc webb,martin sheen,sally field,irrfan khan,rhys ifans,spider-man,spider-man 2,spider-man 3,denis leary,james horner,sam raimi,the avengers,marvel
© Sony Pictures Home Entertainment

En net zoals de Sam Raimi films probeert Webb de comic heel realistisch te vertalen naar het witte doek met behulp van een sterk script van James Vanderbilt (Zodiac). Sommige wijzigingen werken minder goed, zoals de manier hoe Peter Parker op het idee komt van de Spider-Man outfit, maar andere zaken werken dan weer véél beter. [ spoiler alert: De scène waarin de oom om het leven komt sluit nu beter aan bij het verhaal. De gangster die hem heeft doodgeschoten heeft namelijk een tatoeage op zijn pols en daar is Spider-Man op zoek naar doorheen een groot stuk van het verhaal. Het motiveert ook zijn daden en we zien hem gaandeweg evolueren.] Anderzijds is de scène waarin Peter Parker gewaar wordt van zijn superkrachten een meesterwerkje met een knipoog naar het oeuvre van Charlie Chaplin. Alles speelt zich af in een klein metrostel en de scène is om van te smullen. De humor die de fysische veranderingen teweegbrengen in de daaropvolgende scènes zijn ook perfect getimed en werken behoorlijk goed in zijn geheel.

The Amazing Spider-Man slaagt erin een interessante en vernieuwende mix te maken tussen intelligente dialogen, humoristische invallen, adembenemende actie, ontroerende dramatiek en een focus op de menselijkheid van de karakters en schept ruimte voor karakterontwikkeling. Maar de algemene toon van de film heeft toch een duister kantje, maar niet noodzakelijk Dark Knight donker. Het is niet omdat een film zich grotendeels afspeelt tijdens de nachtelijke uurtjes, dat het meteen een donkere film is. De humor is zowel karaktergebonden (Spider-Man lacht nogal graag met zijn tegenstanders) als situationele humor (op een gegeven moment gaan Lizard en Spider-Man elkander te lijf in het schoolgebouw van Peter Parker. Ze vallen in een klaslokaal waar we een professor zien die alleen in de ruimte naar klassieke muziek aan het luisteren is via zijn koptelefoon. Het lokaal wordt kort en klein geslagen met de twee kemphanen die mekaar te lijf gaan van de ene hoek naar de andere. Maar de professor is zich van geen kwaad bewust en we horen op de klankband enkel de zachte klassieke muziek).


the amazing spider-man,andrew garfield,emma stone,marc webb,martin sheen,sally field,irrfan khan,rhys ifans,spider-man,spider-man 2,spider-man 3,denis leary,james horner,sam raimi,the avengers,marvelthe amazing spider-man,andrew garfield,emma stone,marc webb,martin sheen,sally field,irrfan khan,rhys ifans,spider-man,spider-man 2,spider-man 3,denis leary,james horner,sam raimi,the avengers,marvelthe amazing spider-man,andrew garfield,emma stone,marc webb,martin sheen,sally field,irrfan khan,rhys ifans,spider-man,spider-man 2,spider-man 3,denis leary,james horner,sam raimi,the avengers,marvel

Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn in deze 215 miljoen dollar reboot. Zo valt het uiterlijk van Lizard wat tegen. Rhys Ifans is een geweldig acteur en op zijn vertolking is niets op aan te merken, maar de 3D-Lizard ziet er toch wat lame uit, bij momenten zelfs iets te fake. Het is een heuse verbetering op de wat debiele masker van Green Goblin uit de eerste Spider-Man film, maar dit kon véél beter. Zeker wanneer je het niveau van de film aanschouwt. Een ander minpuntje is dat er weinig momenten zijn waar je koude rillingen van krijgt. Maar Marc Webb is nu eenmaal Christopher Nolan niet en James Horner mag dan nog wel een uiterst talentvol componist zijn, hij is nog geen Hans Zimmer of John Williams. Ook de verhaallijn rond het personage van Rajit Ratha mocht beter uitgewerkt worden, want ik heb de indruk dat ze bepaalde scènes rond dit karakter hebben weggeknipt, zeker wanneer je filmtrailers herbekijkt met alternatieve scènes. Maar misschien hebben ze de focus willen houden op één villain in plaats van twee.

Anderzijds heeft ‘the untold story’ zo goed als geen impact op het verhaal van Spider-Man en lijkt het er wel op dat alles in mekaar werd gestoken om een nieuwe film te verantwoorden. Let wel, ik hou van de nieuwe film, maar ik sluit niet uit dat ik binnen een paar weken deze reboot een tweede visie zal gunnen en dat ik dan misschien meer moeite zal ondervinden met de ietwat “geforceerde wijzigingen” die moesten duidelijk maken aan Sam Raimi dat ze hem niet nodig hebben om een nieuwe Spiderman te maken. Op het einde wordt de achtergrond van Peter Parker opnieuw opgerakeld, maar het is allemaal ‘too little too late’. Misschien hadden ze een compleet andere film moeten maken. Ze hadden de acteurs en de fotografie van de film zit goed, maar het verhaal is dat van Raimi met een aantal wijzigingen die niet allemaal het verhaal ten goede komen.

Maar laat me duidelijk zijn, ik heb hier ten volle van genoten en misschien zelfs een stukje meer dan bij The Avengers. Het is duidelijk dat we hier te maken hebben met een reboot en geen remake. We krijgen uiteraard de vertrouwde en iconische verhaal-elementen uit de strip (of wat had je gedacht), maar verfilmd vanuit nieuwe invalshoeken, met een Peter Parker die iets meer de wraakengel uithangt in plaats van de moraalridder en een regisseur die alles meer hedendaags en dramatischer wil houden. De film is meer geloofwaardig en véél minder campy dan de Raimi films. De druk op de schouders van Zack Snyder, die de reboot van Superman aan het klaarstomen is, moet immens zijn.Na The Avengers is dit de tweede comic-adaptatie die indruk maakt, en we krijgen binnenkort The Dark Knight Rises voorgeschoteld. The Amazing Spider-Man is een voltreffer en als de sequel de kleine schoonheidsfoutjes weet te herstellen dan garandeer ik vuurwerk die alle andere comic-adaptaties zou kunnen overtreffen. In ieder geval kan het alleen maar beter worden, gezien we nu al de origin-story achter de rug hebben (cf. Batman Begins en zijn sequel The Dark Knight).

Het spreekt voor zich dat deze film te verkrijgen is in 3D op blu-ray, maar veel belangrijker is dat zowel op het blu-ray als op het dvd exemplaar, de audio-commentaar van de regisseur te vinden, naast een pak deleted scenes, een blik achter de schermen van de stunt-repetities en nog wat bijkomende extraatjes. De blu-ray en dvd ligt vanaf 31 oktober 2012 in de winkelrekken. De film draait vanaf 4 juli 2012 in onze zalen. Enjoy!

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 15 oktober 2012

 


*** The Amazing Spider-Man HD trailer (1080p) ***

19 Comments

 1. Julie

  Staat al een tijdje op mijn verlanglijst. Ben verheugd om al te lezen dat het geen flop zal worden. Had wel vertrouwen in Marc Webb nadat hij zijn casting had voorgesteld.

  Reply
 2. Bart

  Ik moest in het begin niets weten van een remake, maar na het zien van de laatste trailers ben ik stilletjes aan een believer geworden. En blijkbaar valt deze dus goed mee. Laat maar komen.

  Reply
 3. Bjorn

  Ik kijk hier zo naar uit. Hopelijk zal ik mijn verwachtingen nu niet zo hoog zetten dat ik enkel en alleen maar ontgoocheld kan worden…

  Reply
 4. douglas

  Het verschil met villains als The Joker of Two-Face, is dat deze vertolkt worden door ‘echte’ acteurs. Lizard is een product van computer-animatie, en de eerste indrukwekkende cgi-villain moet denk ik nog geboren worden.

  Reply
 5. Laurent M.

  Hey, ik ben een enorme Spider-Man fan en las je review van The Amazing Spider-Man onlangs. Nu zijn er een paar mensen die ik ken die de film ook al hebben kunnen zien via de pers en die vol lof waren. Maar dan zijn er anderen die blijkbaar klaagden over de richting van het script. Heb jij misschien toevallig problemen in het script gezien? Of zijn die klachten overdreven? Hoop op een spoedig antwoord. Groetjes, Laurent.

  Reply
 6. dave

  @Laurent: De film volgt de grote lijnen van de comic, maar wijzigt de motivaties van de personages en de locaties. Peter Parkert is meer iemand die actief is en minder iemand die ondergaat. Zoals ik al zei in de review gaat hij nu doelbewust op zoek naar de killer en is zijn beweegreden niet (of toch niet in eerste instantie) de ‘with great power comes great responsibility’-reflex. Dus eerder wraak-engel dan moraalridder.
  Voor de rest zijn er wat mij betreft geen problemen met het verhaal. Zelfs het einde zit goed in mekaar en dat kan je tegenwoordig toch niet zo vaak zeggen.

  Reply
 7. Blackmoon

  Ik had er al wat schrik van toen ik de afbeeldingen zak van Lizard op het internet. Ik dacht dat in de comic, het personage van Lizard meer een uitstekend hoofd had. Hier heeft hij iets meer weg van Gollum :s

  Reply
 8. Bennett12

  4/5 ziet er in ieder geval veelbelovend uit 😉

  Reply
 9. Aless

  Ik was te laat en heb de review niet kunnen lezen 🙁

  Reply
 10. Jos

  Heb er zeer veel zin in! Btw de originele lizard had geen krokodillensnuit! Hoewel ik die er wel gaver uit vind zien in de comics, begrijp ik heel goed waarom ze voor een menselijkere variant hebben gekozen. Hij moet natuurlijk ook weer mens kunnen worden en als je gezicht compleet uit verband wordt gerukt tijden een transformatie, is dat niet erg realistisch te vertolken naar een film. Dan ziet het er al snel cheesy uit. Denk dat om die reden The lizard eruit ziet als een ‘hagedis’ (origineel karakter sketches) en niet als een krokodil.

  Reply
 11. Cyhwuhx

  Leuke recensie, maar de humor van de Stan Lee cameo tijdens het schoolgevecht is je duidelijk ontgaan. 😉

  Reply
 12. dave

  Dat hij de docent was, neenee, ik had het gezien, maar slechts weinigen zullen deze knipoog zien en enkel maar de situationele humor.

  Reply
 13. yves

  is het nu de moeite en de meer kost waard die in 3d te zien???? voor de rest ik kijk er naar uit.

  Reply
 14. dave

  Ik haat 3D, want ik moet al een bril dragen in de bios en ik zit daar dus met twee brillen op mijn neus. Anderzijds heb ik nooit gevonden dat 3D echt een meerwaarde was voor de narratieve kwaliteit van een film. Is wel leuk om eens een films als Piranha of Final Destination te zien in 3D, voor het effect, maar eens je dit hebt gezien is er geen enkele redenen meer om nog meer films te zien in 3D.
  Spiderman in persvisie wel in 3D gezien (not my choice) en los van 2 of 3 shots vond ik het compleet overbodig. Je zult het niet meer of minder goed vinden in 2D of in 3D.

  Reply
 15. merrin

  Bij Rotten Tomatoes zijn ze oer het algemeen positief, en de negatieve commentaren zijn dan ook heel negatief. Over een film kan je moeilijk een objectief oordeel vellen. De ene vindt het goed, de andere niet. Het enige wat je wel kan zeggen is dat deze film ten minste de verdienste heeft om de discussie aan te wakker.
  Echter: mensen die klagen dat het niet vernieuwend is, weten niet waarover ze spreken. Dit is een reboot, hence the repetition! Daarnaast zijn fans ook nooit tevreden. Ofwel wijkt de film teveel af van de strip en dan is het kot te klein, ofwel blijft de regisseur dicht bij het bronmateriaal (zoals deze film) en dan is het “te weinig vernieuwend”.
  Ik kan me goed vinden in deze review. En het is duidelijk dat Webb zijn eigen trilogie wou maken, en niet een aanhangsel zijn van Sam Raimi. Kan je daar niet mee leven, blijf dan thuis en ga vooral deze film niet bekijken en spaar ons de negatieve commentaren. Voor zij die een uitstekende adaptatie willen zien, mis deze Amazing Spider-Man niet. Het acteerwerk is beter, de dialogen zijn slimmer, het camerawerk is leuker, de voorgeschiedenis is veel beter uitgewerkt en de chemie tussen Parker en Gwen werkt veel beter dan de Sam Raimi romantiek. Daar heb je het.

  Reply
 16. yves

  deze was oke maar vond die nu niet veel verandert op deel 1 van raimi. dafoe was meer dreigender dan de lizard nu vond ik ook de 3d was nu niet de moeite om 2 euro extra te betalen. voor begin van trilogie vind ik deze nogal zwak begonnen. hopelijk deel 2 wel geen green goblin maar de hob goblin of volture.

  Reply
 17. Ruben

  Vond ik veel beter dan de eerste Spider-Man ook al vond ik de eerste film zelfs nog zo slecht niet. Maar de relatie tussen Parker en Gwen werkt gewoon veel beter. Deze film zet de deur open voor een uitzinnig bangelijke sequel.

  Reply
 18. SalemWolf

  Spot on review !
  Het is een prima film. Het origin-verhaal is geen herkauwen van wat we al eerder hebben gezien in de Raimi films, al blijft het natuurlijk heel dicht bij de comic, want alleen maar respect verdient.

  Reply
 19. Nilis

  Ik vond de 3D eigenlijk niet zo spectaculair. De meerwaarde van de 3D blijft voor mij nog steeds een mysterie.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *